POVESTE DE VIAȚĂ. Reșițeanca Alina Răsteanu oferă consiliere și vindecă suflete la Berlin

alina la mare

Conduce un important Centru de Consiliere Psihologică, având o largă adresabilitate pentru familii și cupluri, persoane aflate în reechilibrare emoțională și mentală. Este psiholog, coordonator de proiecte, coach acreditat în tehnica hipnoterapiei eriksoniene. Lucrează în sistemul public, la cabinetul privat, dar oferă și consiliere pro-bono, în regim de voluntariat.

În urmă cu cinci ani, a luat-o de la zero într-o limbă nouă, într-o țară străină, într-un altfel de sistem de învățământ. A fost un drum dificil pe care l-a urmat așezând cărămidă cu cărămidă. Nu știa limba, avea doar elementare noțiuni de germană și cu toate acestea nu a dat înapoi fiind încrezătoare în forțele sale. A ars pe repede înainte etape, a recuperat în timp scurt cunoștințele necesare comunicării și s-a înscris la Psihologie. Germana și-a însușit-o vrând-nevrând, odată ce a început facultatea. Și-a găsit astfel vocația la maturitate, după ce ani buni a lucrat la mai multe unități bancare din Reșița.

alina vesela

Motivul plecării

S-a întâmplat ca la un moment dat viața să-i ofere una dintre cele mai mari surprize, adică șansa de a se stabili în capitala federală a Germaniei, acolo unde soțul său lucra deja. Decizia nu a fost prea ușor de luat, dar a simțit provocarea, dând astfel carierei un nou restart profesional. Are și o explicație: „La un moment dat atingi plafonul acela de maximum… după care parcă totuși vrei sa mai faci ceva. Și în această împrejurare, am pus în balanță lucrurile fiindcă am vrut mai mult, mereu am fost dornică de a evolua. Mi-a plăcut psihologia de când mă știu, însă nu am avut niciodată timp pentru ea. M-a atras această disciplină din liceu, dar eu urmând matematică-informatică, am ales Facultatea de Științe Economice, specializarea Informatică Economică. Astfel, profesia de ofițer bancar mi s-a potrivit ca o mănușă. Am fost pasionată de interacțiunea cu oamenii, extrem de curioasă să descopăr ce stă la baza diferitelor decizii pe care aceștia le iau, să descopăr multitudinea de tipologii umane.”

alina si colegele

La Berlin – o nouă viață

Pe vremea când era elevă la Liceul „Traian Lalescu” din Reșița, era olimpică la română, matematică, franceză și engleză și mărturisește că de copil o pasionau limbile străine, discipline care s-au dovedit a-i fi printre cele mai folositoare în viață. Engleza a ajutat-o când a ajuns la Berlin. A început să lucreze ca voluntar la Amnesty International, organizația neguvernamentală cu sedii internaționale, care promovează drepturile omului. Nu știa nimic din ceea ce însemna activitatea în această instituție, dar a aflat pe parcurs, prin îndrumare și coordonare. „Am luat totul din mers, ni s-a explicat ce cazuri sunt, unde se află ele răspândite prin lume (este vorba în special despre regimuri totalitare) persoane cărora le sunt încălcate drepturile.”

alina ganditoare

A continuat să facă voluntariat pentru mai multe organizații, unele care au în atenție imigranți, altele sprijină integrarea refugiaților ucraineni sau se ocupă de oameni ai străzii. În paralel, a urmat cursuri intensive de limba germană, astfel că în doar șase luni a ajuns la un nivel optim de cunoștințe, destul pentru un job mai bun. A profitat de oportunitate și s-a înscris la o școală de vară organizată de Facultatea de Economie și Drept din Berlin (HWR Berlin), intitulată Startup Summer School 2018, un program de antreprenoriat finanțat de Google, Facebook, Siemens, Deutsche Bahn și Cisco. Atmosfera de învățare și emulație tinerească poate fi observată și în videoul realizat cu acest prilej.

YouTube video

În prezent, reșițeanca Alina Răsteanu conduce un centru de consiliere pentru familii, post pe care îl ocupă datorită valorii dovedite în timp și încrederii cu care a fost investită. „În calitate de consilieri pentru familii și cupluri, misiunea noastră este de a crea un spațiu sigur pentru ca oamenii să vorbească deschis despre provocările și conflictele lor. Le oferim sprijin profesional și îi însoțim să descopere noi căi de comunicare, o sarcină deloc ușoară. Cei care vin la noi, pe lângă autohtoni adică germani, sunt cei din sfera multi-culti, adică polonezi, ruși, ucraineni, mulți turci, și familii de români. Chiar s-a format o mică comunitate. Toată lumea încearcă drumul spre mai bine, redobândirea unui echilibru care aduce liniște în relația cu celălalt.”

alina in grup

Motivația terapiei oferite de psiholog

„E necesar să mergi la psiholog, deși societatea în ansamblu nu vede ca oportună această preocupare. Nu te duci la psiholog fiindcă ai un dezechilibru mintal, ești nebun, ci te duci ca să te cunoști mai bine pe tine, pentru că vrei să înveți cum să-i accepți pe ceilalți așa cum sunt ei. În România încă suntem tributari șabloanelor și etichetelor de genul, ce să cauți, ce să faci la psiholog, nu ai și tu prieteni? Ei bine, prietenii nu îți pun oglinda, nu sunt obiectivi. Psihologul poate fi de mare ajutor și poate interveni în cazul dependențelor. De pildă, cu ajutorul hipnoterapiei se pot înlătura unele dintre adicții.”

Împreună cu patru prietene psiholog, două nemțoaice, una spaniolă și o alta de origine turcă, au înființat un ONG (adică o organizație neguvernamentală) numit TraumaHelp prin intermediul căruia sunt desfășurate o serie de acțiuni în scopul educării și sensibilizării în privința diverselor traume ce pot apărea în viața tinerilor. Acțiunile au loc în școli, spitale, grădinițe, dar și în alte instituții ce țin de Ministerul Educației și Sănătății din Germania.

alina si colegii

Alina Răsteanu este membru onorific în Quartiersmanagement FF West Berlin. Cu alte cuvinte face parte din Consiliul Local de cartier și din comisia de aprobare a proiectelor cu finanțare din fonduri de stat. Desfășoară activități de reprezentare și este purtător de cuvânt onorific al grupului de lucru Stadtteilkonferenz (grup de lucru consultativ pe problemele și necesitățile diverselor entități din cartier). „De regulă ne întâlnim reprezentanți ai statului, ONG-uri, agenți economici, poliția, presa, spitalele, medicii de familie și discutăm ce s-a mai întâmplat, ce urmează, ce avem de făcut, adică punem țara la cale…”

alina grup

Provocările din drumul reșițencei o  motivează. Spune că este o persoană pentru care zona de confort nu e un loc preferat. Pentru fericirea personală are nevoie de creștere, de dezvoltare, de progres. Iar creșterea nu este posibilă decât prin provocări. Dacă nu îi apar în cale, și le creează singură. Spune cu nostalgie că este o sumă a tuturor experiențelor trăite, a învățăturilor primite, a exemplelor urmărite, a oamenilor trecuți prin viața sa. Toate acestea au „sculptat-o” zi de zi și an de an până a ajuns aici. Prețuiește libertatea, integritatea, crede în prieteniile sincere pentru care merită să fugi și la capătul lumii, însă cel mai mult o caracterizează „dorul de ducă”… la Marea Baltică sau acasă, în Banatul de Munte. Pentru că niciunde nu-i ca acasă!

alina la stema ii

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/