De mic copil a fost îndrăgostit de cai. Visa la vremea când va crește mare, va avea calul său și până la urmă, propria herghelie. Acasă, la Cornereva, acolo unde a crescut în satul bunicilor, a avut parte permanent de asemenea experiențe. Doar că destinul i-a hărăzit altceva și l-a trimis în străinătate unde și-a văzut în continuare de viață.
Destul de mult timp a fost departe de acest subiect. După câțiva ani și niște bani în buzunar, a revenit din Germania acasă, cu gândul să investească într-un teren pentru o pensiune sau o casă de vacanță. Doar că altceva mai interesant i s-a ivit în cale: trei ponei pe care o cunoștință ar fi dorit să îi vândă! Și i-a luat fără să clipească, chiar dacă nu era pregătit pentru asta: nu exista grajd sau vreun adăpost pentru micuții care aveau nevoie de îngrijire suplimentară fiindcă aveau niște probleme medicale. Dar, până la venirea iernii toate s-au rezolvat, inclusiv un grajd încăpător care putea astfel să adăpostească primii cai adevărați care nu au întârziat să vină. Și de la trei ponei, în trei ani, Alin Stoichină a ajuns anul trecut la 32 de cai de rasă, unul mai frumos ca altul, unul mai atrăgător și mai valoros ca altul. Pe unii i-a cumpărat, pe alții i-a obținut prin montă crescându-și mânjii proprii și, în funcție de nevoi, a vândut, a făcut schimb, astfel că, în prezent, 24 de cai pot fi văzuți la Centrul de echitație din Băile Herculane. Caii sunt valoroși, prețul lor poate varia în funcție de rasă, forma fizică, vârstă, de la 1.000 la 10.000-15.000 de euro. Pentru „Prințul”, cireașa de pe tort, chiar dacă e un cal de 10 ani, s-ar oferi lejer 10.000 de euro.
„Am revenit acasă pentru cai, eu am o afacere în Germania, dar am venit acasă de dragul ființelor acestora pe care le-am iubit și de care m-am atașat, de când, copil fiind, cutreieram cărările și munții din zona noastră. Am investit și am făcut-o din pasiune, chiar dacă ceea ce fac de vreo șase ani deja nu îmi aduce niciun beneficiu. Ba din contră, înregistrez anual pierderi. Fiindcă nu e o afacere permanentă. Doar trei luni pe an, pe perioada verii, pot spune că sunt vizitatori la Centrul de echitație din Băile Herculane. Pe când caii mănâncă permanent, iar cheltuielile de întreținere sunt zilnice. În alte părți ale Europei echitația este mult mai apreciată și înseamnă o afacere transmisă din tată-n fiu”.
La Centrul de Echitație Băile Herculane se află cai de diferite rase, utilizați pentru călărie, manej, cursuri de călărie, pentru plimbări cu trăsura sau drumeții ecvestre. Sunt cai din rase normale românești, frizian, lipițan, pur sânge arab, semi-grei, dar și metiși, fiecare dintre aceștia fiind folosit pentru agrement sau pentru cursurile de călărie. „Oferim plimbări cu trăsura, plimbări călare, în natură sau aici, în incintă, ore de echitație pentru începători și avansați. Nu agreăm săriturile pentru avansați. Au fost la noi profesioniști din domeniul ecvestru pentru antrenament, dar am mers cu ei și pe trasee externe, în natură. Avem două trasee pe care le putem parcurge și cu amatori, unul către Sfinxul bănățean și celălalt către păstrăvărie. De pildă, cu cineva care nu a mai călărit și dorește să meargă pe traseu întins, putem face acest lucru, împreună, fără nicio problemă. Timp de o oră, la pas, ne putem delecta admirând natura, tot ceea ce întâlnim în cale. Cei experimentați pot merge în trap sau la galop după cum preferă.”
Fiecare exemplar are un nume și dacă ar fi să aleg, nu aș ști pe care dintre caii aflați în grajd mi-aș dori să-l încalec. Am făcut cunoștință cu Paco, Pablo, Isis, Stela, dar și cu Prințul, un exemplar de poveste din rasa semigreilor care odată postat pe Instagram, a dovedit că are statut de vedetă! A adunat și pe TikTok peste 16.000 de like-uri și sute de comentarii din 190.000 de vizualizări ale vidoclipului. Îl vedeți aici pe Prințul în toată splendoarea lui!
Pasionatul Alin Stoichină, spune că Centrul de echitație Băile Herculane poate asigura atât cursuri pentru copii, cât și pentru adulți, plimbări ecvestre pe trasee mai lungi sau mai scurte, în funcție de dorința celor care se hotărăsc să aibă parte de o experiență unică în stațiunea de pe Valea Cernei. „Am avut persoane cu cerințe educative speciale care au încercat apropierea de cal într-un program de terapie și recuperare motrică și senzorială, ne vizitează grupuri de elevi de la diferite școli, vin turiști dornici să încerce un curs de echitație sau pur și simplu să călărească ori să vadă un cal. Ne-au trecut pragul de câteva ori și oaspeți din străinătate. Îmi amintesc că odată am găzduit în două boxe cai care tranzitau România, adică proprietarii bulgari se îndreptau către Ungaria pentru a participa la o prezentare”.
La Echitație Băile Herculane se găsesc și 7 trăsuri de epocă, toate fiind înregistrate la Primărie și cu asigurările la zi. Ce se întâmplă cu trăsurile? Ei bine, de multe ori ele duc miri și alaiul care preferă nunta organizată în stil popular, tradițional. A devenit un trend în zonă, înlocuirea mașinilor cu trăsuri trase de minunații cai de colecție.
Un element inedit aflat la vedere pe terasa acoperită îl constituie o trăsură veche pe care proprietarul a cumpărat-o de la o primărie din Germania. „Mi s-a spus doar că nu am acte doveditoare, trăsura se afla acolo, în sat, de 150 de ani, dar e mai veche de 200. Este piesa centrală a colecției mele. E foarte valoroasă, mai ales că este în perfectă stare de funcționare. Dacă dorim, trebuie doar să înhămăm caii și putem pleca la drum! Nu am schimbat decât două scânduri și pielea de pe coviltir, iar ca să fie și mai spectaculoasă, acoperișul se rabatează și devine o trăsură decapotabilă”.
Vizitatorii se pot delecta privind cum se plimbă alene prin spațiile generoase și bine amenajate, câțiva mânji, măgăruși, o vacă pentru lapte, capre, struți, păuni, porumbei și rațe. Într-un cuvânt, o adevărată fermă se dezvăluie în fața ochilor, cu o frumoasă terasă umbroasă așezată în zona centrală în apropiere de manej!
Dacă v-a plăcut descrierea și mai ales căluții, atunci trebuie să ajungeți neapărat în această vacanță de vară la Centrul de Echitație Băile Herculane pentru a-l cunoaște pe Alin Stoichină, pasionatul crescător de cai. După mulți ani de străinătate, dorința lui de a reveni acasă a devenit realitate! Fiindcă de acolo, de departe, auzea vocea aceea lăuntrică chemându-l către satul copilăriei sale. Era fericit odată, alături de părinți și bunica de care era foarte atașat. Dar caii, mai ales caii, prezenți în gândurile sale, l-au făcut să-și împlinească visul. În viitorul apropiat urmează încă o țintă de atins: o pensiune cu suficiente spații de cazare! Și poate spune că a realizat (aproape) totul!