Postul, sănătos sau dăunător?

untitled design set 970x90 px

Postul alimentar este cunoscut de mii de ani de către oameni și ținut cu diverse motivații, de la dimensiunea religioasă până la cea de menținere a sănătății sau de detoxifiere a organismului.

Specialiștii spun că alimentele pe care alegem să le consumăm trebuie să includă macronutrienți și micronutrienți într-o proporție adecvată necesarului caloric. Din categoria macronutrienților fac parte proteinele, glucidele și lipidele, iar din cea a micronutrienților, vitaminele și mineralele.

„Postul ca regim poate reprezenta o restricție alimentară binevenită pentru organism. Ajută la controlul zahărului din sânge prin reducerea rezistenței la insulină, contribuie la scăderea în greutate prin limitarea aportului de calorii, contribuie la stimularea metabolismului, reduce tensiunea arterială, nivelul trigliceridelor și nivelul de colesterol, toate astea în condițiile în care alegem judicios preparatele alimentare consumate în această perioadă”, a spus Dr. Natalia Horobet – Rahota – medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Postul nu este pentru toată lumea

Gravidele și mamele care alăptează au interdicție la post din cauza faptului că alimentația lor nu trebuie să fie lipsită de nutrienți.

„Pacienții care suferă de TBC, diabet zaharat și boli metabolice, anemii, boli psihice, persoanele în vârstă nu ar trebui să țină post mai mult de cinci zile. De asemenea, copiii și adolescenții nu ar trebui să tină post, deoarece sunt în perioada de creștere, când organismul are nevoie de minerale, vitamine și macronutrienți pentru a se dezvolta”,  mai spus medicul.

publicitate ziar expresb 1000x100

Medicii le recomandă celor care doresc să țină post să mănânce des, să introducă în meniul zilnic zilnic proteine vegetale, cum sunt fasolea boabe, ciupercile, mazărea, năutul, lintea, soia și fructele oleaginoase adică alune, nuci, migdale.

„Evitați să cumpărați produse procesate cum sunt mezelurile de post, pateul vegetal, foietajul de post, covrigeii de post, deoarece sunt bogate caloric, dar și în aditivi și coloranți alimentari. Consumați cât mai multe fructe și legume crude. Faceți mișcare 150 de minute pe săptămână și nu uitați să vă hidratați corespunzător”, a mai spus Dr. Natalia Horobet – Rahota.

De asemenea, este recomandată evitarea consumului de alimente cu conținut crescut de glucide, precum pâine, cartofi, paste făinoase, orez, fructe deshidratate și a alimentelor prăjite.

„Dieta în timpul postului, dacă este bine echilibrată, poate asigura toți nutrienții de care avem nevoie. Prin urmare, trebuie să respecte raportul dintre principiile alimentare și necesarul caloric individual calculat în funcție de vârstă, sex, greutate, înălțime, activitate fizică”, a mai explicat medicul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/