POVESTE DE VIAȚĂ. După treizeci de ani petrecuți în Germania, Mark-Alex Muntean s-a întors la Timișoara pentru a fi ghid turiștilor străini

marc al muntean
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Prima însoțire, prima ghidare a unui grup de vizitatori a făcut-o în anul 2016, prin intermediul Centrului Turistic din Timișoara, orașul unde sunt organizate numeroase tururi tematice: al comunismului, turul evreiesc, istoric-clasic, turul art-neuveau sau pe urmele fostului cartier meșteșugăresc și multicultural – Fabric. Unii turiști aleg turul vechii monarhii sau Noblesse Tour adresat persoanelor ce vor să guste o felie de tradiție autentică pe meleaguri românești.

Activitatea de ghid local are și alte componente, astfel, Mark-Alex Muntean primește oaspeți din țară sau din străinătate care doresc să viziteze printre altele, Delta Dunării, Castelul de la Hunedoara, să efectueze drumeții în natură pentru a observa frumusețile Banatului de Munte. De  mare interes sunt turele organizate în Parcul Național Semenic sau în Cheile Carașului, la pas, până la peștera Comarnic.

cu turisti m a munetan

De asemenea, este colaborator și realizator de documentare despre România pentru televiziunea publică din Germania și însoțește în acest fel, de multe ori, echipe de filmare. A colindat întreg Banatul dar și zona Apusenilor, în locuri care par să fie pe cale de dispariție. „Oamenii schimbă foarte tare locul, nu se știe dacă tineretul va mai păstra specificul, tradițiile. Am lucrat acolo cu reprezentanți din Parcul Național, cu Romsilva, am filmat în peșteri și ne-am îndreptat către zonele rurale. Am filmat și în Delta Dunării, tot pentru a promova România cu ce are ea mai frumos.”

la filmări cu echipa m a muntean

Mark-Alex Muntean, s-a născut în orașul Anina, dar pe la vârsta de 5 ani, întreaga familie, părinți și bunici, a ales să plece în Germania, stabilindu-se la Heidelberg. A avut astfel ocazia să studieze în renumitul oraș al filosofilor, la una din cele mai vechi și mai importante universități din Europa. Fondatã în anul 1386, Universitatea din Heidelberg este cea mai veche universitate din Germania și a treia instituție academică „ridicată pe teritoriul Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană”. La Universitatea „Ruprecht-Karl” din Heidelberg, a absolvit Facultatea de Geografie și Management în Turism. Ulterior, a adăugat o altă școală de turism cu specializarea economie, urmată la Frankfurt am Main.

„In timpul anilor de studenție și apoi numeroasele proiecte de cercetare din Berchtesgaden, Pădurea Bavareză, dar și din nord-estul Thailandei și al statului Laos, au contribuit la dezvoltarea competențelor sale interculturale și la asimilarea cunoștințelor necesare pentru promovarea și consolidarea unui turism cultural în zone cu potențial. De asemenea, experiența de lucru dobândită în proiectele realizate în orașul german Leipzig, i-au adus plus valoare capacității sale de a coordona o echipă și de a organiza proiecte de succes în domeniul turistic și cultural”, se arată în prezentarea ce se regăsește pe site-ul agenției de turism sub brandul căreia lucrează, cosmopolit-turism.com

marc a muntean

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Cu toate că a locuit departe de țară, Mark-Alex Muntean, mărturisește că legătura afectivă, emoțională, s-a păstrat în timp mai ales prin intermediul bunicilor paterni pe care i-a îndrăgit foarte mult. Chiar dacă a crescut și a fost educat în mediu german, limba română a fost vorbită în familia multietnică alcătuită din: maghiari, austrieci, șvabi, sași și pemi. Îndrăgostit de România, a simțit că poate face mai mult pentru țara sa de origine.

 „Am lucrat la Leipzig, la un biroul cultural și acolo m-am decis că aș putea promova România în general și Banatul în mod special, fiindcă eu iubesc aceste locuri. Adică, mi-am dorit să construiesc un pod cultural între Germania și România, acesta a fost visul meu. A fost foarte greu la început, fiindcă România e totuși altă lume din punct de vedere economic, social, cultural…iar oamenii erau un pic diferiți și era destul de dificil pentru mine să mă adaptez. A fost greu în primele luni, în primii ani, dar apoi, oamenii au prins încredere, mai ales că le-am dovedit (venind aici de atâta timp) că putem dezvolta zona cu ajutorul turiștilor.”

