Prefectul Gâfu, foc și pară! „Vă aștept la o discuție cu materialele pe masă”

În județul Caraș-Severin sunt aproximativ 900 de monumente istorice aflate sub egida Ministerului Culturii. Cele mai multe sunt în Băile Herculane, stațiunea care a cunoscut dezvoltarea și înflorirea de-a lungul diferitelor epoci. Din păcate, multe dintre aceste bijuterii arhitecturale au suferit o continuă degradare fizică după 1989.

Tocmai acest aspect a fost abordat de prefectul Cristian Gâfu în ultima ședință a Colegiului Prefectural, arătându-și supărarea că nu se reușeste să se acceseze suficiente proiecte cu finanțare europeană, în vederea reabilitării acestora.

Liubița Raichici, directorul executiv al Direcției pentru Cultură Caraș-Severin, a încercat să explice procedura și pașii greoi ce trebuie urmați în această direcție. „De la ultima reînnoire a listei întocmită de specialiști, unele dintre ele au dispărut pur și simplu, iar altele și-au schimbat proprietarii, aceștia având alte adrese unde locuiesc. Noi am trimis primăriilor lista cu monumentele aflate pe raza lor de competență, să ne poată ajuta cu informații concrete despre acestea. După ce vom avea această listă cu datele cerute, abia atunci vom invita specialiștii care știu ce au de făcut în astfel de situații. Cele care vor trece de comisie vor fi publicate în Monitorul Oficial, fiind trecute în categoria monumentelor istorice”.

Prefectul Cristian Gâfu nu a fost mulțumit de răspunsul primit, a intervenit cu o observație rezultată din deplasările sale în afara județului. „În toată țara am văzut monumente istorice, de cultură reabilitate. La noi e dezastru. Nu mă ocup de componentele și pașii care au dus la reabilitarea lor. Îmi spuneți și mie, vă rog, din 2006 și până în prezent ce programe europene au fost la nivel de țară și ce s-a realizat în Caraș-Severin?”

Directorul executiv a încercat să-i răspundă, însă prefectul i-a tăiat-o scurt: „Îmi faceți un material pentru săptămâna viitoare și vă recomand să începeți cu podul de la Grădinari, care are o istorie veche, de câteva sute de ani, care a avut parte de o reabilitare parțială înainte de 1989. În țară toate monumentele istorice au fost reabilitate pe proiecte europene, la noi în județ, nu. De ce? Vă aștept săptămâna viitoare la o discuție, cu materialele pe masă.”

Liubița Raichi a încercat din nou să-i răspundă, spunând că în ultimii doi ani au existat reabilitări de acest gen în aproape toate orașele, poftindu-l pe prefect să-i întrebe pe primari de acest lucru, însă reprezentantul Guvernului în teritoriu a ținut-o pe a lui, să i se prezinte situația accesării proiectelor europene.

„Vreau să văd din cele 900 de monumente istorice ce procent avem, căci degeaba ne dorim să facem drumuri, degeaba încercăm să facem unități de cazare, dacă nu oferim și altceva turiștilor.”, și-a explicat intervenția Cristian Gâfu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/