Ponta, numit secretar general al Guvernului. Premierul Grindeanu preia toate frâiele din tentaculele lui Dragnea! [UPDATE 4]

Victor Ponta a fost numit oficial de către premierul Sorin Grindeanu în funcția de secretar general al Guvernului Grindeanu. În pofida unui blocaj creat la nivelul SGG de oamenii lui Liviu Dragnea!

Abia publicată în Monitorul Oficial, decizia este semnată de premierul Sorin Grindeanu şi contrasemnată în locul secretarului general al Guvernului de Alexandru Mihai Ghigiu. Acesta este secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Informaţia vine în contextul în care premierul Grindeanu nu a reuşit joi să-l schimbe din funcţie pe secretarul general al Guvernului. Potrivit mai multor surse Hotnews.ro, Busuioc a refuzat sa contrasemneze ordinul premierului Grindeanu prin care dispunea eliberarea din funcţie. În absenţa semnăturii sale, cei de la Monitorul Oficial au refuzat să publice actul de eliberare din funcţie. Şefa Monitorului Oficial, Adriana Costescu, ar fi invocat articolul 3 din Legea de funcţionare a Regiei Autonome, articol care prevede că Monitorul Oficial  „funcţionează sub autoritatea Guvernului României, exercitată prin Secretariatul General al Guvernului”.

Potrivit informaţiilor Hotnews, Mihai Busuioc le-ar fi dat asigurari miniştrilor apropiaţi de Liviu Dragnea, precum Carmen Dan, că nu vor fi schimbaţi din funcţie deoarece nu va contrasemna ordinele de demitere.

UPDATE, ora 21.10

Premierul Sorin Grindeanu a trimis către Administrația Prezidențială propunerile de vacantare a posturilor de ministru al Afacerilor Interne și de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, anunță Executivul într-un comunicat de presă, informează Mediafax.

Totodată, au fost trimise și propunerile de numire, ca interimari, a lui Augustin Jianu în funcția de vicepremier, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în locul Sevilei Shhaideh, și a premierului Sorin Grindeanu în funcția de ministru al Afacerilor Interne, pe postul vacantat de Carmen Dan.

„Guvernul nu e al unui partid, ci al României, nu se poate închide ca un supermarket, trebuie să funcționeze. Premierul va face acest lucru și îl voi sprijini. Din calitatea pe care o voi ocupa, probabil, temporar”, a declarat noul secretar general al Guvernului, Victor Ponta.

Acesta spune că „nu se poate vota moţiunea de cenzură miercuri“, pentru că termenele legale sunt mai lungi! De altfel, a precizat Ponta, perioada de funcţionare a actualului Cabinet va fi mai lungă chiar dacă moțiunea de cenzură va pica în Parlament. În caz contrar, „dacă moțiunea de cenzură trece, atunci până la numirea unui nou premier, domnul Grindeanu trebuie să asigure funcționarea Guvernului. Nu poți să închizi Guvernul la dorința domnului Dragnea”.

„Activitatea guvernamentală a fost torpilată de o decizie politică greşită. (…) Domnul Grindeanu a trecut în ultimele trei zile un test mafiot aproape“, a mai declarat Ponta, referindu-se la metodele de şantaj şi mituire folosite pentru înlăturarea anumitor membri ai Guvernului Grindeanu.

UPDATE 2, ora 21.26

Adrian Dobre, purtătorul de cuvânt al PSD, a declarat la Digi 24 că numirea lui Victor Ponta în funcţia de secretar general al Guvernului este ilegală şi va fi atacată în instanţă! Motivul invocat: secretarul de stat Alexandru Mihai Ghigiu nu era mandatat de fostul secretar general al Guvernului, Mihai Busuioc, să contrasemneze documentul prin care s-a trimis la Monitorul Oficial decizia premierului Grindeanu de numire a lui Victor Ponta! Totodată, ministrul demisionar Lia Olguţa Vasilescu a declarat la Antena 3 că va ataca în contencios administrativ decizia de schimbare a secretarului general al Guvernului, Mihai Busuioc.

UPDATE 3, ora 21.51

Premierul Sorin Grindeanu a semnat vineri patru decizii de eliberare din funcție, dintre care doi secretari de stat din Secretariatul General al Guvernului și alți doi din Ministerul Muncii și Ministerul Dezvoltării, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului Alina Petrescu, citat de Mediafax.

„Patru decizii de eliberare din funcție a domnului secretar de stat Adrian Mlădinoiu, decizie de eliberare din funcția a domnului secretar de stat Tudor Vesa, amândoi din cadrul Secretariatului General al Guvernului”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului. Adrian Ionuț Gâdea a fost demis de la Ministerul Dezvoltării.

Un alt secretar de stat demis este Adrian Marius Dobre, de la Ministerul Muncii. Dobre este și purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, cel care tocmai a anunţat că schimbările operate de premier la nivelul SGG vor fi atacate în instanţă!

UPDATE 4, ora 23.35

Astăzi după ora 23, Mihai Fifor, liderul Grupului PSD din Senat, a anunţat că moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu va fi citită duminică în plenul Parlamentului, la ora 16.30. Deputaţii întrebaţi de Realitatea TV la ora 23.25 dacă au fost convocaţi pentru o eventuală şedinţă de plen duminică au răspuns negativ.

„Am decis să convocăm colegii parlamentari pentru duminică, ora 16.30, în plenul Parlamentului, unde se va citi moţiunea de cenzură. Programul este: 15 – şedinţe grup PSD-ALDE, 16 – ședința Birourilor Permanente Reunite, la 16.30 va citită moţiunea de cenzură“, a declarat Fifor, citat de Mediafax.

Iniţial, Dragnea anunţase că moţiunea va fi citită luni şi votată miercuri. Ca urmare a declaraţiilor lui Victor Ponta, făcute în această seară, Dragnea şi ai lui au priceput că, legal, nu pot rămâne doar două zile între cele două momente. Deci şi-au schimbat brusc calendarul. Tot „noaptea, ca hoţii“.