Prefectura Caraș-Severin trage semnalul asupra incendierii miriștilor

ioan dragomir prefect

Focul nu este soluția pentru curățarea de vegetație uscată ci pentru… distrugerea solului.

Specialiştii atrag atenţia că arderea vegetației uscate are efecte negative asupra solului, iar odată cu arderea resturilor vegetale, se distruge și microfauna de la suprafața acestuia. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic”  avertizează că focul aprins pe câmp pune în pericol viaţa oamenilor și bunurile lor dar și mediul înconjurător. Mai ales în condiții de vânt, focul se extinde repede cuprinzând suprafeţe mari, iar pompierii depun eforturi susținute pentru limitarea și stingerea incendiilor. Cu toate acestea, agricultorii din Caraș-Severin folosesc tot mai mult focul pentru a curăța terenurile agricole de buruieni.

În acest context,  prefectul Ioan Dragomir a solicitat instituţiilor abilitate să intensifice comunicarea şi să colaboreze mai eficient pentru informarea cetăţenilor şi pentru sancţionarea celor care încalcă prevederile legale. Fermierilor din județ li se reamintește că focul în câmp deschis se „arde” la buzunar cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, respectiv de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice.

De asemenea, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează fermierii că este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale de pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei
de pe pajiştile permanente. Cei care folosesc asemenea practici riscă reducerea plăţilor sau excluderea de la plată a uneia sau a mai multor scheme de sprijin pentru unul sau mai mulți ani.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/