POVESTE DE VIAȚĂ. Alexandru Vior – doctor de permise!

alex vior

De mai bine de cinci ani, Alexandru Traian Vior este instructor auto în Timișoara, job pentru care se dedică trup și suflet, urmându-și astfel pasiunea. Cu siguranță, sunt o multitudine de instructori talentați, care pun mare preț pe ceea ce fac, însă nu oricine îl poate întrece pe „doctorul” originar din Topleț, comuna de pe Valea Cernei. Notorietatea și-a câștigat-o pe canalul său de YouTube, acolo unde oferă lecții practice de conducere pe înțelesul tuturor.

Nu s-a așteptat ca fenomenul vlogging să ia o asemenea amploare, s-a produs un adevărat „boom”, dar când a văzut că acesta este trendul, spune că „s-a urcat pe val” creând și mai mult conținut de calitate, oferit gratis. Are aproape 100.000 de abonați și cifrele sunt în continuă creștere. Una dintre numeroasele sale înregistrări a depășit deja un milion de vizualizări. Nu contenește valul de aprecieri primite din partea celor care vizionează filmulețele. Puteți vedea aici.

alex vior 1

A pornit de la o idee simplă care i-a venit în lockdown, în martie 2020, la începutul perioadei de restricție pandemică și asta după ce terminase de aranjat curtea și grădina casei. „Izolarea completă mi-a dat fiori, nu știam cât vom sta așa suspendați, fără activitate. Aveam niște elevi începători în lucru și m-am gândit în primul rând la ei, că le va fi foarte greu cu pauza forțată, după ce tocmai au învățat să pornească mașina, să oprească, să semnalizeze, să facă primele mișcări. Și m-am gândit cum aș putea să îi ajut? M-am așezat la volan, m-am filmat și am făcut primele înregistrări care, recunosc, au ieșit foarte lungi, eu neavând experiență în acest domeniu”.

Inițial a investit în camere performante necesare filmării și în alte detalii pe care acum nu le vede esențiale. Știe că cei care îl privesc apreciază conținutul, explicațiile în general, mesajul transmis. A învățat din greșeli, dar și de la mari vloggeri pe care i-a urmărit. Se bazează pe intuiție și face ce simte. Știe că dacă greșește e singur răspunzător și se poate consola mai ușor. Bucuria cea mare este dată și de faptul că înregistrările sale au un conținut ce va rămâne valabil peste ani, fiind de interes pentru oricine caută informații despre conducerea autovehiculelor dotate cu comandă manuală.

„Doctor De Permise” a devenit marcă înregistrată și brand personal pe toate canalele unde poate fi contactat, pe site, Facebook sau Instagram. Nu e nicio aroganță așa cum susțin unele voci care nu sunt de acord cu el. „Acest logo «Doctor De Permise» este de fapt o asociere de termeni, o metaforă pornită și de la marea mea admirație față de medicii cu care am lucrat pe o ambulanță de consult la Neuromed atunci când locuiam în Reșița. Pentru că eu abordez fiecare situație, fiecare cursant sau șofer începător, diferențiat. Așa cum face și un doctor care tratează cauza. Mă pliez pe nivelul de cunoștințe și personalitatea fiecăruia astfel încât să-mi dau seama care sunt cele mai bune «tratamente» pe care le voi recomanda”.

