Pesta porcină ridică un semnal de alarmă în județul Caraş-Severin. Inspectorii sanitari se află pe teren pentru a controla porcinele din județ în vederea depistării acestei maladii. Motorul acestor acțiuni este exportul cărnii de porc din județele din vestul țării.
Caraș-Severinul, alături de județele Timiș, Arad și Bihor, face parte dintr-un program de supraveghere a pestei porcine clasice. Singura firmă din vestul țării care poate exporta carne și preparate din carne de porc folosește animale din aceste județe. Din acest motiv, inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin sunt pe teren pentru a verifica dacă porcinele din județ sunt sau nu infestate.
”În acest sens, personalul Direcției Sanitar-Veterinare monitorizează și verifică întregul colectiv de porcine de pe raza județului Caraș-Severin, atât prin examene virusologice, serologice, supraveghere activă, supraveghere pasivă, pentru a depista, acolo unde este cazul, apariția virusului pestei porcine clasice”, a precizat Ion Rădulescu, directorul executiv al DSVSA Caraș-Severin.
Numai buni pentru export
Pesta Porcină Clasică este o boală virală, extrem de contagioasă, care afectează deopotrivă porcii domestici şi pe cei sălbatici. Această afecțiune este răspândită la nivel global. Boala nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi economice de mari proporţii.
”Până la momentul de față, pe raza județului nostru nu a apărut niciun semn clinic, niciun focar de boală, iar din punct de vedere al sănătății animalelor nu se vede la orizont șansa apariției acestui virus în Caraș-Severin”, a adăugat Rădulescu.