Primăria Timișoara vrea să înființeze un port pentru traficul de agrement, prin care să le fie facilitat accesul vizitatorilor în oraș, dar și care să găzduiască ambarcațiunile care circulă deja pe canalul Bega. Consilierii locali au aprobat studiul de prefezabilitate. Amenajarea portului ar urma să coste peste 1,5 milioane de euro.
Potrivit documentelor supuse aprobării consilierilor locali, portul va fi situat la kilometrul 110 al canalului, pe un teren care aparține Primăriei Timișoara.
„Locația propusă pentru portul de agrement este situată pe malul stâng al canalului Bega, pe partea de vest a Timișoarei, la km 110. Terenul pe care se află portul aparține Primăriei Timișoara, iar cele din canal sunt administrate de Agenția Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Banat. Zona face parte din PUZ Timișoara și este dedicată în mod special portului Timișoarei o zonă industrială. Portul și anexele acoperă 2,88 ha.”, se arată în studiul de prefezabilitate.
Pe Bega circulă zilnic șapte nave în regim de transport public. În Timișoara sunt înregistrate însă 400 de ambarcațiuni, iar în zona Banatului, peste 2.000 de persoane au certificate internaționale de conducător de ambarcațiune de agrement.
În noul port, navele de tranzit ar urma să poată acosta pe termen scurt; vor fi: o stație de carburant, grupuri sanitare pentru turiști, o zonă de reparații și întreținere, spații comerciale pentru aprovizionarea turiștilor cu necesarul pe navă și se va asigura paza incintei și a ambarcațiunilor.
„Dat fiind faptul că pe canalul Bega, de la granița cu Serbia și până la Timișoara, în prezent nu este amenajată nicio construcție având rolul de port, (…) este oportună și necesară construirea unei amenajări portuare pentru andocarea, întreținerea, activitatea de iernatic și staționare pentru navele de pasageri și ambarcațiunile care navighează și vor naviga în număr din ce în ce mai mare pe canalul Bega după punerea în funcțiune a ecluzelor și reluarea navigației pe canal.”, se arată în documentele care însoțesc hotărârea aprobată de consilierii locali.
Canalul Bega are 10,60 km pe teritoriul Timișoarei și este primul canal navigabil din țară. Inițial a fost construit pentru asanarea terenurilor inundabile. Ulterior a fost amenajat pentru navigație. În acest sens, există organizate servicii portuare în cadrul Portului Timișoara. Portul a fost atestat în 1860, iar sediul acestuia era în cartierul Iosefin, pe malul stâng al canalului, între Podul Muncii și pasarela Gelu.
Aeroportul Internațional Timișoara marchează o premieră. Luni, a avut loc primul zbor Timișoara – Dubai. Cursele au loc până în primăvară. Primul avion cu destinația Dubai a decolat de...
Zona de munte a județului Caraș-Severin, sub cod portocaliu și galben
Drum județean, modernizat cu bani europeni, în Caraș-Severin
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281