Poluarea cu metale grele a solului din Banat, sub lupa cercetătorilor de la Universitatea de Științe Agricole

51959076542 5be4804987 b
1000x100 (2) STPT job 1000x200

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) derulează un proiect în valoare de peste un milion de euro, cu parteneri sârbi, menit să creeze rețele transfrontaliere pentru monitorizarea poluării mediului cu metale grele, pesticide, erbicide și insecticide.

Profesorii cercetători implicați în acest proiect sunt interesați să afle cum sunt poluate apa și solul din districtul Banatului de Sud și județul Timiș cu metale grele. În niciuna din cele două regiuni poluarea nu este monitorizată în mod sistematic. Lipsa datelor cauzează lipsa acțiunilor din partea utilizatorilor direcți, a autorităților și a populației rezidente în ceea ce privește protecția și utilizarea durabilă a resurselor naturale.

În ultimele 15 luni s-au recoltat probe de sol și de apă din mai multe zone ale Banatului. În Timiș este vorba despre Stațiunea didactică a USAMVBT, Dudeștii Noi, Becicherecu Mic, Biled, Checea, Deta, Jamu Mare, Voiteg, Tormac, Chevereșu Mare sau Dumbrăvița.

Poluare există, ar fi primele concluzii după studierea probelor în laboratoarele universității, însă în general nu sunt depășiri mari la metale grele.

51959075777 db41ce779b b

„Probele de sol au fost luate de la trei adâncimi diferite, din 56 de locuri. Probele de apă au fost recoltate din 27 de locații de apă: lac, baltă, râuri, pârâuri, cișmele, stație de tratare a apei și o fântână de unde se adapă oile. Avem poluare naturală și antropică. Ne interesează cum să reducem cantitățile de pesticide. (…) În general, nu avem depășiri mari la metale grele astfel ca primăria din localitate sau garda de mediu să intervină. (…) Știm foarte bine că avem poluarea cu metale grele, fermierul merge cu erbicidarea în orb, acum tona de îngrășământ este 5.000 de lei și prețul va crește. Dacă fermierul va aplica doze variabile de îngrășământ atunci va face agricultură de precizie pentru că presupune analize de sol pentru a vedea dacă sunt metale grele. Foarte puțini fermieri mari fac analize de sol nu pentru că nu și-ar permite, ci pentru că nu-i interesează.”, a spus managerul de proiect Florin Crista, prodecanul Facultății de Agricultură de la USAMVB.

1000x100 (3) 1000x100 (4)

Datele colectate vor fi prezentate fermierilor, autorităților responsabile, studenților spre educare, dar și publicului interesat de protecția mediului. Scopul proiectului este crearea unui sistem de monitorizare pentru cele 56 de locuri din care au fost luate probe.

51960365079 ea862a2a3d b

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, unii dintre cei mai periculoși poluanți sunt metalele grele și de aceea studierea poluării cu elemente chimice a terenurilor este foarte actuală. În urma depunerilor pe sol a particulelor încărcate cu metale grele se produce o creștere accentuată a concentrației metalelor grele, la nivele toxice, cu efecte negative asupra dezvoltării plantelor, creșterii animalelor și sănătății oamenilor. Solurile constituie o sursă esențială pentru dezvoltare și de acea calitatea lor este importantă, iar păstrarea lor trebuie să fie o preocupare permanentă a dezvoltării durabile.

Proiectul „Cross-border network for education and research of natural resources’’ – NeteRNR-RORS 279, care are o valoare de 1,1 milioane euro, se derulează de USAMBV în parteneriat cu Agenția Regională de Dezvoltare Banat Sud din Pancevo.

Brantner 1000x100px Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/