POVESTE DE VIAȚĂ. Creatoarea Florina Bobar ne invită la Colțul Boho

agatatoare plante si ghivece
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

După ce mai bine de 12 ani a fost activă în creația vestimentară, în zona de fashion, Florina Bobar, s-a reorientat în ceea ce înseamnă handmade, aducând un suflu nou în decorațiunile pentru evenimente în aer liber sau spații închise și nu numai. S-a îndrăgostit de tehnica macrame și o aplică creând din fire și noduri, genți, decorațiuni pentru perete, abajururi și veioze, arcade, brelocuri, miniaturi simbolice pentru Crăciun și diverse alte frumuseți care bucură ochiul și împodobesc sufletul.

 „Sunt multe ore de manufactură și multe idei creative transpuse în decorațiunile pregătite pentru a te bucura de ele acasă sau pentru a marca momentele de care vrei să îți amintești cu emoție și bucurie”, scrie Florina Bobar pe site-ul de prezentare și amintește cum s-a concretizat ideea: „Colțul Boho a luat naștere la primul eveniment pe care l-am organizat, și anume cununia mea civilă, unde împreună cu Anca Lupu, floristul din spatele mărcii Peonies din Timișoara, am realizat un colț boem și simpatic de relaxare și de făcut poze. Și de fiecare dată când încercam să explic ce vreau să iasă din colțul respectiv, spuneam că vreau să fie «boho». Vreau să fie colțul meu Boho. Și așa a și rămas după eveniment, numele brandului.”

coltul de la care a luat nastere coltulboho

De fapt Boho vine de la stilul Boho Chic, cunoscut drept unul dintre cele mai permisive stiluri din istoria artei, lipsit de constrângeri, boem, (bohemian), adoptat de către cei care preferau libertatea, sinceritatea, spiritul creator, artistic, neconvențional și nonconformist.

arcada macrame inchirieri pentru evenimente

Florina este jumătatea din Atelier Bobar, brandul de haine înființat la Timișoara de Diana Bobar, în urmă cu aproape 15 ani, în timpul studenției sale la arte plastice. A început ca o joacă, din plăcerea de a oferi o nouă viață hainelor vintage. Avea doar o mașină de cusut împrumutată, lucra fără nicio experiență, numai după modele prezentate în tutoriale de pe You Tube. În timp, această autoprovocare s-a transformat într-o afacere în toată regula.

atelierbobar colectia de vara

Despre succesul businessului, valoarea creativă a celor două surori și despre modelele inedite realizate, s-a scris și s-a vorbit. Cu toate acestea trebuie să mai amintim odată că Atelier Bobar a reușit deosebita performanță de a participa, înainte de pandemie, la mai multe ediții ale Paris Fashion Week. Și acesta nu e puțin lucru: adică să te afli cu creațiile tale la locul unde „se dă ora exactă” în modă, asta înseamnă să ai cu adevărat succes! Atelier Bobar prezenta ultimele colecții de două ori pe an, într-un showroom colectiv alături de alți designeri români și străini.

Florina Bobar vorbește cu foarte mare plăcere despre cum a crescut afacerea și s-a trecut de la mașinile casnice la cele electrice, cum echipa număra la un moment dat șase angajate. Activitatea s-a diversificat trecându-se dincolo de rochiile pentru evenimente, pentru a asigura continuitate și în alte perioade ale anului. Însă pandemia a încurcat planurile tuturor. Aproape doi ani de pauză în zona de evenimente au determinat reconfigurarea și restrângerea activității.

decoratiune de perete macrame

„În acest context, când la atelier nu prea mai era de lucru, eu m-am apucat de macrame. Am învățat tehnica aceasta străveche a înnodării firelor și cumva m-am și îndrăgostit foarte repede. Am făcut și niște bluzițe de macrame care pot fi purtate peste o rochie sau o cămașă, accesorii, decorațiuni pentru casă, suporturi de flori, farfurii și pahare, curcubeie. Idei am multe. Am început cu diverse tipuri, pe lemn sau pe o formă metalică. Cele mai populare sunt decorațiunile sub formă de frunze. Îmi doresc să crească acest business care să îmi ofere și satisfacție creativă dar și flexibilitate, să fac față activității pentru a putea investi în viitoare proiecte.”

