POVESTE… tinerească. Despre voluntariat și pasiunea pentru medicină, cu reșițeanca Cezara Perian

cezara
po 1000x100px (3)

Se apropie de sfârșitul celor șase ani de medicină, carieră pentru care a optat încă de la începutul liceului. Nu a surprins pe nimeni alegerea sa fiindcă domeniul îi era oarecum familiar. O vizita adesea la spital pe mama sa, asistentă medicală, atunci când era de gardă. A cunoscut lumea halatelor albe făcând pasiune pentru alinarea suferinței, înlăturarea cauzelor bolii și vindecarea ei.

Nu-i era frică de răni sau sânge și privea fascinată la felul în care totul se punea în mișcare atunci când soseau urgențele. Și-a dorit Medicina din tot sufletul și a considerat că merită să îi acorde și a doua șansă chiar dacă a terminat primul an Biochimia la Cluj. A lăsat orașul de pe Someș și a venit la Timișoara, unde o așteptau numeroși foști colegi și de unde putea să continue voluntariatul la Reșița, activitate de care este tare mândră.

cezara doctor

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Povestea tinerei implicată la Centrul de Voluntariat Reșița, respectiv activistă la Centrul de Tineret Mansarda, a început în anul 2010, când, la îndemnul tatălui său, a decis că trebuie să facă ceva productiv cu timpul său liber din vacanța de vară. Astfel s-a alăturat echipei, tinerilor care activau la acel moment, chiar dacă era doar în gimnaziu. Dar, odată intrată la liceu, a fost atrasă tot mai mult și s-a implicat tot mai hotărât în acțiunile propuse. Își amintește de „1 Aprilie happening” sau evenimente dedicate zilei de 8 Martie, Ziua europeană fără mașini, Săptămâna națională a voluntariatului, acțiuni sociale la Centrul de îngrijire pentru persoane vârstnice din Reșița și cel mai recent,  Atelierul de cheescake desfășurat la Mansarda, în Vinerea Neagră.

cezara perian

Schimburile de experiență în care a fost trimisă spune că i-au schimbat percepția. „Mi-au schimbat perspectiva și de multe ori m-au scos din zona de confort. Au fost niște provocări foarte bine-venite care m-au format. Am participat și la schimburi de experiență în străinătate. De două ori în Anglia, apoi în Polonia și în Belgia. A fost ceva inedit, am urmat un curs pe tema circului și a artei circului. Ceea ce aduce nou și inedit este faptul că produce crearea legăturii cu alte persoane pe care atunci le cunoști, dobândirea încrederii în ele și până la urmă îți dai seama că poți să faci fel de fel de jocuri la care nu te-ai fi gândit vreodată. De pildă nu m-am gândit că pot să fac figuri de acro-balance. Adică o astfel de provocare te scoate din zona de confort, dar într-un fel foarte frumos și cred că această experiență este valabilă pentru toată lumea.”

cezara perian 2

Comunicarea într-o limbă care îți este străină este o altă încercare pentru tinerii care participă la programe internaționale de voluntariat. „Pentru mine personal este o plăcere să vorbesc în engleză și să conversez cu diferite persoane atunci când trebuie să interacționez în echipă. Se produce un transfer de energie pozitivă între colegii care se manifestă cu multă susținere atunci când este vorba de vreo competiție. Este o atmosferă de care nu știu dacă în condiții obișnuite sau la noi acasă te poți bucura așa ușor. E ceva nou și atunci cred că fiecare încercă să fie mai bun, mai prietenos, mai deschis către ceilalți.”

Cezara Perian își amintește că au fost câțiva ani buni, foarte productivi pentru schimburile de experiență în care se trimiteau echipe numeroase de voluntari în diverse țări. S-a întâmplat ca în Anglia, în anul 2013, să meargă un grup de 16 elevi reșițeni și un adult însoțitor. Spune că era interesant să cunoști oamenii, să socializezi, să te descoperi și să fii în permanent contact. Cu ajutorul rețelelor de socializare tinerii au rămas în contact și mai departe, observând activitatea fiecăruia de-a lungul timpului. În acest fel s-au legat prietenii trainice care se mențin și în prezent. Odată cu trecerea timpului, chiar dacă a depășit vârsta liceului, a rămas atașată de activitățile propuse și organizate de profesorul Nicolae Chiosa de la Colegiul Național „Traian Lalescu”. Din participant activ a devenit voluntar și se implică în partea de organizare a  taberelor de vară de la Loreto, Italia, la edițiile Simpozionului „Iubirea creștină” de la Băile Herculane.

cezara pe strada

Pentru voluntarii din Reșița, perioada de pandemie a însemnat o altă provocare și o reinventare pentru că s-a reușit organizarea online a unui eveniment important pentru comunitatea voluntarilor. Este vorba despre „Săptămâna europeană a voluntariatului”. „Lucrul acesta a fost surprinzător și totodată foarte binevenit pentru că a oferit șanse egale de conectare tuturor, indiferent de orașul în care se află. Am continuat cu multe activități, ateliere de storytelling, atelier de macrame online și o întâlnire cu artistul Dan Perjovschi. Cu alte cuvinte am încercat să facem pe Zoom tot ce am putut tocmai pentru a nu ne pierde energia, relațiile dintre noi, atmosfera și dorința de a fi parte a lucrurilor, de a fi activi”.

Tânăra reșițeancă se apropie de absolvirea Facultății de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”. Dar, în toată perioada de studenție nu a stat deoparte și a activat ca voluntar și la Timișoara prin Asociația studenților mediciniști. Își amintește de acțiunile inițiate în pandemie de autorități ca maratoane ale vaccinării, apoi campaniile de donare de sânge, sau cele organizate în învățământ, la nivel de grădinițe, pentru deprinderea acordării de prim ajutor de către copii. A mai fost prezentă și la campaniile din licee cu scop de conștientizare a pericolului reprezentat de bolile cu transmitere sexuală.

Licența bate la ușă iar planurile de viitor ale Cezarei Perian privind specialitatea aleasă includ Obstetrică-Ginecologie sau poate Neonatologie. Însă, nici domeniul Endocrinologiei nu l-ar lăsa deoparte fiindcă, după cum spune, acesta se bazează pe logică, pe fiziologie, ceea ce în timpul facultății, i-a plăcut foarte mult. Viitorul sună bine pentru tânăra  hotărâtă ca pe lângă carieră, să nu renunțe la voluntariat. Spune că cel mai frumos lucru e să poți să ajuți și să dai mai departe din ceea ce ai învățat și acumulat. Este hotărâtă să se prezinte în viitor la toate apelurile adresate voluntarilor și în măsura în care îi va permite timpul se va implica!

cezara paris

Desigur, își urmează și marea sa pasiune descoperită tot prin intermediul voluntariatului. A vizitat numeroase țări și știe că în continuare, toate porțile îi sunt deschise. Deci, drumuri bune și călătorii cât mai multe! Succes, Cezara!

 

banner 970 x 250