Polițiștii sunt cu ochii pe șoferii drogați și băuți, care urcă cu tupeu la volan

Polițiștii reșițeni participă săptămâna aceasta la acțiuni de monitorizare și prevenire a accidentelor rutiere datorate consumului de alcool și de droguri. Activitățile fac parte dintr-un program organizat la nivel european.

Poliţiştii europeni desfăşoară în această săptămână, activităţi pe linia consumului de alcool şi de droguri. Statele membre ale organizației TISPOL (European Traffic Police Network), coordonează acţiunile care au ca scop depistarea persoanelor care conduc autovehicule sub influenţa alcoolului sau a drogurilor. Acţiunile se desfăşoară la nivel european, în peste 25 de state, România fiind una dintre ţările angrenate în activitate.

În această săptămână, polițiștii rutieri desfășoarăacțiuni pe raza întregului județ pentru depistarea conducătorilor auto aflați sub influențabăuturilor alcoolice sau a drogurilor”, a declarat AncuțaCărbunaru,purtătorul de cuvânt IPJ Caraș-Severin.

TISPOL este o organizaţie subvenţionată şi monitorizată de către Directoratul General pentru Transporturi şi Energie al Comisiei Europene, având sediul central şi secretariatul la Londra și este formată din Consiliul şi Grupul Operaţional.

Consiliul TISPOL reprezintă nivelul decizional al organizaţiei, fiind format din şefii poliţiilor rutiere naţionale din cadrul statelor membre. Grupul operaţional este format din poliţişti din sfera muncii de execuţie.

Poliţia rutieră din România, prin Direcţia Poliţiei Rutiere, a devenit membră cu drepturi depline a organizaţiei începând din anul 2003. A fost înfiinţată de către forţele de poliţie rutieră din Europa în efortul de perfecţionare a modului de aplicare a legislaţiilor rutiere şi în încercarea de reducere a ratei de victimizare.

Anual, pe străzile Uniunii Europene 43.000 de persoane își pierd viața, iar 3,5 milioane sunt rănite.