Poveștile locuitorilor din orașul postindustrial Anina vor fi tipărite în prima carte de benzi desenate

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Asociația Bloc Zero a lansat o campanie de multifinanțare pentru tipărirea unei nuvele grafice, un docufiction din realitatea Aninei postindustriale. Rezultatul muncii a 18 elevi din toată țara a văzut tiparul în urma unui atelier de documentare creativă, organizat în 2018 de One World România la Școală.

Au documentat pentru acest material literar tineri, alături de traineri din domeniile regie, antropologie și imagine, iar unul dintre aceștia a ajuns chiar să fie coautor al benzii desenate. Intitulată sugestiv „Din Subteran La Suprafața – Istoria unui oraș postindustrial”, cartea va fi publicată cu ajutorul susținătorilor de pretutindeni, care sunt invitați timp de două luni să sprijine lansarea prin donații, accesând pagina: https://www.sprijina.ro/cauze/prima-banda-desenata-despre-anina-post-industriala.

Obiectivul campaniei este de a strânge fonduri în valoare de 15.000 lei pentru producția cărții, costurile de tipar a 500 de exemplare, o parte din onorariile autorilor și promovarea acestei producții independente, de bandă desenată. Cartea a fost scrisă de Dalesia Cozorici (participantă la atelier), Petra Dobruska (antropoloagă și scriitoare) și Octavian Curoșu (autor de bandă desenată din Chișinău).

Nuvela grafică spune istoria orașului minier Anina, de la începuturile descoperirii resurselor naturale și până la realitatea actuală. Localnicii sunt transformați în personaje prin intermediul cărora cititorul descoperă cum se desfășoară acum traiul în acest oraș, devenit fantomatic după plecările în masă ale muncitorilor mutați aici ca să lucreze. Personajele sunt supereroi, în ideea în care superputerea lor stă în firesc și puterea regenerării.

Povestea lui Băiețel pe scurt
Un personaj fictiv numit Băiețel iese din subteranul Aninei și ne poartă prin realitatea cotidiană a fostului oraș minier, adunând pe drum poveștile de ieri și de azi ale locuitorilor săi. Revenit la suprafață, Băiețel este curios să afle cum se descurcă locuitorii după închiderea minei. Descoperă cinematograful închis, spitalele în paragină și orașul îmbătrânit după plecarea tinerilor, dar și oameni plini de farmec, locuri frumoase și evenimente pline de speranță. La granița dintre ficțiune și documentar, între trecut și prezent, ni se dezvăluie memoria orașului.

Cartea se adresează atât tinerilor, cât și adulților și funcționează ca un exercițiu de empatie, dar și de schimbare a perspectivei, un instrument de antropologie și un ghid turistic emoțional de aflat istoriile personale ale locuitorilor Aninei.

De la idee la rezultat
„În timpul atelierului de documentare creativă de la Anina, din vara lui 2018, am făcut primele schițe și un prim scenariu. Între timp viața a bătut la ușa mea și am născut la finalul lui 2019, iar proiectul a luat o pauză. Angajamentul față de toți cei implicați în continuarea proiectului a dus la rescrierea poveștii, astfel încât la începutul lui martie 2020 am făcut primul storyboard. Cu tot haosul pandemiei, jobul Dalesiei (coautoare și participantă la atelier) în producția de film, concediu meu postnatal și celelalte proiecte ale ilustratorului Octavian, nuvela grafică a fost finalizată în format digital. Acum am revenit asupra cărții și am găsit vremea perfectă pentru a o lansa în format fizic.”, declară Petra Dobruska.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Pe lângă producerea cărții în format fizic și promovarea ei, campania mai urmărește încurajarea de a lectura benzii desenate, în general în rândul tinerilor și adulților, susținerea ideii de a spune povești prin intermediul acestui mediu, dar și de a atrage în Anina turiști, persoane curioase de traseele culturale postindustriale, cercetători, activiști și antropologi.

Cum poți susține cartea și ce primești dacă îți oferi ajutorul?

Daca dorești să ajuți la lansarea fizice a cărții, ai la dispoziție o serie de recompense:
– donațiile până în 35 lei primesc cartea în format digital;
– primii 10 susținători primesc cartea mai devreme la un preț special de 40 lei;
– sprijinul de 55 lei presupune cartea acasă începând cu luna mai;
– pentru 60 lei ai cartea alături de un semn de carte;
– susținerea de 80 lei este recompensată cu un set de 5 vederi și cartea;
– dacă alegi să faci o donație de 100 lei intri în posesia cărții cu autograf, semnului de carte și a setului de 5 cărți poștale.

În funcție de recompense, acestea se vor trimite începând cu finalul de martie, în luna aprilie și mai 2021.
Donațiile se fac pe platforma Sprijina.ro https://www.sprijina.ro/cauze/prima-banda-desenata-despre-anina-post-industriala.

Express de Banat este partener media în sprijinirea promovării acestei campanii culturale.

 

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/