Prea mulți câini și pisici! Peste 100 de animale au fost sterilizate în cadrul unei campanii gratuite, derulată la Lugoj

1000x100 (5)

Campania gratuită de castrare a animalelor fără stăpân, inițiată de Asociația Free Amely 2007, a avut un succes deosebit. În acest an, nu a fost o limită în ceea ce privește operațiile de castrare. S-a putut face și microciparea animalelor, la cerere. Pentru acestea, s-a plătit, dar mai puțin, microciparea fiind sponsorizată.

„În cele trei zile de campanie, între 24 și 26 mai, au fost sterilizate 106 animale: 55 de câini și 51 de pisici. Dintre cei 55 de câini, cinci aparțin adăpostului Free Amely, iar 32 sunt femele. Am efectuat și zece microcipări, o parte din câinii aduși de stăpâni având deja microcip”, a declarat Elena Balaj, președinta Asociației Free Amely 2007, care deține și adăpostul de câini situat între Tapia și Măguri.

Am putea spune că a fost o campanie internațională. Medicul coordonator a fost dr. Maria Magyar, asistată de dr. Mihai Afrenie, medic veterinar din Timișoara și de studenți la medicină veterinară din România, Italia și Polonia. Printre tineri s-au numărat și doi voluntari din Tapia, care ajută permanent adăpostul: Elena Nicolescu și Alexandru Bunea, ambii elevi în clasa a X-a. Sponsorii campaniei de castrare gratuită a câinilor și pisicilor cu și fără stăpân, din perioada 24-26 mai au fost asociațiile germane „Vierbeiner in Not e.V” și „Strassenhunde Rümänien in Not e.V”, reprezentate de trei persoane. Cu acest prilej, s-au adunat și donații: 450 de lei și 22 kg mâncare pentru câini.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

„Aceste campanii sunt foarte importante, pentru că rata de înmulțire la câini este foarte mare. Din doi părinți sănătoși, în primul an se nasc 16 pui, după 2 ani – numărul ajunge la 128, după 3 ani – la 512, după 4 ani – la 2.048, după cinci ani – la 12.228 și după 6 ani, la 67.000, cu condiția să supraviețuiască toți descendenții. Și aici vorbim despre o singură fătare pe an. Iar la pisici, rata de fătare este de două-trei ori pe an”, explică Elena Balaj.

De când funcționează oficial, asociația coordonată de Elena Balaj a salvat peste 4.000 de câini, care și-au găsit adăpost și familii iubitoare. Free Amely 2007 organizează între două și șapte campanii de sterilizare, anual. Capacitatea maximă de cazare a adăpostului este de 128 de animale.

banner 970 x 250