Polițiștii, supărați că ar trebui să verifice tipurile de măști folosite: „Treaba polițistului este să prindă infractori”

masti protectie

Pretenția ca polițiștii să verifice tipurile de măști folosite de cetățeni, dacă sunt conforme și se circumscriu noilor rigori – să fie medicale sau FFP2 -, îi nemulțumește pe agenți. Sindicaliștii consideră măsura abuzivă și spun că aceasta nu se regăsește între tipurile de activități pe care polițiștii trebuie să le desfășoare, conform legilor în vigoare.

Într-un comunicat emis, sindicaliștii de la Europol spun că există o gamă variată de măști de protecție, inclusiv textile, care conțin filtre de diferite tipuri „pe care nu le pot identifica cu ochiul liber nici măcar cei care sunt de specialitate, nu mai vorbim despre polițiști care nici ei, la rândul lor, nu primesc de la unități astfel de măști de protecție”.

„Nu există niciun fel de îndrumare cu privire la modul efectiv în care se va realiza controlul măștilor de protecție. Iar dacă MAI-ul nu a fost în stare să genereze o procedură de sistem cu privire la modul în care se realizează verificarea carantinaților, la aproape doi ani de la declanșarea pandemiei, nu ne punem speranțe că specialiștii vor veni cu lămuriri în cazul noilor restricții cu privire la purtarea măștilor de protecție. Sindicatul EUROPOL recomandă polițiștilor din stradă să refuze să aplice prevederi lipsite de claritate și de logică și să-și invite șefii să le arate cum se realizează controlul măștilor de protecție.”, se arată în comunicatul Europol.

La rândul său, președintele executiv al sindicatului Sidepol, Cristian Danciu, spune că noua legiferare a autorităților este cel puțin lipsită de bun simț.

„Guvernul României nu se dezminte nici de această dată și legiferează cel puțin fără lipsă de bun simț, ca să nu spun abuziv. Din nou vor să oblige polițiștii să desfășoare activități ce nu intră în sfera lor de competență și nu sunt prevăzute în legislația aferentă și nici în fișa postului. Deocamdată nu a venit nimic în scris asumat cu semnătură din partea șefului Poliției Române sau inspectorului șef în care polițiștii să verifice dacă măștile respective respectă legislația, hotărârea de guvern emisă, doar că am înțeles că în urma unor ședințe care au avut loc la nivelul IGPR s-ar fi pus în discuție acest lucru, fapt cu care noi nu suntem de acord întrucât este un abuz. Nu este treaba polițistului să facă acest lucru. Treaba polițistului este să prindă infractori și să rezolve cauzele penale aflate în instrumentare.”, a declarat Cristian Danciu.

Rugat să comenteze poziția polițiștilor, subprefectul de Timiș Ovidiu Drăgănescu a declarat că acum nu e timpul pretextelor.

„(…) Am văzut doar că au făcut o grevă că nu le cresc salariile. Să știți că am mai abordat în Comisia de siguranță a circulației problema (n.r, numărul insuficient al agenților de poliție) și mi s-a spus că nu au destule echipaje de circulație. Duminică seară pe podul Michelangelo a fost un accident și au venit nu unul, ci două echipaje să lucreze la un accident și nu era un accident grav, cu morți. Cred că dacă ei caută mai găsesc resurse și pentru acele domenii în care au anunțat deja că nu mai fac față. (…) Nu e timpul pretextelor acum, e un timp destul de greu. Dacă nu ar fi existat pandemia, fenomenul care ne-ar fi preocupat acum ar fi fost, de exemplu, fenomenul migraționist. Tot traficul ilegal de migranți s-a mutat prin Balcanii de Vest și tranzitează pe o porțiune oarecum scurtă pentru ei, mare pentru noi, județul Timiș. Peste 75.000 de persoane au fost respinse anul trecut, dar tot au intrat vreo 11.000, din care 90% prin județul Timiș. Pe care noi trebuie să îi găsim, să îi testăm, să îi carantinăm, au avut probleme acolo inclusiv cu boli, paraziți. Avem n probleme pe alte fenomene.”, a declarat subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/