Mihai Ritivoiu transmite un avertisment primarilor în funcție din Timiș cu privire la activitatea care pe care o desfășoară până la încheierea mandatelor. Asta după ce la Lugoj, Claudiu Buciu a demisionat după ce a fost învins în alegeri.
Prefectul de Timiș vorbește despre blocarea administrațiilor locale în care primarii în funcție, care au pierdut alegerile pentru un nou mandat, aleg să demisioneze din funcții înainte de luna octombrie. „Avem cazuri izolate în care primarii pierzători aleg să nu își îndeplinească obligațiile de serviciu și să blocheze efectiv activitatea primăriilor pe care le-au pierdut.”, a anunțat Mihai Ritivoiu, fără să precizeze care sunt aceste cazuri izolate.
„Vom urmări cu atenție și celeritate hotărârile de consiliu local și dispozițiile primarilor din localitățile care își vor schimba conducătorul. Mare grijă la contractarea de credite, raporturile de muncă cu funcționarii din primărie, eventuale șicane față de cetățeni. Aștept sesizarea la prefectură a oricărui abuz sau nelegalități, sunt prioritare pentru noi în următoarele luni.”, a mai transmis Ritivoiu.
Claudiu Buciu a continuat să conducă Primăria Lugoj din umbră chiar și după ce a fost demis din funcție de prefectul de Timiș, în octombrie 2022, din cauza incompatibilității legată de schimbarea domiciliului în timpul mandatului. A fost angajat de viceprimarul cu atribuții de primar pe un post de consilier personal.
Buciu a candidat din partea PNL, în 9 iunie, pentru obținerea celui de-al doilea mandat de primar. După ce a fost învins în alegeri de Călin Dobra (PSD), a anunțat că demisionează din funcția de consilier personal al primarului și din toate cele pe care le ocupă în echipele de implementare a proiectelor finanțate cu fonduri europene. Tot el a făcut anunțul și pentru primarul interimar, Ștefan Blidariu, și pentru viceprimarul Adrian Serendan. Totul, cu data de 1 iulie. „Faptul că noi am predat puterea de decizie celor care au primit încrederea lugojenilor este un gest rarisim, dar care respectă principiile democrației în totalitate”, se explică Buciu.
Mai departe, Buciu este de părere că primarul ales al Lugojului, Călin Dobra, ar trebui să își intre cât mai rapid în atribuții. Îi și oferă o variantă de „fentare” a spiritului legii privind integritatea în exercitarea funcțiilor publice, similară cu cea pentru care chiar el a optat: „Actualii consilieri locali vor putea numi un viceprimar care va prelua atribuțiile de primar. Această persoană va fi aleasă dintre consilierii locali ai PSD Lugoj, cu votul consilierilor locali actuali. Primarul interimar astfel numit îl va putea lua drept consilier personal pe alesul lugojenilor (Dom’ Doctor Dobra) pentru postul de primar, pentru a ne putea demonstra cum va schimba el în bine viața comunității. Dacă îi respectă pe lugojeni. Ne luăm cărțile, vin specialiștii cu diplome…”, a scris Buciu într-o postare pe Facebook.
Cert este că mandatele primarilor în funcție se încheie la sfârșitul lunii septembrie. Până atunci, rămân pe poziții cei aleși în toamna anului 2020.
„Când ai în mână soarta unui oraș și responsabilitatea a zeci de mii de oameni, nu merge să te superi, să-ți iei jucăriile și să pleci. Un astfel de comportament e total pueril! E lipsă de maturitate și fair play și dacă încerci să pui presiune și pe restul angajaților din administrația locală ca să demisioneze din echipele de proiecte la care lucrau, de exemplu, într-o încercare de a bloca activitatea municipalității. Și totul doar, ca să arăți că ești supărat că ai pierdut! Sunt mișcări mișelești. (…)”, a scris, la rându-i, pe Facebook, Călin Dobra, primarul ales al Lugojului.
Ședința de consiliu local în care se va vota noul primar interimar care ar trebui să își intre în atribuții după 1 iulie va avea loc săptămâna viitoare. Acesta va fi ales cu majoritate simplă (10 din cei 19 consilieri: 11 PNL, 4 PSD, 3 USR și 1 PMP) dintre consilierii în funcție.