POVESTE DE VIAȚĂ. Fata cu cortul a parcurs 1400 de kilometri, pe jos, pe Via Transilvanica

fata cu cortul ii
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

O tânără originară din Republica Moldova și stabilită la Iași, a parcurs „drumul care unește”, din Bucovina și până la Dunăre, descriindu-și zilnic experiența pe Facebook, pe Grupul Via Transilvanica, destinat călătorilor, susținătorilor dar și iubitorilor de natură.

Este absolventă de filologie, a studiat germană-rusă, este pasionată de alimentație și hrană naturală, astfel că a urmat și un masterat în Nutriție Clinică. După cum mărturisește, pentru trei luni și-a pus viața pe pauză, și-a luat cortul în spate și soarta în mâini, aventurându-se în marele necunoscut. La început cu pisica sa, Gafinia, apoi, când solitară, când alături de alți amatori de mers pe jos, conaționali sau străini, sportivi ori oameni fără experiența drumului de lung parcurs.

borna via translivania

Gabriela Ctn (Catansus) a avut nevoie de 72 de zile pentru călătoria începută la Putna și încheiată pe malul fluviului, la Drobeta Turnu-Severin. 250 de kilometri de traseu din Via Transilvanica străbat și Caraș-Severinul, fiind cea mai mare întindere pe raza unui singur județ. Fata cu cortul a consemnat numeroase amintiri de neuitat după întâlnirea cu bănățeni, oameni gospodari și generoși, care i-au oferit pe lângă povești minunate, loc de cazare, de-ale gurii, dar și poame sau apă îndestulătoare.

fata cu cortul prisacina

Odată deschis contul Fata cu cortul a și devenit cunoscută după ce a dat drumul poveștilor online: „am început călătoria cu 50 de lei în buzunar, cu cortul în spate, am campat în locuri sigure, în curțile oamenilor, în șuri, ba chiar și în cimitire, acolo unde oamenii m-au primit și mi-au oferit un loc. Am urmat adrese din Ghidul călătorului, de multe ori am fost găzduită (contracost) în case ale localnicilor. Am primit această întrebare, dacă poți să faci acest traseu și cu cortul? Este mai greu? Este mai diferit. Când ești pe traseu și ești într-o anumită condiție, ți se deschid căi. În multe zone nu sunt campinguri, deci o să trebuiască să ceri ajutor. Atenție! Ajutor, nu milă! Cere ce ai nevoie, strictul necesar. Cere loc în curtea unui om ca să nu te năvălească urșii noaptea. (…) Nu este un drum de supraviețuire, este un drum de autoeducație și valori. Când ești cu cortul, rucsacul tău este tot ce ai. Menține ordinea în el. Traseul este un drum, cum te comporți tu în acel drum, este viața ta, ești tu. Eu îmi trăiesc viața pe acest traseu.” Pagina de Facebook Fata cu Cortul, a adunat deja peste 4.ooo de urmăritori.

gabriela ctn

Ai nevoie de curaj pentru a porni la drum sau trebuie să fii extrem de pasionat de natură?

„Nu mi-am propus să merg până la capăt, m-am gândit să merg până unde pot, dar știam că dacă o să trec de jumătate voi putea să fac mai mult. Curajul se învață, orice drum e o provocare, mai ales dacă știi să îți pui ambiția la încercare. Mă încurajau oamenii întâlniți în cale impresionați de cei 20-30 de kilometri parcurși pe zi. Iar un «Doamne ajută» îmi făcea foarte bine! În plus, peisajele care sunt pe traseu, satele, oamenii care trăiesc izolați, generozitatea lor, ceea ce îți pun pe masă. De multe ori am primit mai mult decât puteam duce, ori eu nu aveam nevoie decât de strictul necesar. Este extraordinară această solidaritate umană, oameni care nu te întreabă nimic, ei știu că tu ești călător pe VT, cunosc semnele, stâlpii. Am fost alături de italieni, australieni, oameni extrem de impresionați de România.”

