POVESTE DE VIAȚĂ. Reșițeanul Klement Bradaci – singur printre vietnamezi

klement profil
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Pregătirile pentru întâmpinarea Noului An (anul Tigrului) sunt în toi, iar pe reșițeanul Klement Bradaci acest eveniment îl găsește într-un loc cât se poate de exotic pentru noi, la țărmul Mării Chinei de Sud. Nu în postura de turist, așa după cum la prima vedere ați fi tentați să credeți, ci de localnic.

Din 2015 s-a stabilit în orașul Nha Trang, cunoscut drept una dintre cele mai populare stațiuni din sud-estul țării și asta pentru că exact acolo a fost nevoie de el. La centrala hidroelectrică unde inițial Uzina de Construcții de Mașini din Reșița, l-a trimis într-o delegație pentru câteva luni. Trebuia supravegheată punerea în funcțiune a unei investiții cu origini românești.

klement bradaci 2

Spune că „această experiență vietnameză alături de alte stagii tehnice efectuate cu câțiva ani înainte, în India și Kenya, m-a modelat punându-și mai apoi amprenta asupra dezvoltării mele profesionale. Am avut astfel numeroase satisfacții și alături de ceilalți colegi, m-am simțit valorizat. Eram tare mândru de felul în care, noi românii, eram văzuți și apreciați de vietnamezi. Doar că la întoarcerea acasă, am constat că trendul descendent al uzinei continua. A început să meargă din rău în mai rău. Astfel că din inginerul apreciat ce eram, am ajuns aproape de șomaj tehnic. Asta mi-a pus capac și m-a făcut să mă hotărăsc repede. Așa că, am acceptat prima ofertă de angajare directă venită din Vietnam, de la cei care m-au cunoscut în cele cinci luni cât am stat acolo.”

in kenya

După 11 ani lucrați ca electrician de întreținere la Hala Nouă și alți 8 ca electrician și apoi inginer la Secția Motoare Electrice de la Uzina de Construcții de Mașini din Reșița, Klement Bradaci și-a pus echipamentul de protecție în cui și dus a fost… Fără regrete! Nu credea că va putea face pasul acesta (în ton cu mulți colegi de generație răspândiți prin lume) după toată munca și efortul de a construi o carieră acasă.

Se știe că fiecare ocupă locul pe care și-l câștigă! Și ca să ajungă la acest nivel, a început de jos, de la simplu electrician dar îndrăgind domeniul, și-a pus ambiția la încercare urmând și o facultate de profil. Astfel după ani de acumulări și muncă susținută ca inginer (specialitatea electrotehnică) a fost trimis, inițial în țară, pe șantierele mai multor obiective hidrotehnice. Despre toate acestea povestește cu emoția românului aflat departe, dar bucuros de rostul pe care și l-a făcut și de viața împlinită pe care o are acolo în țara de la tropice de care s-a îndrăgostit din prima. Are toate motivele pentru că a bifat multe ținte de pe un fel de „to do list” de când locuiește în orașul Nha Trang.

Se spune că viața e suma alegerilor pe care le facem. Pentru că nimic nu ți se dă de-a gata, nici măcar un vis. Trebuie să ți-l făurești. Ți se pun în față toate ingredientele și trebuie să ți le alegi tu ca să îți construiești viața. Nu ești nevoit să le iei doar pe acelea care îți sunt aproape. Pentru unele trebuie să te îndepărtezi. Pe altele trebuie să le cauți bine prin jur. Trebuie să depui puțin efort dacă nu vrei să te mulțumești cu puțin. Mediocritatea înseamnă foarte puțin. Excelența presupune efort și răbdare.

Dacă nu a fost să fie în România, sau în Europa, Klement Bradaci, și-a întâlnit perechea la capătul lumii, în țara de la tropice. Iar engleza pe care o știa a fost de mare ajutor pentru comunicarea de bază cu Truc Nguyen de la Agenția de Turism Vietravel. Până la urmă vocile inimii, au un numitor comun și sunt suficiente pentru că emoția, iubirea, respectul reciproc sunt valori universal valabile între oameni, oriunde pe glob. A devenit tătic și fericirea e dublată de când le ține în brațe și pe cele două fetițe, două păpuși de porțelan, cu trăsături asiatice, de care e tare mândru.

