Poluare din cauza sobelor pe lemne. Vecinii reclamă, comisarii de mediu nu pot intra în locuințele private

wood fire g640825235 1280

Comisarii Gărzii de Mediu Timiș spun că cele mai multe sesizări pe care le-au primit în ultima perioadă vizează fumul de la sobele de încălzire, însă nu pot intra în locuințe să verifice ce fel de combustibil este ars decât dacă au permisiunea proprietarilor.

„În general, cele mai multe sesizări apar noaptea. Reclamă faptul că vecinul arde materiale neconvenționale în sobă. Dar Garda de Mediu se află în imposibilitatea de a verifica combustibilul utilizat la sobă pentru că e vorba de persoane private, fără permisiunea acestora nu putem intra în locuințele lor. Majoritatea reclamațiilor se referă la fumul de la sobe, iar până acum proprietarii nu ne-au permis accesul.”, a spus comisarul șef Lucia Mușuroi, de la Garda de Mediu Timiș.

Pe de altă parte, subprefectul de Timiș anunță că în județ s-a ajuns la peste 30 de depășiri la nivelul maxim admisibil la calitatea aerului, la PM10. Cea mai mare poluare se înregistrează în Timișoara.

„Văd că aproape zilnic avem câte un incendiu pe undeva. Avem cu siguranță, fără să identificăm locațiile, arderi neconforme, necontrolate, deoarece deja am ajuns la peste 30 de depășiri la nivelul maxim admisibil la calitatea aerului, la PM10, mai ales în Timișoara, și aceste depășiri sunt cauzate și de multe locații care încep să se încălzească cu te miri ce, ca să nu mai spunem că cei de la Colterm folosesc în principal cărbune, deși asta este puțin în afara orașului. Dar avem deja 30 de depășiri, iar la 35 am sări de limita anuală. Normal, poliția locală trebuie să descopere aceste locații care nu au autorizație de funcționare ori la ISU, ce sesizări primesc direct.”, a explicat Ovidiu Drăgănescu.

Reprezentanții ISU Timiș spun că au în vigoare un protocol de colaborare cu cei de la Garda de Mediu, cărora le și transmit datele prin GPS, atunci când este vorba despre arderi de miriști. În privința arderilor de deșeuri, cei de la ISU spun că vor intensifica toate măsurile pentru prevenirea și combaterea acestora.