Porțile caselor timișenilor, deschise pentru refugiații ucraineni

refugiati

Mai multe familii de oameni simpli din județul Timiș s-au arătat dispuse să îi găzduiască pe refugiații ucraineni care ajung în această parte a țării. Timișenii le-au pus la dispoziție fie casele în care locuiesc, fie apartamente pe care în mod normal le-ar fi închiriat. 

Andreea este din Timișoara și s-a înscris pe un grup creat pe Facebook pentru sprijinirea refugiaților imediat ce a auzit că în Ucraina a început războiul. Încă de atunci și-a arătat disponibilitatea să îi cazeze temporar pe cei care ar putea avea nevoie. Marți seară a primit două familii de refugiați cu doi copii.

„Este ceva uman, firesc. Primul lucru la care m-am gândit a fost că aș putea să fiu eu în locul lor. Copiii mă impresionează, ei sunt cei mai puternici, dar și cei mai inocenți. Cei care au venit aseară sunt două familii cu doi copii, stau o noapte sau două. Eu am luat legătura cu persoana care a postat anunțul pe Facebook, este din Timișoara, iar aceste două familii vin de la o prietenă de-a ei din Huși. Deci au făcut o oprire la Huși, acum au venit în Timișoara”, a povestit Andreea.

Tot în Timișoara, Andrei și Narcisa au un apartament pe care, în mod normal, l-ar fi închiriat. S-a întâmplat ca în această perioadă locuința să fie liberă, așa că au anunțat și ei în online că o pun la dispoziția refugiaților. Andrei are deja în apartament o familie cu doi copii, o fetiță de 1 an și un băiat de 10 ani, din Kiev. Ei ar vrea să se stabilească aici. Andrei spune că refugiații au fost impresionați de sprijinul de care au beneficiat.

„Tot ceea ce ne-au spus într-o discuție este că stăm liniștiți că vor avea grijă de apartamentul nostru pentru că ei știu cum e să ai apartament, apoi s-au corectat și au spus că: am avut și noi apartament. A fost emoționant pentru noi pentru că au pierdut tot ce au agonisit. Din ce am discutat cu ei, se gândesc să rămână în România, și-au refăcut CV-ul și se gândesc să își caute joburi în România. Și-au dat seama că va fi greu să se întoarcă în Ucraina, în viitorul apropiat, așa că au încercat să se pună pe picioare și să își caute joburi aici. Doamna vorbește destul de bine engleză, a lucrat în firme internaționale, în marketing, iar soțul ei este graphic designer, cu o experiență destul de mare.”, a povestit Andrei.

La Șag, comunitatea a fost printre primele din județ care s-au mobilizat pentru ajutorarea refugiaților. Încă de la finalul lunii februarie, autoritățile de acolo au identificat 300 de spații de cazare pentru ucraineni. Și oamenii simpli și-au deschis porțile pentru cei în nevoie. Carmen a găzduit primii refugiați săptămâna trecută: 5 adulți și 6 copii, cel mai mic în vârstă de nici doi ani. Au stat o zi şi apoi au plecat spre Italia.

„Erau în lacrimi și chiar înainte să plece de la noi pe una din doamnele care era cu copii au sunat-o de acasă, din Cernăuți, că tocmai li se bombardează satul, locuința, nu am înțeles exact ce. Dar a spus că tocmai sunt bombardamente, în momentul acela. Vineri am avut alți patru la noi. Au stat de dimineața până a doua zi dimineața. I-am cazat sus la mansardă, acolo avem două dormitoare. Noi am stat jos, unde avem și bucătărie, am gătit, i-am chemat la masă. Le-am oferit baia să facă duș.”, a spus Carmen.

Cei mai mulți refugiați care au ajuns până acum la Timișoara au fost în tranzit și au fost cazați la două hoteluri care le oferă mâncare, cu sprijinul unor restaurante din oraş. De asemenea, în judeţ, autorităţile locale au identificat o serie de spaţii – pensiuni, cămine culturale – pe care le-au pregătit pentru eventualitatea în care le va fi solicitat sprijinul.

Foto: Serviciul de Ajutor Maltez Timișoara

CITEȘTE ȘI: Majoritatea refugiaților ucraineni care au ajuns în România au părăsit deja țara. Cifrele de la granița cu Ungaria

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/