Studiile superioare absolvite nu au nicio legătură cu șoferia. Cu alte cuvinte, și-a găsit vocația, urmându-și drumul după câteva încercări episodice și în alte zone profesionale. A terminat Facultatea de Silvicultură, dar nu a lucrat niciun minut ca inginer silvic. Nu pentru că nu ar fi vrut, ci pentru că la vremea respectivă, în Caraș-Severin nu s-a găsit niciun post liber pentru debutanți. Nu regretă fiindcă a mers mai departe în viață și s-a recalificat mereu. A cochetat cu fotografia, a făcut cursuri de masaj, a lucrat șofer pe salvare, șofer pentru transport internațional de persoane în Austria și Germania și timp de un an, a îngrijit vârstnici în Anglia. Revenit acasă, fără vreo ofertă concretă de muncă, spune că destinul i-a scos în cale exact persoana potrivită:

„Trebuia să duc niște acte undeva. Persoana de legătură plecase între timp, așa că a trimis un domn să le preia de la mine. Domnul respectiv era instructor și a venit într-o mașină de școală. Atunci mi-am pus prima dată întrebarea «cum ar fi să devin instructor auto?», pentru că eram deja un șofer responsabil, cu vechime. Drumul spre un atestat de instructor și spre primul loc de muncă în domeniu a fost destul de ușor, iar eu am luat asta ca pe un semn. Pe mine șoferia și lucrul cu oamenii mă relaxează. Primii ani și primii elevi au fost dificili, dar simțeam că îmi place ceea ce fac și mă mulțumea aprecierea oamenilor care învățau de la mine. Eu am luat toate examenele din prima inclusiv atestatul de legislație rutieră. Nu știu cum e să pic vreun test”.

alex in resita

Alexandru Vior se dovedește a fi un foarte bun comunicator, transmite încredere, este empatic și apropiat de cei care îi solicită ajutorul. Are o voce plăcută, caldă, deși spune că la un moment a fost oarecum descurajat din cauza ei. A dat o probă de microfon pentru moderator la un post de radio, dar a fost respins. Și-a văzut mai departe de drum, solitar, pentru că are foarte mare încredere în forțele proprii. Abia după ani buni de căutări a descoperit ceea ce i se potrivește. Spune că mai nou are parte de numeroase solicitări din partea unor persoane care au deja carnet, dar nu au mai condus de multă vreme și vor să reînceapă. Mai sunt alții, total nemulțumiți de acumulările personale, de felul cum evoluează și doresc să se corecteze, având nevoie de susținere. S-a întâmplat să fie contactat de cursanți și din alte localități care, pentru ore de conducere, s-au deplasat la Timișoara .

„Doctor De Permise” e bucuros că și-a făcut părinții mândri atunci când l-au văzut la Pro TV sau la emisiuni de profil de la Tele Europa Nova Timișoara sau Metropola București. Își amintește cu plăcere că permisul de conducere luat la majorat i se datorează tatălui său care l-a încurajat în acest sens. Nimeni din familie nu avea permis pentru că posibilitățile modeste nu permiteau cumpărarea unei mașini. Singurul șofer a fost bunicul dinspre mamă, cel care a lucrat pe rabă la ACH Mehadia și făcea transport la barajele din zona Băile Herculane.

„Eu pe el l-am văzut un fel de idol al meu, un exemplu de care am fost atașat și pe care l-am urmat. M-am gândit că pe el îl moștenesc. Mai apoi, visul meu de instructor a fost să îl ambiționez și pe tatăl meu să-și ia carnetul. Și am reușit asta, ba chiar descoperindu-i calități nebănuite. Atunci mi-am dat seama că, de fapt, pe tata îl moștenesc. Am fost uimit să văd cât de bine progresează, ce reflexe are și ce bine înțelege ce îi explic. Și sunt foarte mândru de asta!”

Știe sigur că pasiunea pentru condus mașina are cui să o transmită: fiului său de nici trei ani, care se arată deja interesat de manevrarea volanului.

doctor de permise

Cât privește viitorul, Doctor De Permise lasă lucrurile să se întâmple. Are un vis al său mai vechi și de aceea așteaptă sesiunea de admitere din vară, fiindcă spune că nimic nu-l va împiedica să-l ducă la îndeplinire. Dorește să urmeze psihologia, un domeniu pe care intenționează să-l studieze la Universitatea de Vest. Până atunci, trafic, claxoane, viteză, frâne, mașini și drumuri bune!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/