Și-a dorit să apeleze la producători români de fire, dar negăsind pe piață ceea ce voia, s-a orientat către un furnizor polonez de la care cumpără într-o gamă variată de culori.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Unde se pot vinde decorațiunile?

În primul rând la diverse expoziții sau la eco-târguri, în special din București, Acolo merg cel mai bine. Sunt mult mai mulți potențiali clienți. Sunt mult mai mulți oameni care apreciază munca, arta în general. De curând am revenit după ce am fost la Dichisar 2022, un târg de shopping alternativ, numai cu artizani romani, cu tot felul de afaceri mici, care realizează produse hand-made. Apoi, mai e și Colțul Boho, adică magazinul online.

decoratiuni de perete frunze inimoase macrame

De unde plăcerea pentru lucrul manual?

Pasiunea pentru handmade mi se trage de la sora mea, ea m-a învățat croitorie: să trag la mașină, să cos cu mâna, lucruri pe care nu le știam, deși acasă mama încerca să ne învețe, doar că mie nu mi-a plăcut să fac asta atunci când eram mică. Am refuzat să cos și un nasture.

geanta darling macrame

Momentan, Florina Bobar, a renunțat să se mai implice în activitatea de fashion, dedicându-se în exclusivitate producerii de decorațiuni pentru spațiu liber sau de interior și a obiectelor din macrame. Odată cu această schimbare care i-a asigurat ceva mai mult timp liber la dispoziție, a început să organizeze work-shopuri, ceea  ce îi oferă o satisfacție foarte mare. Revine periodic la Reșița, orașul copilăriri sale, pentru a face voluntariat. Despre primele acțiuni, realizate cu ani în urmă, și-a amintit cu plăcere:

Am participat la Școala de vară Fractal organizată de către Direcția de Tineret și Sport Caraș-Severin, unde am avut ocazia să particip ca voluntar. A fost o experiență foarte interesantă mai ales că voluntariatul în formă organizată era la început de drum, Centrul de Tineret Mansarda abia se înființase de câteva săptămâni. Am fost foarte implicată în toate activitățile, în comunitatea reșițeană dar și în străinătate, lucru ce m-a ajutat extrem de mult în dezvoltarea personală. Nu mi-am dat seama atunci și mai ales nu am putut aprecia la vremea respectivă cât de mult mă vor ajuta toate acțiunile dar sunt convinsă că mare parte din cine sunt eu acum, foarte mult din dezvoltarea mea pe parcurs, datorez Centrului Mansarda. În timp, cumva, mi-am permis să-mi dau seama că sunt creativă, eu de fapt absolvind Liceul „Diaconovici-Tietz” din Reșița, secția mate-info, limba germană maternă. Și în loc să fac ce simt, m-am dus într-o direcție care nu avea nicio legătură cu mine: am fost setată parcă pe contabilitate, specializare pe care am absolvit-o la Facultatea de Științe Economice din Timișoara.

Florina Bobar vorbește cu bucurie și detașare despre provocările prezentului și spune că și-a dat seama cât de flexibilă a devenit. La un moment dat punea Atelierul pe primul plan lucrând foarte mult, sacrificând timp din viața personală. Spune că pe timp de vară, când presiunea era exagerată, împreună cu sora ei lucrau și câte 14-16 ore, creând, cosând, făcând probe, expediind produse finale sau purtând corespondențe cu clientele, fără a spune vreodată cuiva, „nu!”. Sigur că toată această activitate le-a făcut celebre, dar „la un moment dat îți dai seama că vrei să te prețuiești pe tine mai mult.”

Și astfel în poveste a intervenit Colțul Boho…

ornamente craciun 2022

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/