Deranjat de recentele declarații ale primarului Reșiței, prefectul de Caraș-Severin reacționează și spune că instituția pe care o conduce a inițiat proiecte prin care UAT-urile au primit sumele necesare pentru asigurarea funcționării.
O afirmație a deputatului Silviu Hurduzeu, care în cadrul unei recente conferințe de presă declara că „la propunerea prefectului județului s-a inițiat o Hotărâre de Guvern prin care Reșiței i s-au alocat 12 milioane de lei”, a stârnit reacții furibunde din partea primarului Ioan Popa. Edilul Reșiței i-a transmis șefului PSD Caraș-Severin să se oprească din a minți cărășenii, căci „Prefectura unui județ este asemeni unui telefon. Are un receptor și un emițător. Adică, fiind reprezentantul Guvernului în teritoriu, emite spre public deciziile Guvernului și recepționează probleme, situații, etc. dinspre public (sindicate, asociații, cetățeni, etc..) și le soluționează, sau le transmite spre guvern. Prefectura nu dă niciun leu nimănui. Niciodată!”
Deranjat de afirmația primarului Reșiței, prefectul Ioan Dragomir reacționează și precizează că afirmația lui Silviu Hurduzeu este cât se poate de adevărată, chiar dacă primarului Ioan Popa îi convine sau nu acest lucru.
„Din cele citate mai sus, domnia sa care deși, aşa cum ţine să ne menţioneze, face administraţie publică din 2016, a înțeles că Prefectura este cea care «dă bani» şi a ţinut neapărat să informeze opinia publică că suntem cu toţii nişte mincinoşi. Mai mult decât atât, din experienţa sa administrativă de 12 ani, reduce instituţia care reprezintă Guvernul în teritoriu, la un simplu post telefonic. Reluând cele declarate de domnul Silviu Hurduzeu, informaţia este corectă. La finalul lunii ianuarie, Instituţia Prefectului a iniţiat un Proiect de Hotărâre de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024 pentru finanțarea cheltuielilor autorităţilor administraţiilor publice locale, pe care l-a transmis ulterior Ministerului Dezvoltării. În nota de fundamentare se motivează că, având în vedere veniturile proprii limitate ale unităţii administrativ-teritoriale municipiul Reşiţa, fiind din punct de vedere bugetar în imposibilitatea de a asigura buna funcţionare, este necesară alocarea unei sume de 15.055.000 de lei, care cuprinde cofinanţări de proiecte europene şi naţionale aflate în derulare, asigurarea finanțării cheltuielilor neeligibile, cheltuieli curente, cheltuieli salariale, plăţi restante. Proiectul a fost adoptat, şi în 31 ianuarie a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern nr. 61, prin care se alocă sume mai multor localităţi din ţară, printre care una singură din Caraș-Severin: Reșița”, spune Ioan Dragomir.
CITEȘTE ȘI: Nelu Popa se roagă la Dumnezeu să scape Banatul de Munte de PSD!
Reprezentantul Guvernului în teritoriu merge și mai departe și subliniază că, în urma demersurilor făcute în noiembrie anul trecut de Instituția Prefectului, primăriile din județ, printre care și Reșița, au primit bani pentru funcționare.
„Tot pentru plata cheltuielilor unităților-administrativ teritoriale, în luna noiembrie a anului trecut am înaintat un alt proiect de HG, prin care solicitam alocarea sumei de aproape 42 de milioane de lei, necesară pentru funcționarea a 76 de primării şi a Consiliului Judeţean, proiect care s-a concretizat prin Hotărârea de Guvern nr. 1183/2023. Municipiului Reşiţa i se aloca atunci suma de 2,8 milioane de lei. Un astfel de proiect de hotărâre pentru echilibrarea bugetelor locale a fost elaborat şi în anul 2022. Domnul primar solicita atunci o sumă extrem de mare, peste 196 de milioane de lei, în conditiile în care la nivel național au fost alocate 726 de milioane. Prin HG 1306/2022, Guvernul a alocat 16 milioane pentru tot judeţul, 185.000 lei urmând să revină Reşiţei, bani pe care domnul primar iniţial i-a refuzat, considerând că este o sumă prea mică. Alte 4,2 milioane de lei au fost ulterior alocate Reşiţei în acelaşi an, tot printr-un proiect de HG iniţiat de Prefectură. Deloc de neglijat sunt şi banii pentru calamităţi: ca urmare a constatărilor în teren ale comisiilor de evaluare a pagubelor constituite prin ordin al prefectului şi a proiectului de HG iniţiat ulterior, 40 de familii care au avut locuinţe sau bunuri afectate de fenomenele hidrometeorologice au primit în anul 2023 suma de 124.000 de lei. Iată cum Prefectura, acest «telefon» care nu dă bani, a fost în fiecare an, conform atribuţiilor pe care i le dă legislaţia, iniţiatoarea de proiecte prin care primăriile au primit sumele necesare să le asigure funcţionarea”, a punctat Ioan Dragomir.
Iar dacă Ioan Popa i-a acuzat pe pesediști că mint și că nu fac nimic pentru a redeschide fosta fabrică de armament Arsenal, avându-l la Ministerul Economiei pe secretarul de stat Flavius Nedelcea, prefectul Dragomir îi reamintește primarului Reșiței de promisiunile pe care acestea le-a făcut reșițenilor în mandatul trecut.
„Nimeni din PSD nu a minţit reşiţenii şi n-a minţit cărăşenii. Îndrăznesc să spun că sunt alţii care poate i-au dus cu vorba, aşa cum a făcut-o domnul primar referitor la Arsenal Reşiţa, despre reluarea activităţii căreia vorbeşte încă din anii 2017-2018, când în declaraţiile de la acea vreme dădea ca sigură preluarea societăţii de către o companie germană, anunţa peste 600 de locuri de muncă la Reşiţa şi se declara convins că reşiţenii care lucrează în Austria vor veni acasă pentru salarii de 1.000 de euro. După ce demersurile nu i s-au concretizat şi n-a mai ajuns să se autoproclame salvatorul Arsenalului, a găsit de cuviinţă să paseze problema în grija altora, pe care acum îi arată cu degetul că nu sunt în stare să o rezolve”, a concluzionat prefectul de Caraș-Severin.