Practica studenților de la UEM, un succes ajutat de banii europeni

Univesitatea ,,Eftimie Murgu” din Reșița laudă rezultatele studentilor care au efectuat practica la agenții economici din București, Timișoara și Reșița, în cadrul proiectului  „PRACTICOR ® EURO-REGIO”. 164 de studenți ar fi dorit ca stagiul să fie mai lung.

Programul de practică „PRACTICOR ® EURO-REGIO” a fost finanțat printr-un proiect european coordonat de Universitatea Politehnica din Timișoara. Universitatea din Reșița este partener în acest proiect, așa cum sunt și Universitatea din Szeged şi Institutul de Studii şi Proiectări Energetice – ISPE București, a spus rectorul UEM, Doina Frunzăverde. La conferința de presă prin care conducerea UEM a prezentat rezultatele studenților participanți la proiect au fost prezenți, alături de doamna rector Doina Frunzăverde și prorectorul pentru relația cu studenții și parteneriate, prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, coordonatorul proiectului și decan al Facultății de Inginerie și Management, prof. univ. dr. Codruța Hamat, două dintre cadrele didactice supervizoare: dr. ing. Cristian Fănică și dr. ing. Cornelia Anghel Dugărin.

Gheorghe Popovici, Cornelia Dugarin si Cristian Fanica

Patru studenți care și-au efectuat stagiul de practică la societăți din Reșița, Timișoara și București au mărturisit că atmosfera bună și felul în care au fost primiți în echipele societăților în care au desfășurat activitatea de practică, detaliile profesionale la care au avut acces și care le-au dezvoltat abilitățile în respectivele meserii i-au determinat să li se pară scurt stagiul și să își dorească să fi fost măcar un pic mai lung.

,,Sunt foarte bucuros că am reușit să iau parte la un astfel de proiect pentru că practica, în ziua de astăzi, se desfășoară destul de greu în anumite locuri și prin acest proiect am reușit să intrăm în anumite întreprinderi unde să ne desfășurăm activitatea de practică și să învățăm lucruri noi. Eu am făcut practica la societatea ElectroEchipament Industrial din Reșița, pe departamentul de proiectare și ofertare, și se leagă foarte bine cu facultatea pe care o urmez. Am fost plăcut impresionat de felul în care am fost primiți, cum am fost coordonați de tutori și de cadrele didactice. Am învățat lucruri noi și, ce e mai important, am învățat lucrul în echipă, fiind tratați ca niște colegi, nu ca practicanți”, a povestit Andrei Mihăilescu, student în anul III la Facultatea de Inginerie și Management a UEM.

,,studenti UEM in practica,,Noi considerăm că practica este deosebit de importantă pentru formarea profesională a absolvenților de studii universitare. Cu siguranță sunt deosebit de importante cunoștințele teoretice pe care și le acumulează, dar la fel de importante, îndeosebi pentru cei care își finalizează un studiu în domeniul ingineriei, sunt și stagiile de practică. Acestea pe de o parte îi ajută pe absolvenții noștri să își formeze competențele practice în domeniul pentru care au optat să studieze și, de asemenea, practica este importantă și pentru societățile comerciale, firmele care oferă locuri de practică, pentru că acesta este un prilej foarte potrivit pentru a cunoaște viitorii absolvenți ai universităților și cu siguranță un prilej de a recruta o parte din viitorii angajați”, a declarat rectorul UEM, Doina Frunzăverde.

Universitatea reșițeană a facilitat stagii de practică pentru studenții săi și în afara acestui proiect cu finanțare europeană și există acorduri de parteneriat încheiate cu o seamă de firme din Caraș-Severin.

În 11 noiembrie, toți studenții care au participat la acest proiect de practică sunt chemați să participe la un concurs cu premii. Cele mai bune proiecte de final de practică vor fi recompensate cu premii care pleacă de la 200 de lei pentru mențiune și ajung la 600 de lei pentru premiul I.

Proiectul PRACTICOR ® EURO-REGIO face parte din Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.