POVESTE DE VIAȚĂ… muzicală. Pianinele bucuriei invadează România

erwin miki bausche
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

În ultimii patru ani, peste 120 de pianine au ajuns în diferite localități din țară, în special în zona Banatului, sub formă de donații provenite din Germania.

Acestea sunt oferite în numele bulgarilor bănățeni prin proiectul cultural „Pianinele bucuriei”, iar cel care este creierul acțiunii și se ocupă efectiv de căutări, plasare, transport, contacte, este Erwin Miki Bausche, originar din Dudeștii Vechi, județul Timiș, stabilit de mulți ani în Germania, la Karlsruhe.

Totul a început prin anul 2018 și a pornit de la o nevoie personală, de la simpla căutare a unei pianine necesare fiicei sale pentru studiu. Fiindcă găsise mult mai multe pianine decât avea nevoie, s-a gândit că ar putea face o bucurie și altora, la persoane interesate din rândul comunității bulgare din Banat. Doar că lucrurile au luat amploare de la o zi la alta. Astfel, a pus bazele unei adevărate campanii de colectare a pianinelor din Germania și de aducere a lor în România pentru a fi donate unor școli, centre comerciale, spații de cultură, spitale, aeroporturi, biserici sau locuri publice.

pianine in asteptare pe strada

Erwin Miki Bausche este un fervent susținător al ideii că „educația este baza pe care trebuie să-i construim pe copiii noștri. Muzica și sportul, discipline neglijate pe nedrept, sunt esențiale pentru o dezvoltare armonioasă. Am atâtea semnale pozitive de la cadre didactice care spun că pur și simplu instrumentul acesta cu clape atrage ca un magnet. Sunt copii din mediul rural, din comunități defavorizate care, chiar dacă absentează de la cursuri, nu absentează de la orele de muzică și pian. Sunt povești din acestea frumoase care ne dau putere să mergem mai departe.”

Odată cu pianinele au fost donate și alte instrumente muzicale vechi, mai puțin cunoscute, cum ar fi harmonium (orgă cu pedale) și haimorgel (orgă pentru acasă) sau strămoșul pianului, un instrument cu clape cu două manuale, utilizat mai mult în biserici și școli de muzică.

pianina la posta

Erwin Miki Bausche și-a dorit să preia modelul german al pianinelor amplasate în spații publice, să-l implementeze și la noi, oferind posibilitatea oricui dorește să cânte sau să exerseze pe acest tip de instrument. „Pe atunci abia se conturase evenimentul «Timișoara Capitală Europeană a Culturii – 2021» și era un moment propice pentru astfel de donații. Gestul nostru nu a fost văzut cu ochi buni peste tot, de multe ori ne-am lovit de amânări, răspunsuri evazive, ba chiar refuz din partea administrației locale. Sigur că am reușit să depășim scepticismul multora, timpul a trecut și acum lumea se bucură de pianine. Primele instrumente pe care le-am adus au ajuns în mijlocul comunităților bulgare din Dudeștii Vechi și Vinga. Apoi am dus vreo 30 de pianine la diverse entități din Oradea. În încercările acestea ale noastre am contactat o seamă de instituții și țin minte că am scris peste 100 de e-mailuri.”

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Pianinele provin de la persoane care le donează din diferite motive: și-au cumpărat instrumente mai noi, fie proprietarii se mută, își vând casa și nu mai au ce face cu ele, fie pur și simplu vor să prelungească viața instrumentelor oferindu-le generațiilor mai tinere, cu alte cuvinte doresc ca instrumentul să trăiască. Toate pianinele care ajung în România sunt utilizabile și e nevoie doar de un acordaj fin pentru a putea fi folosite.

