Poluarea transfrontalieră cu nisip industrial (resimțită atât în Moldova Nouă, cât și în Serbia) cauzată de tratarea chimică a bauxitei în cadrul fostei Societăți Miniere Moldomin S.A. se apropie de final! Și asta pentru că lucrările de ecologizare în zona Moldova Nouă sunt gata în proporție de 90%, urmând ca, la sfârșitul lunii martie, instalația de umectare a iazului Boșneag să înceapă să țină piept efectelor novice provocate de vânturile Coșava, respectiv Gorneac (vânturi specifice Clisurii Dunării).
La începutul acestei săptămâni, prefectul județului Caraș-Severin, Matei Lupu, s-a deplasat în zona Moldova Nouă, acolo unde sunt derulate ultimele lucrări la instalația de umectare a plajei iazului Boșneag. „Lucrările din cadrul proiectului «Executarea instalaţiei de umectare a plajei iazului Boşneag Extindere Moldova Nouă», judeţul Caraş-Severin, sunt executate în acest moment în proporţie de 90%! Pentru judeţul Caraş-Severin, poluarea de la Moldova Nouă reprezintă o problemă de mediu foarte importantă, cu atât mai mult cu cât vorbim, în acest caz, de poluare transfrontalieră”, a transmis prefectul Matei Lupu.
Întreaga investiție, derulată prin Ministerul Economiei, constă în construcţia unei staţii de pompare, realizarea unui sistem de conducte pe o suprafaţă de 120 ha şi montarea unui sistem de aspersoare (tip aripi de ploaie) pentru umectarea iazului, astfel încât particulele fine de praf, provenite de la deşeurile miniere, să nu mai fie antrenate de vânt și să polueze localitățile limitrofe, punând în pericol sănătatea umană.
Datorită infuziei financiare de la Guvernul României, la ora actuală sunt montate în totalitate conductele principale şi, parţial, pe o suprafaţă de 40 ha, aspersoarele.
Prefectul Matei Lupu se arată optimist vis a vis de rezolvarea problemei poluării cu steril, care, ani de-a rândul, i-a afectat atât pe locuitorii orașului Moldova Nouă, cât și pe vecinii sârbi, acesta primind asigurări de la reprezentanții firmei care se ocupă de execuția lucrării că „până la sfârșitul acestei luni, aspersoarele vor fi montate pe toată suprafața iazului, iar proiectul – finalizat!”.