Pregătiri intense pentru cel mai mare festival de jazz din centrul și sud-estul Europei!

Gărâna Jazz Festival, cel mai important eveniment open-air de jazz din centrul și sud-estul Europei, începe joi. La ediția cu numărul 19 sunt invitați trei câștigători ai premiilor Grammy.

În Poiana Lupului este agitație maximă în aceste zile. Agenții economici se pregătesc să întâmpine miile de turiști cu specialități autohtone, iar locurile de cazare sunt epuizate deja de multă vreme.

Gărâna Jazz Festival împlinește anul acesta 19 ani și și-a dovedit aptitudinile de-a lungul anilor. Până acum au urcat deja pe scenă 7 câștigători și 4 nominalizați ai premiilor Grammy. În plus, multe dintre formațiile prezente la festivalul din munții Semenic au cântat în premieră în România, iar succesul de aici a dus la multe concerte în alte orașe din țară. În 2015, pe scenă urcă trei câștigători ai premiilor Grammy, fiecare mai impresionant și diferit decât celilalți.

Joi, în fața publicului evoluează Gonzalo Rubalcaba, câștigător de 2 ori al Grammy Awards, ca producător, și al Latin Grammy Awards, la categoria Best Latin Jazz Album. Acesta este cel mai important pianist de jazz cubanez al zilelor noastre.

Cu 40 de ani de carieră, 4 premii Grammy, peste 20 de albume solo și zeci de albume în calitate de co-lider și sideman, Stanley Clarke a cucerit de mult timp titlul mult râvnit de „legendă vie” printre muzicienii de jazz. Acesta evoluează vineri seară în fața miilor de spectatori care vin din toată lumea să îl vadă cântând live.

Pentru scena de  jazz fusion și funk jazz, Snarky Puppy, câștigători ai premiului Grammy în 2014 pentru „Best RnB Performance”, reprezintă una dintre cele mai spectaculoase trupe. Vor urca pe scenă duminică.

VEZI PROGRAMUL COMPLET AL FESTIVALULUI!

După mulți ani doar în Poiana Lupului, festivalul s-a extins. În timpul zilei, jazzul se reîntoarce în curtea hanului La Răscruce, locul unde festivalul s-a născut. Acustica bisericii vechi din Văliug, localitatea cea mai apropiată de Gărâna, va fi pusă din nou în valoare, de data aceasta pentru publicul de jazz. Ambele noi scene ale festivalului sunt dedicate în exclusivitate proiectelor artiștilor români.

Gărâna Jazz Festival este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, un ONG dedicat promovării jazzului. Condus de către familia Giura și prietenii acestora, festivalul a avut un impact enorm în ultimii 18 ani asupra scenei de jazz din România. Marius Giura, Gabi Giura, Cristina Giura, Simona Giura și Caius Giura sunt nucleul echipei.

FOTO: http://www.garana-jazz.ro/