Ultima repriză de poluare de la Moldomin SA Moldova Nouă a alertat, din nou, autoritățile locale și județene. În ce le privește pe cele de mediu, acestea au privit consternate cât de mult a fost depășită limita de poluare maximum admisă.
Cea mai recentă repriză de poluare de la societatea condusă de directorul urmărit penal, Iacob Chișărău, le-a dat bătăi de cap autorităților locale de la Moldova Nouă. Primarul orașului, Matei Lupu, s-a trezit cu o delegație de sârbi pe capul său, pe membrii căreia a încercat să îi liniștească vis-a-vis de faptul că lucrurile o vor lua pe făgașul normalității într-un timp cât mai scurt. Din delegația care s-a prezentat în Caraș-Severin, a făcut parte primarul comunei Veliko Gradiște, dar și mai mulți manageri de pensiuni din Serbia, care au fost obligați să își trimită clienții acasă, din cauză că “praful ucigător” a făcut irespirabil aerul din stațiunea de peste Dunăre.
“Oamenii sunt nemulțumiți la fel ca și noi că, de 4-5 ani, nu se ia nicio măsură. Nu au putut vedea nici măcar un stâlp montat, care să îi convingă de faptul că autorităților române le pasă. Toată lumea este decisă să scrie o adresă comună către Guvernul României, cel al Serbiei și către Comisia Uniunii Europene”, a declarat pentru “Express de Banat”, edilul-șef al orașului Moldova Nouă, Matei Lupu. Acesta s-a deplsat astăzi la Reșița, ca să stea de vorbă cu cei care conduc Instituția Prefectului și Agenția pentru Protecția Mediului.
În adresa pe care autoritățile sunt decise să o transmită vor semnala încă o dată gravitatea situației existente în Clisura Dunării. În paralel cu autoritățile de mediu și Prefectură, primarul i-a contactat și pe reprezentanții la vârf ai Uniunii Sârbilor, care vor face un demers similar.
Potrivit unor surse neoficiale, în a treia zi a reprizei “ucigătoare” de la Moldomin, limita de poluare a fost de 30 de ori mai mare decât cea maximum admisă. Asta înseamnă că este posibil ca în prima zi, aceasta să fi depășit pragul tolerat de lege chiar și cu 70 la sută, așa cum s-a mai întâmplat în primăvara acestui an.
Urmează controale de la UE
Comisarii europeni sunt deciși să se reîntoarcă în Clisura Dunării în luna octombrie. Partea proastă a lucrurilor însă, este că aceștia nu revin pentru frumusețea electrizantă a zonei, ci pentru a monitoriza cât de gravă este situația. Oficialii de la Garda de Mediu nu au primit încă o înștiințare oficială pe această temă, dar spun că până atunci, au încredere în promisiunea făcută de ministrul mediului Rovana Plumb.
“Noi nu știm dacă vine sau nu vreo comisie de la Uniunea Europeană, dar avem încredere în faptul că ministrul a zis că va aloca lunar câte 100.000 de euro, ca să înceapă demersurile pentru reducerea poluării”, a declarat Marius Cârpean, prim-comisar la Garda de Mediu din Caraș-Severin.
traim ca sa ne furam si sa ne mintim unu pe altu
asta nu e banatul pe care il stim noi