klement si fetele

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

„Sunt un părinte ca oricare altul, cu îngrijorări, responsabilități noi, mai multă oboseală, mai puțină libertate dar este ceea ce am ales și o fac cu plăcere. Vorbim în casă engleza amestecată cu frânturi din vietnameză, limbă pe care și eu am început să o asimilez. E o limbă grea dar cel mai mult mă bucură scrierea cu caractere latine astfel că pot înțelege semnele grafice și îmi este mai ușor.  Noi ne-am format un limbaj al nostru și cred că cine ne aude, zâmbește, dar nouă așa ne este bine. Până la urmă, dacă nu ai prea multe cuvinte la îndemână nici nu te poți certa.” (desigur, glumește)

Are nevoie de limba vietnameză și pentru comunicarea de la locul de muncă mai ales acum, când spune că i-au plecat câțiva colegi vorbitori de engleză. Lucrează la o hidrocentrală aflată într-o zonă pitorească, într-un parc natural, la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de casă. Cu ce se deplasează zilnic pe această distanță? Bineînțeles, cu motoreta, cel mai la îndemână mijloc de transport pe străzile înguste, uneori aglomerate în traficul fără autostrăzi. Singurul inconvenient este timpul, fiindu-i necesare două ore zilnic, dus-întors, pentru navetă.

cu colegii la masa

Cât despre imaginea pe care unii dintre noi o avem în legătură cu această țară care a fost sub dominație chineză și apoi sub influență franceză, adeseori pare puțin deformată. Asociem Vietnamul cu un nivel de trai scăzut, probleme economice, conflicte armate, doar că toate acestea au  rămas de domeniul trecutului. S-au făcut mari progrese în dezvoltarea economică, au pătruns numeroși investitori străini, ruși, evrei, chinezi, iar nivelul de trai a crescut simțitor. Orașul Nha Trang în care s-a stabilit Klement Bradaci, este unul prosper cu o populație de aproape 400.000 de locuitori, căutat de turiștii străini pentru zona litorală, pentru că aici se află unele dintre cele mai frumoase plaje din Vietnam, mărginite de palmieri, spectaculoase dune roșii de nisip, iar la țărm de dune de nisip alb.

nhatrang

„Suntem în zona tropicală cuprinsă între Ecuator și Tropicul Racului, cu două anotimpuri: vară și un fel de toamnă cu ploi musonice (de prin septembrie până în decembrie). Pot să spun că soarele, plajele minunate, atmosfera de vacanță permanentă, sunt lucrurile care m-au cucerit din prima. Locuim la o distanță de aproximativ 15 minute de plajă. Eu am crescut departe de mare, aproape de munte, de Semenic și în concedii mergeam cu părinții la țară, la Eibenthal, în satul cehesc al bunicilor. Deci, marea nu era niciodată pe listă. În Nha Trang sunt multe hoteluri, majoritatea situate de-a lungul coastei, dar avem la 150 km spre vest și munte, atracție turistică mai mult pentru localnici apreciată pentru drumul în pantă, șerpuit pentru plimbare cu motoreta. Peisajul este spectaculos, cu defileu, prăpastie și alte frumuseți pe care natura le oferă. La mare preț sunt obiectivele turistice din oraș, templul hindus Ponagar asemănător templelor budiste pe care le puteți vedea în India,  dar și biserica catolică din piatră, construită pe vremea coloniștilor francezi. Suntem într-o zonă cu multe insulițe unde sunt ferme cultivatoare de fructe de mare. Este zonă de producție și desfacere in restaurante. Sunt turiști care vin doar ca să mănânce fructe de mare pescuite în aceeași zi sau atunci scoase din acvariu. Și eu m-am «împrietenit» cu melci, scoici, sepii, calamari, caracatițe, dar cu vietățile celelalte, cu piciorușe, sub nicio formă!”

Viața curge așezat pentru inginerul Klement Bradaci, cu prioritățile pe care și le-a stabilit dar și cu dorurile care „sunt remodelate acum. Desigur că mi-e mereu dor de România, de tatăl meu, de locurile copilăriei, prieteni și mâncare, dar inima mea bate acum mai mult pentru locul în care sunt copiii mei, aici, în Vietnam. Plănuim să vizităm cândva, țara mea, atunci când restricțiile pandemice se vor relaxa. Noi încă suntem în lockdown, cu activități suspendate și grădinițe închise. Luăm în calcul să ajungem și în Germania, la familia fratelui meu, dar acestea sunt deocamdată planuri! Noroc cu internetul, cu mijloacele de comunicare moderne datorită cărora comprimăm distanțe.”

În Vietnam este așteptat Anul Nou, de la 1 februarie începe Anul Tigrului, care, se spune că trebuie întâmpinat cu datorii plătite, casele curate și conflictele rezolvate. Tămâia trebuie să ardă, să împrăștie un miros care învăluie, stârnește simțurile și trimite spre visare…Să fie un An Nou, fericit! Chúc mừng năm mới!

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/