Pasiunile sale pentru natură, aventură, off-road și servicii turistice l-au adus acasă, aproape de Coronini, satul copilăriei sale. Cosmin Tanasă administrează, împreună cu soția sa, Tarabostes Ranch, o pensiune cochetă unde tradiția se îmbină plăcut cu modernismul. Interesant lucru cum doi oameni cu viață socială extrem de activă la Timișoara au lăsat confortul orașului pentru a se dedica unui mod de trai mult mai domol, mai sănătos și mai așezat, departe de civilizația urbană.
„Motivul pentru care ne-am mutat din Timișoara aici, la țară, este libertatea și lipsa de stres.” Cei doi soți spun că e tot ce și-au dorit pentru a-și putea pune în aplicare planurile antreprenoriale pe care le au pentru a se dedica pasiunilor: Maria – pentru arta culinară și experimente de bucătărie moleculară.
Iar Cosmin Tanasă este foarte activ în mediul online, acolo unde, pe mai multe canale, difuzează conținut media. Produce filme de promovare, documentare ample, elaborate, cadre speciale din „Fantasticul Banat” în general și din zona Clisurii Dunării în special.
Zona este una dintre cele mai spectaculoase din Europa, patrimoniul material și imaterial românesc atrăgând din ce în ce mai mulți turiști prin frumusețile naturale și peisajele deosebite. „Clisura Dunării este împânzită de o multitudine de sate idilice, unele mai pitorești ca altele, dar Coronini, Sichevița și Padina Matei, oferă parcă cea mai mare densitate de atracții naturale câteva dintre ele fiind emblematice și recunoscute în acest areal în care se află numeroase obiective turistice cu multiple posibilități de cazare și servicii de agrement disponibile!”
Sunt peste 100 de filme și diverse documentare realizate de Cosmin Tanasă pe care le puteți urmări postate pe YouTube, pe canalul Iron Gates Adventures, dar și pe Tarabostes Ranch.
Îl inspiră orice, o idee, o dimineață însorită, un zâmbet, oamenii, animalele, tradițiile, starea de bine transmisă de măreția naturii. Și atunci știe că trebuie să-și ia camera de filmat, aparatul foto, drona, să-și pregătească instrumentele și să plece la drum. „Când dorești să inspiri pe cineva sau să transmiți motivație, în primul rând trebuie să fii tu inspirat, să fii într-o anumită stare pentru a crea conținut inspirațional. Iar eu în cazul acesta îmi încep ziua în natură, pot să spun că asta este ceea ce mă definește pe mine!”
Persoană sinceră și cu un mod de a expune foarte convingător, Cosmin Tanasă împărtășește de multe ori din experiențele personale. Povestește oricui dorește să afle, impresii din diverse locuri vizitate, din peșteri, din expediții, cu ambarcațiuni pe Dunăre sau în roadtrip. Cu aceeași deschidere vorbește despre cea mai interesantă experiență a vieții sale trăită în America.
A plecat din țară din dorința de aventură și mărturisește că la vremea respectivă, părea că devenise o modă. „Nu simțeam că România mă definește, că îmi oferă suficiente posibilități să mă dezvolt și să mă manifest. De mic am fost îndrăgostit de creație, de artă, desen, de aparat foto nu se punea problema, fiindcă nu aveam decât unul model vechi, cu film. Eu dintotdeauna mi-am dorit să explorez lumea, să merg în locuri exotice , de exemplu în Caraibe, să văd oceanul. Și mi-am zis că vreau să trăiesc și eu visul american! Mă înscriu la orice curs care cred eu că mă va ajuta să mă dezvolt. Încerc să îmi lărgesc orizonturile, mă perfecționez și voi veni înapoi în țară încărcat cu informații și cunoștințe noi. Așa mă vedeam eu. Întotdeauna am fost un tip inovativ, creativ și nu mi-a fost frică de provocări, să învăț lucruri noi, să fac chestii deosebite. Nu m-am văzut angajat într-un sistem «de la 8 la 17», într-o viață liniară și de acolo să ies la pensie. Clar, așa ceva nu e pentru mine.”
A lucrat 9 ani ca polițist în Florida și fiindcă timpul i-a permis, a reușit să colinde unele dintre cele mai interesante locuri din sudul Statelor Unite, dar și o parte însemnată din zona de nord a Americii de Sud. A documentat diverse zone de interes și a creat conținut media pentru mari companii de turism americane. Promovarea online, pe internet, era la începuturile sale, iar ideea a fost îmbrățișată foarte repede. Sigur că la vremea aceea, vorbim de anii 2004-2005, promovarea se limita la text și imagine foto. În acest fel a reușit Cosmin Tanasă să deprindă de timpuriu tehnica promovării online și să conștientizeze expansiunea și importanța dezvoltării ulterioare a internetului.
„Nu mă identific și nu m-am identificat niciodată cu postura de om al legii. Sincer, ca bănățean pragmatic, a fost pentru mine o oportunitate de a face cât mai mulți bani într-un timp scurt și cu cât mai puțin efort. Cu alte cuvinte a fost o oportunitate pe care am valorificat-o fiindcă necesita cel mai puțin timp de pregătire academică raportat la o facultate să spunem și cu cel mai mic efort financiar din partea mea care oferea în schimb șansa de a câștiga cei mai mulți bani raportat la investiția și efortul făcut în educație pentru așa ceva. Pentru că acolo, orice pregătire universitară este pe bani și nu gratis ca în România. Sigur că recompensa materială, banii au fost câștigați după aceea cu mare efort: schimburi de noapte nesfârșite, enorm de multe ore suplimentare, riscuri ridicate și multe alte sacrificii! Dar, da, pot să spun că a fost o rampă de lansare prin care am putut să acumulez experiență de viață în foarte multe domenii. ”
De ce s-a întors în țară? Ei, aceasta e cea mai frumoasă parte dintr-o poveste de viață (romantică) a doi oameni care ajung să se cunoască la mii de kilometri distanță de țară și decid ulterior să rămână împreună. Unde? În România, firește! Și-au asumat riscurile antreprenoriatului și după cum spune Cosmin Tanasă, nu toate inițiativele au mers, cu unele au dat greș, altele funcționează din inerție, dar și cele care merg, sunt de succes. „România este încă un Eldorado, în orice domeniu este loc să fii inventiv! Nu are rost să stai departe de familie și de prieteni. Îți trebuie răbdarea sfinților când ai de-a face cu sistemul birocratic românesc. Altfel, poți trăi visul românesc dacă ești optimist și gândești liber! Pentru moment nu văd mare afacere stând în vest.”
„Ultimii ani mi-au arătat că toată cunoașterea din lume nu te face mai înțelept dacă nu mai ai timp să trăiești experiențe, să reflectezi la ele și să distilezi concluzii după care să te orientezi.”