Luna decembrie e perioada nebuniei târgurilor de Crăciun, organizate în diferitele colțuri ale Europei. Orice „cunoscător” al piețelor specifice sărbătorilor de iarnă îți va recomanda că dacă vrei să vezi un asemenea târg în toată splendoarea sa, să alegi Germania ca destinație. Chiar dacă nu este un oraș mediatizat ca o mare destinație turistică, Stuttgartul, oraș apropiat de sufletul și istoria Banatului de câmpie, are multe de oferit turiștilor care îl aleg într-un city break sau o mini-vacanță.
Chiar dacă nu are anvergura altor burguri din sudul Germaniei, precum Munchen sau Frankfurt, Stuttgart rămâne al șaselea oraș ca mărime al țării. Capitala a regiunii Baden-Wurttemberg, Stuttgartul a devenit orașul în care mulți nemți au plecat din Banat, înainte sau după evenimentele din 1989, în căutarea unei vieți mai bune. Iar motivul este simplu: oamenii doar s-au întors la origini, deoarece din acest ținut au venit șvabii în câmpiile bănățene, cu pământ primit de la Imperiu. Locurile de unde izvorăște Dunărea, din codrii deși ai Munților Pădurea Neagră, sunt, așadar, oarecum, și un ”colț” de Banat, unde cu siguranță turiștii din regiunea noastră nu se simt străini.Prin Stuttgart trece râul Nektar, iar urbea are o importanță majoră în Germania, atât din punct de vedere economic, cultural sau administrativ.
Dar de la final de noiembrie până la 23 decembrie, e gazda mai multor târguri de Crăciun. Atenție! În Germania, orice târg de Crăciun se termină la data de 23 decembrie, așadar, trebuie să vă încadrați în acest interval, deoarece evenimentele nu se prelungesc, precum în România, în zilele de Ajun, Crăciun, Revelion sau chiar până la Bobotează, ținând cont și de minoritățile naționale de la noi care celebrează Nașterea Domnului pe rit vechi. De altfel, ”meniul” german, cu carne mai grasă, cârnați, preparate din varză și cartofi este unul ideal pentru sezonul rece și îndeosebi, luna decembrie. Cu atât mai ofertant este Stuttgartul pentru iubitorii de târguri de Crăciun, întrucât în oraș se organizează mai multe astfel de manifestări, inclusiv unul dedicat exclusiv copiilor, dar un târg finlandez, unde puteți savura Glogi, vinul fiert din Țara lui Moș Crăciun.
Iar dacă vorbim de sud-vestul Germaniei, spunem cu tărie: industria auto! Aici își au sediul sau filiale mari giganți, precum Daimler sau Porsche. Dacă poposiți în zonă, nu trebuie să ratați o vizită la Muzeul Mercedes Benz, deschis din primăvara anului 2006. Acolo puteți afla povestea automobilului inventat în 1886 de Carl Benz. Aici sunt expuse nu mai puțin de 160 de modele, de la piesele boeme, ale altei epoci, până la mașini de curse și modele futuriste. La fel ca muzeele din România, și Muzeul Mercedes Benz este închis lunea. În restul zilelor, orarul de funcționare este între orele 9-18. Un bilet costă 10 euro, dar când se aplică reduceri, prețul ajunge și la 5 euro doar. Anul acesta, muzeul va fi închis la 24, 25 și 31 decembrie, dar va putea fi vizita în a doua zi de Crăciun, 26 decembrie.
Pentru turiști, și împrejurimile aglomerației urbane din Stuttgart sunt interesante. La 50 km sud se află Castelul Hohenzollern, ridicat în secolul al XI-lea, dar refăcut complet în secolul al XV-lea, și situat la o înălțime de 855 de metri. Aici, timp de secole, a fost reședința regilor prusaci și a împărăților germani. Practic, curtea interioară a palatului reprezintă un adevărat muzeu în aer liber, cu edificii în stil gotic. Iar dacă nici cu castelul nu v-am convins, tot în apropiere de Stuttgart, la Tubingen, are loc anual, din 2006, festivalul ChocolART, considerat, raportat la cantitatea de ciocolată consumată, cel mai mare festival al ciocolatei din Europa. La eveniment, participă anual mari producători de ciocolată din lume.
De pe Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara se ajunge direct la Stuttgart cu operatorul Eurowings. Sunt disponibile patru curse săptămânale, atât pentru dus, cât și pentru întors, în zilele de luni, miercuri, vineri și duminică.
foto: bigseventravel.com, tourism-bw.com, dreamtrips.ro, autoblog.md, pinterest.com, chocolart.de