Edilul-șef al Reșiței continuă seria proiectelor care, în primă fază, par SF-uri sau glume bune, dar odată ce intră în detalii devin inițiative pe care niciun alt posibil primar al orașului nu le-ar fi avut.
Nelu Popa le-a dezvăluit astăzi, consilierilor locali, că luna viitoare le va pune pe masă un proiect prin care le va solicita acordul de principiu pentru achiziționarea unor terenuri. Asta după ce le-a cerut celor de la TMK, ca în cazul în care posedă terenuri de care nu au nevoie, să le evalueze, ele putând reprezenta interes pentru municipalitate. „Vorbim despre 27 de hectare de teren în zone industriale degradate, terenuri care pentru un oraș inteligent sunt ca pâinea caldă. Șapte hectare sunt în spatele Morii Juraceck, toată bucata de lângă Bârzava, unde îmi doresc, pe incluziune socială, să facem un proiect mare de locuințe, cu parcuri și tot ce trebuie, și chiar locuințe ANL. O altă bucată bună de teren e cea din Triaj, între 10-12 hectare. Puțină lume șltie de acele terenuri pentru că nu e o zonă prea accesibilă. În spatele sălii de nunți Timeea am găsit fazani, animale sălbatice, e o mică savană și ar trebui pusă în valoare. În Triaj lucrăm la un master plan, sincer acolo mi-aș dori un central park, ca la New York! E o zonă generoasă, cu o extensie din Bârzava se pot crea și niște canale. Mai sunt tronsoane de teren în zona UCM Turnate. Oasa Stănescu, reșițeancă de-a noastră, arhitect care locuiește la New York și care și-a dat lucrarea de diplomă din funicular va face parte din această echipă pentru un proiect mai mare, funicular cu halda de zgură, cu fonduri venite de la Bruxelles. Eu sunt foarte optimist că vom atrage resurse financiare pentru aceste proiecte”, a explicat Popa.
Rușii vând sub prețul pieței!
În solicitarea primarului intră și halda de zgură de pe Valea Țerovei, pe care rușii de la TMK sunt dispuși să o doneze municipalității. „Halda de zgură îmi doresc să o ecologizăm. Evaluarea a ieșit sub valoarea contabilă și atunci a fost nevoie de acceptul acționariatului de la Moscova pentru vânzarea acestor terenuri. L-am obținut și și-au dat și acordul de a ne dona halda de zgură. Din cele 26 de hectare, mai puțin de o treime le rămâne dânșilor pentru continuarea activității de producție a oțelului. Cea mai mare parte o poreluăm noi”, a mai spus Nelu Popa.
Toate terenurile de care a făcut vorbire primarul Reșiței ar ajunge la aproximativ 2 milioane de euro. „TMK e cel mai mare contribuabil la bugetul local cu plăți care depășesc 2 milioane de euro pe an. Poate reușim să facem o comensare structurată pe câțiva ani și s-ar putea să finanțăm achiziția unora dintre terenuri chiar din fonduri europene”, a încheiat primarul Reșiței.