Popii nu se mai mulțumesc doar cu un colac și o sticlă cu vin

O veche vorbă din bătrâni, (re)scrisă și adaptată la noile condiții socio-politice, spune că „beția din Rusia și hoția din România nu vor dispărea niciodată.” Despre beția din Rusia se știe că, la începutul invaziei în Ucraina, fiecare soldat a primit o sticlă cu votcă să prindă curaj. De atunci și până acum, cei mai norocoși au primit peste 500 de sticle de căciulă și se roagă în fiecare seară la Doamne-Doamne să țină războiul mult și bine.

Cât privește hoția din România, lucrurile sunt exact ca-n bancul ăla cu Tilică care îi răspunde nevestei, curioasă ca orice fomeie să știe cine fu la primărie: fură primarul și secretarul, fură agentul agricol și consilierul, fură șeful de post și perceptorul, fură toți. Toți și la grămadă. În România de azi, doar proștii nu fură și ăia care se uită seară de seară la televizor să vadă dacă guvernanții le mai dau un bănuț la salariu și pensie ori le mai ieftinesc uleiul, zahărul și făina. În rest, hoția e sport național. Șmecherii fură cu documente, acoperiți de facturi, chitanțe, bonuri, iar deștepții, după ce își fac plinul, pleacă în vacanțe în Italia și Grecia unde rămân până li se termină pedeapsa.

Popa Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni de lângă Iași vrea și dânsul să bage deștul în borcanul cu miere. S-a săturat de rahat și vrea mai mult. Pe de-a moaca, ca să mă exprim plastic. Dacă cumva ați uitat, Calistrat Chifan, care numai popă nu e, a fost personaj principal într-un filmuleț postat pe internet, în care juca rolul unui caftangiu de femei venite la mănăstire cu inima curată și cu dragoste de cele sfinte. Pe una dintre enoriașe a pus-o la pământ cu un upercut de dreapta, pe motiv că biata femeie ar fi avut isterie, iar pe cealaltă a miluit-o cu ceva de dulce rostit printre dinți, chit că acțiunea se petrecea în zi de post.

Revenind la subiect, ce credeți că propune zbanghiul de popă șefilor săi? Nici mai mult, nici mai puțin decât 10% din câștigul unei nunți. Auzi și tu, minte odihnită și plecată cu cercul: Că dacă mirii au bani de verighete, rochie de mireasă, lăutari, fotografi, baloane, flori și ce-o mai fi la o nuntă, atunci de ce n-ar trebui să profite și biserica strămoșească de oarece bani? Că zice el: „L-ați luat pe Dumnezeu de prost?! El e ultimul fraier la care ați venit să vă dea harul, după ce voi ați cheltuit atâtea lucruri, care de-a doua zi nu mai sunt valabile?! Rochia o arunci, mâncarea ai mâncat-o, banii i-ai cheltuit? Restaurantul l-ai părăsit, florile s-au veștejit, sticlele goale le-ai aruncat și toată povestea s-a terminat. Dar cununia de la Dumnezeu rămâne! Aia e cea mai importantă” Na, să vedeți și dumneavoastră unde i-o împins lăcomia și nesimțirea pe unii ca popa Calistrat.

Nu știu ce replică o fi avut Preafericitul Dani din dealul Patriarhiei, însă cu siguranță popa Calistrat sau boxerul cu sutană, cum îi zic alții, merită ce-i mai bun pentru el la ora asta. Adică cel puțin un consult la psihiatru. Dacă după tratamentul adecvat va continua să aibă pitici pe creier, atunci se impune o comandă specială pe eMAG pentru o cămașă albă și cu mâneci lungi, lungi, fără de care nu-l vor primi pentru un concediu mai lung nici ăia de la Socola, nici ăia de la Sapoca.