„Am descoperit foarte mulți posesori de pianine, care sunt foarte atașați și spun niște povești minunate. Unele sunt moștenire de familie, altele primite cadou cu diferite ocazii, altele sunt amintire de la părinți. Toate instrumentele aduse, spun o poveste. De pildă și eu am una: rezervasem instrumentul, dar proprietarul nu era de acord să-l iau singur și insista să mai vin cu o persoana deoarece pianina e grea iar el nu mă poate ajuta. Degeaba îi spusesem că voi avea nevoie doar puțin de ajutorul său și că sigur nu-i va fi greu. Domnul era ferm, sa vin cu încă cineva. Credeți-mă, unii pot fi atât de categorici încât nici încăpățânarea bulgărească nu le poate schimba decizia. După frământări și telefoane, am găsit în zonă un donator mai vechi care a acceptat să mă ajute, însă la ora fixata nu apăruse. Timpul trecea și atunci l-am rugat să mă lase sa încerc singur să o scot cerându-i în plus proprietarului să facă doar atât: sa împingă căruciorul sub pianina în timp ce eu ridic de un capăt. Nu putea să mă refuze, în rest nu a făcut absolut nimic, doar stătea și se uita ca nu care cumva sa-i zgârii pereții în timp ce eu coboram cele câteva trepte singur. Când am ajuns în curte, a apărut și domnul pe care-l așteptasem. Am dus fără probleme instrumentul pe remorcă și în timp ce îl legam, noul venit l-a informat că și el mi-a dat o pianina în urmă cu ceva timp și i-a explicat ce fac bulgarii bănățeni cu ele. Când să-mi iau rămas bun, proprietarul, vizibil rușinat, mă întreabă: Nu aveți nevoie și de niște biciclete de copii pentru România? Am zâmbit și am primit! Lecția învățată? Nu vă grăbiți să spuneți «Nu, nu pot!» Câteodată cei de lângă noi au nevoie de atât de puțin: de un sfat ori poate… doar de împins un cărucior. Ajutați acolo unde vi se cere ajutorul, veți aduce zâmbetul. Exact așa cum ne-am propus și noi cu «Pianinele Bucuriei»! Revenind la pianină, aceasta a fost prima pe care am reușit să o vedem pe stradă, în Timișoara. De la jumătatea lunii iulie se află în fața Casei Tineretului și vă așteaptă să o folosiți.”

Și Iulius Town s-a alăturat inițiativei muzicale devenită cunoscută în toată lumea propunând publicului său un eveniment artistic intitulat: „Open piano for Timișoara”, gândit să aducă împreună oameni de pretutindeni. Până pe 31 decembrie, pasionații de muzică sunt invitați să descopere fericirea prin muzica celor două pianine oferite de către Comunitatea bulgarilor bănățeni din Germania, amplasate în Atrium (demisol) și în zona locației Enel (etaj).

pianina in centrul timisoarei

Pianele bucuriei se găsesc în numeroase locuri și numim doar câteva în Timișoara: Librăria Cărturești, la Poșta centrală din Timișoara, Sinagoga din Cetate, Asociația Oncohelp, Curtea Berarilor din Timișoara, la Casa Brădicenilor din Lugoj, la Bocșa, Oravița, la Muzeul din Reșița. Pianine donate de bulgarii bănățeni au ajuns în Harghita, la Brașov și în Galați.

Reprezentantul comunității bulgarilor bănățeni din Karlsruhe, Erwin Miki Bausche, întărește ideea că muzica este importantă în viața fiecăruia. „Oamenii aici iau foarte în serios studiul muzicii. Aici se învață un instrument la fel cum noi învățăm limba română. Citeam undeva că în Germania erau odată peste 1.000 de producători de pianine, iar la nivel mondial vreo 6.000. Am întâlnit oameni simpli care știu să cânte la două, trei instrumente. Există o cultură a generozității, a nevoii de a aduce bucurie celorlalți, o cultură a voluntariatului, a nevoii de a da mai departe… M-aș bucura dacă în România ar exista mai multă empatie, mai multă implicare. Până la sfârșitul acestui an, cred că ajungem la 150 de instrumente donate, dacă găsim beneficiarii potriviți. Nu ai cum să uiți bucuria unor copii dintr-un sat care cântă la pian. Noi asta ne dorim: ca orice copil care vrea, să aibă șansa să pună mâna pe clape, să cânte la pian, la Pianinele bucuriei!”

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/