Zece ghizi locali de turism, focusați pe promovarea Banatului și-au unit forțele la Timișoara. „E dificil să promovezi toată România în străinătate, de aceea, pe viitor va fi mai mult Banat și Banat Montan în special. Suntem zece și ne străduim să conlucrăm cât mai bine împreună, să fie cât mai multe limbi acoperite: germană, engleză, italiană, maghiară…Sunt instituții care apelează la serviciile noastre, pot spune că din toată țara. Avem legături bune, suntem conectați pe zone de nișă și asta e foarte bine. Uneori ne și schimbăm între noi, ca niște piese de lego. Și asta e frumusețea lucrului împreună, că ne ajutăm reciproc. Până în noiembrie avem calendarul plin, ocupat în fiecare weekend. Cu toate acestea, ceea ce facem noi, e mult prea puțin, România e o țară frumoasă, merită să fie cunoscută mai bine.” Ceea ce se cere în mod special acum, sunt vizitele în Banat și Ardeal, legătura dintre Timișoara și fosta capitală culturală Sibiu.

mark alex muntean

Restricțiile sanitare din vremea pandemiei au suspendat activitatea turistică. Dar, în prezent totul a revenit la normal, ba mai mult, turismul de aventură, cel făcut la pas, pe cărări de munte, pare să fi luat amploare. „Turiștii din Germania de exemplu, vin la Timișoara, apoi le recomandăm ce pot să vadă aici, în Banat. În ultimul timp, de când cu orientarea către mai mult verde, către natură, ei doresc foarte mult asta. Iar mie mi-e drag să-i ghidez către Iabalcea, Carașova, locuri care au o posibilitate enormă de dezvoltare. În acest sens în 2018-2019, am pus pe picioare un proiect demarat împreună cu Administrația Parcului Național Semenic-Cheile Carașului și Primăria din Carașova. Am găsit locuri de cazare suficiente pentru grupuri mici, de la două la maximum 20 persoane. Am avut un real succes cu un prim grup de suedezi cosmopoliți, bine situați financiar, cărora le-am oferit cinci zile deosebite, cu trasee în Cheile Carașului, mâncare tradițională, povești la foc de tabără. Acest model continuăm să-l implementăm și în prezent cu ajutorul rangerilor din Parc. În același timp am filmat un documentar pentru televiziunea publică germană, care a fost de mare impact. Astfel, tot mai mulți au fost surprinși de frumusețile zonei și ne-au cerut să-i aducem aici.”

Mark-Alex Muntean spune că de la începuturile activității sale în România, din 2016 și până în prezent, a asigurat ghidaj local pentru turiști sosiți din aproape toată lumea. Cei mai mulți sunt totuși vizitatorii europeni, din Germania, Austria, apoi, francezii, elvețienii, americanii, canadienii. O oportunitate deosebită pentru ghizii de turism timișoreni o reprezintă mobilitățile Erasmus, interconectarea cu studenți și profesori din Comunitatea Europeană. De asemenea, sunt numeroși turiștii asiatici dornici să cunoască România și preferă turismul de acest fel, în grupuri mici, turismul de nișă. Importantă e calitatea și nu cantitatea. „Sunt oameni rafinați cei care vin iar serviciile oferite trebuie să fie excepționale fiindcă cei care aleg România duc renumele nostru mai departe. Fiecare turist străin este pentru noi un diplomat cultural, pentru că experiența lui pozitivă o duce mai departe și astfel putem schimba mentalități și înlocui șabloane!”

Pentru viitor, Alex Muntean își dorește în primul rând sănătate, gândindu-se la cât de mult rău a însemnat pandemia pentru turism. Își mai dorește încetarea conflictelor din Ucraina, lucru care ar aduce mai multă stabilitate geopolitică și ar da mai mult curaj turiștilor pentru a călători. Timișoara City Tours e locul de întâlnire virtuală unde oricine se poate înscrie pentru a cunoaște orașul, dar și pe Mark-Alex Muntean, tânărul carismatic, prietenos, pentru care un zâmbet și o strângere sinceră de mână la final de călătorie,  înseamnă cele mai de preț recompense!

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/