Radioul a fost prima ei dragoste și pentru că așa ceva nu se poate uita, vorbește cu mare entuziasm și firească nostalgie despre începuturi. Avea doar 19 ani când a descoperit magia cuvântului rostit în chiar „Magia literei”, o emisiune difuzată la radioul public local din Reșița, acolo unde nu a apucat să prindă rădăcini. Dar șansa ei de atunci s-a numit Radio Terra Sat, un radio privat care, imediat după înființare, avea să o lanseze în eter, dar și să o arunce direct în vâltoarea întâmplărilor zilnice.
Și pentru că s-a nimerit să fie la locul potrivit în momentul potrivit, tocmai atunci când Radio BBC-România avea nevoie, Bianca Toma a devenit corespondent de Reșița. Timp de câțiva ani, a relatat frecvent despre evenimente locale sau regionale, dovedind talent și pricepere. Motiv pentru care a și fost invitată în mai multe rânduri la cursuri pentru jurnalism de radio organizate la București.
„Pentru mine BBC a fost cea mai bună școală de jurnalism, am reușit să cunosc o seamă de nume mari care, o parte, sunt și acum în presă. Faptul că am lucrat la radio, în Reșița, că am reușit să cunosc o comunitate, pentru mine a fost o adevărată școală să lucrez în locul acela. Pot spune că m-am format și că m-a ajutat fantastic! Și acum mă ajută, recunosc, în tot ceea ce fac. Mi-a prins bine să înțeleg legăturile dintre instituții, cum se produc interacțiunile la nivel local. Nu poți să judeci și nu poți să înțelegi dacă nu ai fost acolo, dacă nu ai această experiență directă cu factori din administrația publică locală”.
Dorința de a face față altor provocări și atracția față de un oraș mai mare a determinat-o pe Bianca Toma să se orienteze către Timișoara, unde a devenit inițial corespondent, apoi redactor-șef la cotidianul Evenimentul Zilei. Cinci ani a coordonat activitatea într-un colectiv cu 7-8 jurnaliști, apoi colaborând cu Agenția de presă Mediafax și devenind ulterior redactor-șef la televiziunea Analog TV Timișoara.
Ideea unei burse pentru jurnalism de televiziune locală a determinat-o să plece în Statele Unite pentru una dintre cele mai interesante experiențe care a ajutat-o să ajungă în studiourile CNN și NBC, dar și în alte studiouri din orașe mai mici, de talia celor din România. După revenirea în țară, Bucureștiul i s-a părut locul ideal unde știa că își va putea pune în valoare cunoștințele acumulate. A ales o agenție de presă nouă, care avea nevoie de o persoană specializată în probleme de justiție, lupta anticorupție, integrare europeană. Toate bune și frumoase, doar că inițierea mai multor proiecte regionale de la zero au determinat-o pe Bianca Toma să se repoziționeze, ajungând din nou la Timișoara. A pus pe picioare Adevărul (de Timișoara) cu ziarele gratuite, Adevărul de seară și Adevărul regional, publicație cu 64 de pagini cu tiraje fabuloase.
„Am avut 25 de angajați, o redacție mare și o structură foarte bine pusă la punct. Sigur că atunci când sunt bani, lucrurile se întâmplă… Am avut redacții locale în Caraș-Severin, Arad și Oradea, unde erau câte 5 jurnaliști angajați cu carte de muncă. Scoteam patru produse, plus Adevărul mare. A fost un proiect excelent care începea să crească și online. Dar, după un an mi s-a propus să merg la București din nou. Sigur că pe un salariu de nerefuzat și condiții bune de locuit, aproape de sediul ziarului”.
La Adevărul a ajuns redactor-șef adjunct la secția Eveniment și Social, în echipa condusă de Grigore Cartianu. Mai bine de doi ani a durat această etapă timp în care, din cauza unor neînțelegeri dintre patronat și management, colectivul a decis să plece. Ceea ce face și reșițeanca Bianca Toma, pentru care o experiență internațională pare să fie cea mai bună soluție. Zis și făcut în acel moment al evoluției sale profesionale, astfel încât hotărăște să urmeze la Bruxelles, timp de doi ani, un masterat pe teme de comunicare și politici europene. Coincidență, Adevărul avea nevoie de un corespondent, astfel încât a continuat să facă ceea ce știa mai bine: presă scrisă cu informații importante din capitala Belgiei, centrul administrativ al Uniunii Europene.
„Am lucrat cu Ovidiu Nahoi în cei doi ani când am luat-o practic de la zero, dar a fost minunat. Era foarte greu de găsit subiecte, fiindcă nu sunt lucruri spectaculoase, nu au cancan. E vorba despre politică, subiecte dificil de explicat publicului larg. Între timp au început și problemele financiare fiindcă ziarul mergea tot mai rău”.
Revenirea acasă a însemnat renunțarea la munca în presă, fiindcă spune că a intervenit maturitatea jurnalistului care are nevoie de lucruri predictibile și stabile. Cu alte cuvinte, avea nevoie să știe că poate conta pe un salariu lunar. Dorința de studiu, dar și de acumulări a determinat-o să urmeze încă o bursă a Fundației pentru o societate deschisă, a magnatului George Soros, pusă la dispoziția tinerilor care au studiat în afara țării și doresc să se întoarcă în țară. Ce e mai important, și-a găsit în sfârșit locul și de opt ani o întâlnim pe Bianca Toma ca director de programe la aceeași organizație neguvernamentală care se ocupă de politici publice și strategii.
„Lucrez într-un think tank care se ocupă de politici publice – Centrul Român de Politici Europene – în proiecte sprijinite de UE și/sau statele membre și alți donatori internaționali. De cele mai multe ori ne uităm la cum sunt aplicate în România (și în alte țări) prevederi, regulamente, directive europene – pentru că distanța de la transpunere în lege până la aplicarea corectă și ambițioasă e mare, facem recomandări de politică publică, criticăm unde este cazul, promovăm ce merge bine. Sunt câteva domenii în care am coordonat proiecte interesante: justiție, politici anticorupție, integritate, transparență și bună guvernare. Lucrăm în special cu fonduri americane, cu granturi și finanțări direct de la Bruxelles, de la Comisie sau de la Parlamentul European. Dar am deseori ocazia ca în proiecte ale Parlamentului European în România să le explic celor mai tineri cum funcționează și cum se iau deciziile în UE”.
Chiar dacă au trecut ceva ani de când lucrează la această organizație neguvernamentală, Bianca Toma susține că nu poate fi vorba despre rutină sau plictiseală. Nu ar schimba locul acesta fiindcă se regăsește întrutotul și spune că este o formă de antreprenoriat social în care ești mult mai util comunității în multiple domenii. Reflectând, singurul lucru la care se gândește mai ales privind către noua generație este modul în care s-ar putea găsi mai repede și mai bine echilibrul între viața personală și cea profesională. „Trebuie să știi când să te oprești din carieră și să faci loc proiectelor personale. Fiindcă uneori poate fi târziu sau poate prea târziu!
Bianca Toma este o mămică fericită! Știe că a făcut cea mai potrivită alegere investind în viitor. Are o păpușă de fetiță care de aproape trei ani, face regulile în casă și schimbă prioritățile părinților. Bine se spune că ei, copiii, sunt rostul nostru, aici, pe pământ!