Poveste cu evrei, intelectuali și generali!

Casa în care locuiește istoricul Liviu Groza i-a aparținut cândva unui evreu pe nume Carol Mung. Acest evreu bogat producea cherestea, având o fabrică unde este astăzi internatul școlar.

Din păcate, fabrica a fost incendiată de către legionari. Însă avea foarte multe proprietăți, astfel că a dat în chirie casa profesorului Ștefan Velovan. În această casă se întâlnea în perioada anilor 1900 intelectualitatea românească din zona Caransebeșului în vederea susținerii unității naționale. În această casă cu aproape un secol în urmă se regizau scenete de teatru, se organizau serate literare pentru a putea susține limba românească. La un astfel de eveniment a fost invitat și Moise Groza, plecat de la opincă din comuna Obreja și care prin patriotism, dăruire și muncă a ajuns la rangul de general în armata română.

Ștefan Velovan a plecat mai târziu la București, punând bazele funcționării institutelor pedagogice din țară. În anul 1903, bănățenii i-au incendiat casa lui Velovan de la Rusca Montană. Și asta, pentru că Banatul era sub dominație austro-ungară, iar profesorul milita pentru unitate, spiritualitate și învățarea limbii române.

Povești de viață despre oameni care au schimbat istoria, oameni care au plecat din Caransebeș sau care au încercat în acest oraș să impună rigoare și seriozitate prin foarte mult curaj.

Ștefan Velovan, plecat din Craiova, ajuns să predea în școala din Caransebeș, și-a dorit mai mult. S-a mutat la București pentru a putea iniția un proiect prin care elevii să învețe limba română în școlile dominate de Imperiul Austro-Ungar. Dacă în Craiova există un bust al lui Ștefan Velovan, la Caransebeș există doar o stradă cu numele său.

Deși a fost hulit în Banat, el a cerut să fie înmormântat în Caransebeș, în 1932.

Mai târziu, colonelul Liviu Groza, tânăr ofițer, cumpără casa în 1956 de la o doamnă din Budapesta, care a moștenit imobilul de la evreul Carol Mung.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/