Ce pot face două mâni dibace în vreme de pandemie, cu resurse puține, timp la dispoziție nelimitat și inspirație maximă? Iată, turnuri Eiffel din bețe de bambus de peste un metru înălțime!
Dar nu numai, fiindcă pe masa de lucru a creatorului se prefigurează o seamă de elemente decorative care mai de care mai atrăgătoare! „Am turnul din Pisa, am făcut o moară, apoi o reproducere după Coloana infinitului, am și câteva cruci interesante.”
Mărturisește că i-a plăcut dintotdeauna „lucrul migălos”, iar primele încercări s-au concretizat cu foarte mulți ani în urmă, atunci când exersa realizarea aplicațiilor din traforaj. Primul turn Eiffel produs în această tehnică a împlinit deja patruzeci de ani și îl păstrează cu drag, ca amintire.
„Multă lume mă întreabă de unde m-am inspirat, de unde știu să fac așa ceva? Ca formă, am văzut la un prieten, dar el era sculptor în lemn. Pur și simplu ceea ce realizez eu acum este rezultatul multor ani de încercări. Și apoi, în pandemie, ce să fi făcut cu atât de mult timp liber stând închis în casă? Mi-a plăcut desenul tehnic dintotdeauna și în plus, trebuie să ai un pic de vedere în spațiu, cum s-ar spune, un fel de 3D. Astfel mi-am imaginat și instalațiile luminoase din interior, care dau o notă aparte construcțiilor mele. Am primit solicitări de la mai multe biserici care mi-au cumpărat din lucrările sub formă de cruce.”
În trecut, angajat în sistemul de telecomunicații, pe Brata Laitin lumea îl știa în oraș drept specialistul care asigura service-ul centralelor telefonice electronice pe care le dețineau mai multe hoteluri din stațiune. Când s-a ivit o oportunitate, a schimbat locul și pe parcursul mai multor ani a fost administrator și laborant la Liceul „Hercules” din Băile Herculane.
„Cei care mi-au remarcat lucrările și m-au invitat să expun la târguri ale meșterilor populari sunt organizatorii din conducerea Asociației GAL Poarta Almăjului (Grup de Acțiune Locală). Astfel am fost la întrunirile profesionale de la Deva, Calafat, în zona Moldovei, la Durău, am umblat în multe locuri cu lucrările mele și peste tot atrag privirile și spre bucuria mea, și cumpărătorii. O piesă de asemenea dimensiuni nu o dau fără două sute de euro.”
Chiar dacă par fragile, dantelăriile de lemn își dovedesc trăinicia, „picătura” de lipici utilizată fiind de foarte bună calitate. Întreaga construcție este îmbrăcată ulterior într-o peliculă de aracet asemănătoare lacului, care dă consistență materialului lemnos. Astfel turnurile pot fi transportate în orice poziție, fără teama de a se deteriora la drum lung.
Cât durează producerea unui obiect ?
„Întâi fac schițe, cu creionul pe hârtie, pe urmă le multiplic la imprimantă și le plastifiez. Toate elementele vin prinse pe aceste schițe. În mod normal, îmi ia cam o lună crearea unui asemenea element de decor, în condițiile în care sunt perseverent și îmi dedic câteva ore bune pe zi. La început, îmi creștea tensiunea din cauza încercărilor repetate care uneori dădeau greș. Acum însă a intervenit dexteritatea și bineînțeles că și organismul s-a adaptat. Nu mai am probleme de niciun fel, mă fură timpul și tot ceea ce fac, fac cu mare plăcere, devenind o adevărată relaxare. Pentru turnul din Pisa am lucrat trei luni și chiar dacă mi l-ar cere cineva nu l-aș da pentru nimic în lume. Face parte din colecția familiei.”
Materiale folosite
Cine ar crede că decorațiunile produse de Brata Laitin sunt realizate din bețe de bambus, simple, folosite de gospodine în bucătărie, pentru frigărui? Banale produse cumpărate din comerț, de la magazine de bricolaje sau cele alimentare, la diferite dimensiuni, nuanțe de lemn și diverse calități. Turnurile Eiffel consumă cinci, șase pachete de bețe de bambus. Conțin o serie de detalii ce vor să fie cât mai apropiate de ceea ce există în realitate: lift cu ieșire la fiecare etaj, gard împrejmuitor, asistent de pază și iluminat cu leduri.
„Sunt foarte bucuros atunci când vine lumea la standul unde expun produsele, le admiră și îmi adresează complimente pentru ceea ce fac. Sigur că asta mă îndeamnă și mai mult să construiesc, să îmi pun mintea la contribuție să văd cum aș putea îmbunătăți estetic lucrările mele. Fiecare expoziție se lasă cu o nouă solicitare, cu noi provocări în această tehnică a miniaturilor.”
Cât despre instrumentele folosite, sunt cele necesare pentru măsurare, tăiere, finisare.
La vremea pensionării, retras la țară, la Plugova, Brata Laitin este preocupat și de agricultura bio experimentală pe care o pune în aplicare. Spune că are roșii până toamna târziu, iar în timpul verii, în plin sezon, reușește să obțină exemplare unicat de 600-800 de grame bucata. La fel de frumoase sunt exemplarele de ardei, vinete, dovlecei și tot ce mai poate fi cultivat într-o grădină pusă la punct. În prag de primăvară, răsadurile au prins consistență deja în sera unde se lucrează de zor. Spor la muncă pentru roade bogate!