gabriela cu henry si magdalena la prigor

Gabriela alături de Henry si Magdalena din Australia, la Prigor

Dragul meu public, scriu și-ți spun: am jertfit această vară. Am fost în sălbăticie, am fost în sate, orașe, munți. Am fost un vagabond al drumului! Te poți mândri cu mine, am făcut 1400 de km pe jos, în sensul cel mai direct, pe jos, la cort, traseu integral de Via Transilvanica.

fata cu cortul la final

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

 Aici am ajuns proaspătă la final. Da, așa arată un drumar după 72 de zile de mers. Mi-am pus ultimele haine curate, ca de sărbătoare. Extraordinar! Am reușit să mă detașez și să mă uit de sus la „Eu”. Am reușit să fiu om văzând exemple. OM, sursă primă. Am scris un jurnal și am susținut și un jurnal online pe Facebook, pagina: FataCuCortul,  unde s-a adunat multă lume să-mi citească zilele și nopțile în cort. Lume cu o valoare, care încă citește. Ei îmi înțelegeau vorba și graiul. Extraordinari!”

fata cu cortul la crusovat

Fata cu cortul la Crusovat

Via Transilvanica are punctul de începere la Putna și trece prin zece județe din România: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți. Traversează șapte regiuni cultural-istorice: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica și Terra Romana, iar traseul poate fi parcurs la pas, cu bicicleta sau călare.

„Născut la inițiativa Tășuleasa Social cu 5 ani în urmă, proiectul Via Transilvanica „Drumul Care Unește” – traseul de lungă distanță care străbate România de la Putna, unde odihnește Ștefan cel Mare, până la Drobeta, pe unde a intrat în țară Regele Carol I, – este un proiect de branding național prin natură, tradiție și spiritualitate românească, de promovare a moștenirii naturale și culturale printr-un concept care îmbină dragostea de țară cu tehnologia și sustenabilitatea.
Acesta este un „drum care unește” virtual, dincolo de granițe, care aduce împreună comunitățile de români printr-o poveste identitară cu care sa se poată prezenta cu mândrie în fața societății din care fac parte”, se arată pe site-ul repatriot.ro

harta via transilvanica

Google a început procesul de digitalizare. Obiectivul acestui demers este ca mai bine de jumătate din distanța de 1400 de kilometri de pe „El Camino al estului”, să fie publicat pe Google Street View. În felul acesta orice călător îl poate explora online, din orice colț al lumii. O mare parte din traseul Via Transilvanica este disponibil, din această tomană, în imagini panoramice Street View, pe Google Maps. Aproape 900 de kilometri, din totalul celor peste 1.400 ai „drumului care unește”, pot fi văzuți digital de orice persoană, de oriunde, cu o conexiune la internet.

romania frumoasa pe vt

„Mulțumesc oamenilor de pe traseu care au contribuit financiar. Mulțumesc oamenilor care m-au lăsat să strâng un cartof și mi-au plătit pentru asta îndoit. Da, am făcut și bani pe traseu! Am făcut site-uri, am făcut curățenie, am strâns cartofi, am strâns fân, am fost casier pentru 14 ore, etc. Mulțumesc oamenilor care au parcurs acest traseu online și s-au adunat să-mi citească: ,,Zilele și nopțile la cort”. Mulțumesc gazdelor primitoare de pe traseu și celor care au mers cu mine pe secvențe. Mulțumesc acestui drum că-i lung și acestei țări, că-i mare!”

Fata cu cortul a încheiat călătoria temerară în 27 octombrie și la scurtă vreme după aceea, a anunțat că pleacă într-o vizită, la prieteni din Belgia, unde se apleacă asupra scrisului. Da, scrie o carte, între altele, despre ispite și frici, informații utile legate de traseu și sugestii pentru drumeți. Își dorește să împărtășească trăirile, experiențele, bucuriile, traumele, interacțiunea cu oamenii întâlniți pe drum, poveștile lor, fiindcă „Via Transilvanica, este despre disciplină, despre descoperire, cu oameni buni și calzi, despre România frumoasă!”

cu cortul in munti vt

Sursa foto: pagina de Facebook FataCuCortul

 

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/