Pe vremea când lucra la Camera de Comerț din Timișoara sau la multinaționala unde se ocupa de scrierea proiectelor pentru atragerea de fonduri europene, Miriana Androvici nu se gândea nicio clipă că ar putea să facă un switch, adică să producă o schimbare radicală în viața profesională. Să lase tot și să o ia de la capăt!
Simțea tot mai acută apăsarea jobului solicitant și a programului prelungit așa că a decis să caute altceva. O pură întâmplare i-a adus în față un articol în care cineva din Cluj, vorbea despre producerea ciocolatei și transformarea ei într-un business. „Atunci am simțit așa, ca o străfulgerare și am zis da, ciocolată, dar nu ciocolată de casă, ci ciocolată de calitate, praline, ciocolată belgiană, lucruri rafinate. Am simțit o flacără interioară pe care nu am mai avut-o până atunci. Am știut că aceasta este calea pe care trebuie să o urmez. Și am plecat la drum cu curaj! Pentru a-mi îndeplini visul m-am înscris la Academia de ciocolată de la Budapesta unde am obținut diploma de «Maitre chocolatier» și studiez continuu de atunci, învățând de la ciocolatieri de renume mondial pentru a realiza combinații de gusturi deosebite. Dorința mea este ca oamenii sa aleagă calitatea, nu cantitatea. Trebuie să știți că aromele sintetice nu sunt bine-venite în laboratorul meu.”
Sunt tot mai numeroase exemplele celor care, la un moment dat, au curaj și dau un restart activității profesionale, găsindu-și calea către reușită pe cont propriu, în mediu privat.
Pe Miriana Androvici trebuie să o privim ca pe o temerară, o deschizătoare de drumuri în acest domeniu al producerii ciocolatei artizanale, la Timișoara. Nu știa cât de aproape se află de marea sa pasiune pentru acest produs de lux. Tot ceea ce creează este inedit, cu forme interesante și structuri fine ce țin de domeniul artei. A învățat să îmbine arome, gusturi, texturi, dar și culori. E clar că trebuie să ai imaginație și ochi de artist pentru așa ceva!
Până să ajungă să studieze la Academia de Ciocolată din Budapesta, Miriana Androvici, s-a documentat, a citit tot ce se putea citi despre ciocolată și producerea ei. I-au fost la îndemână sursele de pe Instagram, tutorialele de pe YouTube unde a căutat ciocolatieri renumiți care povestesc și împărtășesc din experiența lor. S-a înscris și a urmat cu deosebit interes cursurile organizate în capitala ungară și, chiar dacă a intervenit pandemia, aceasta nu a reprezentat un dezavantaj. Ba din contră, i s-a ivit oportunitatea de a participa la numeroase cursuri online unele dintre acestea susținute de renumiți ciocolatieri din lume. Astfel, a luat contact cu nume de top din Danemarca, dar și cu faimosul ciocolatier suedez Hakan Martensson, stabilit în Statele Unite ale Americii, la New York. În alte condiții, i-ar fi fost imposibil să participe, din cauza costurilor ridicate de timp dar mai ales de bani.
Odată finalizate cursurile de ciocolatier, și-a organizat acasă laboratorul propriu dotat cu elemente speciale din inox și alte ustensile din cele mai sofisticate, menite să îi ușureze munca. S-a specializat în producerea de ciocolată vegană și îmbină astfel componentele din rețetar încât să corespundă cerințelor: să fie fără zahăr, fără lapte, suficient de dulce și gustoasă. Sunt multe tehnici noi pe care le-a deprins pentru prepararea diverselor tipuri de ciocolată, a pralinelor cu alcool, a cremei – ganache. În ceea ce privește cromatica, s-a aliniat trendului internațional, care preferă ciocolata colorată. Lucrează cu importuri din Italia și Franța de unde cumpără pastile de ciocolată belgiană de cea mai bună calitate, în variana: neagră, cu lapte, albă și Ruby (de culoare roz datorită boabelor de cacao roz, cu gust de fructe). Prepară praline clasice și vegane, diverse combinații de tablete de ciocolată și trufe.
„Puțină lume știe că o ciocolată de calitate trebuie să fie lucioasă și să se rupă dintr-o dată, cu zgomot. Marea majoritate a consumatorilor se încadrează în linia clasică și preferă ciocolata de lapte cu alune. Dar la mine au de unde alege fiindca eu produc o sumedenie de combinații obținând gusturi exotice, unele fructate.
De pildă: căpșuni și fructe de yuzu (care provin din Asia), fructe de pădure și calamansi (din categoria citricelor), piure de piersici și rozmarin, cremă de cocos și jeleu de mango, lime cu busuioc, mango cu fructul pasiunii și ghimbir. Apoi, mai combin alune cu foitaj crocant și șampanie, folosesc mult caramel, flori de lavandă, căpșuni, afine și zmeură. Am o rețetă proprie de fructe de pădure cu violete. Mai adaug și decorațiuni cu aur sau argint comestibil!”
Atunci când experimentează noi combinații și testează arome, cei care au parte de degustare sunt prietenii și familia. Preparatele sunt foarte apreciate nu doar pentru gust ci și pentru formă, aspectele atipice fiind cele care cuceresc instantaneu.
Miriana Androvici spune că, deocamdată, singura modalitate de promovare este în mediul online, pe pagina de Facebook Choco Miri sau prin viu grai, cea mai directă formă de a ajunge la inima iubitorilor de ciocolată. „Ciocolata este un cadou potrivit cu care nu dai greș niciodată. Multă lume caută ciocolata artizanală pentru a o dărui prietenilor, în familie, apoi pentru evenimente corporatiste sau mărturii pentru nunți. Am tot soiul de forme speciale și pot personaliza prin diverse înscrisuri, diferite mesaje sau pot face copii după fotografii”. Pune mare accent pe detalii și tocmai de aceea a apelat la specialiști în papetărie, atribuind prin ambalajele speciale, o notă rafinată, de lux, produselor sale.
În ultima vreme, după relaxarea restricțiilor sanitare, a fost invitată la diverse evenimente, team-building uri, pentru prezentări și degustări. Este o persoană deschisă dialogului și povestește cu mare pasiune despre istoria ciocolatei, de la descoperirile aztece și până în zilele noastre. Spune că ciocolata este cel mai iubit desert din lume, știut fiind faptul că se consumă peste 3 milioane de tone de boabe de cacao, pe an. Ciocolata este un desert sănătos, conține vitamine, minerale, fier, aminoacizi, deci, e indicat să mâncăm o ciocolată de calitate.
Privind către viitor, Miriana Androvici își dorește să își diversifice activitatea, să organizeze cursuri de ciocolaterie și să participe la diverse competiții de profil. Lucrează la o strategie pe termen lung astfel încât să îi implice și pe copiii ei cărora, dacă vor, le va transmite nu doar businessul ci și dragostea pentru ciocolată. Este foarte fericită când cei din jur îi apreciază munca și o răsplătesc cu zâmbete! Cu sute și sute de zâmbete!