Poliţiştii îi împiedică pe jurnalişti să-şi facă meseria. Se lasă cu proteste!

Jurnaliştii acreditaţi pe lângă inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din toată ţara nu mai sunt anunţaţi prins SMS despre misiunile pompierilor şi ale echipajelor de descarcerare. Pentru că aşa vrea Poliţia!

Grupul pentru Securitate şi Democraţie (GSD), organizaţie nonguvernamentală preocupată de promovarea culturii de securitate şi formarea profesională continuă a jurnaliştilor specializaţi în situaţii excepţionale, a luat act cu indignare de cererea purtătorilor de cuvânt ai Inspectoratelor de Poliţie din 38 de judeţe. Şi nu e singura reacţie. Poliţiştii susţin că ziariştii ajung înaintea lor la tot felul de evenimente şi distrug probe ori sperie martori şi victime, motiv pentru care le cer şefilor Ministerului de Interne să „cenzureze” sistemul informatic al Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) din toată ţara care permite anunţarea prin sms-uri a jurnaliştilor acreditați despre misiunile la care intervin echipajele de pompieri. „În foarte multe situaţii, urmare a acestei proceduri, reprezentanţii mass-media ajung la faţa locului înaintea echipei de cercetare şi pătrund în câmpul infracţional, deteriorând urme şi probe”, este una dintre primele concluzii ale chestionarului la care au răspuns recent purtătorii de cuvânt ai polițiilor județene. O concluzie mai mult decât ruşinoasă, care nu face altceva decât să pună Poliţia Română într-o lumină şi mai proastă. Dacă jurnaliştii ajung înaintea poliţiştilor la un eveniment e grav şi de vină nu sunt în niciun caz reprezentanţii mass-media.

Jurnaliştii strică imaginea Poliţiei!

Purtătorii de cuvânt ai inspectoratelor de poliţie, printre care şi Ancuţa Cărbunaru, de la IPJ Caraş-Severin, au concluzionat că sms-urile trimise ziariştilor acreditaţi afectează imaginea Poliţiei Române prin faptul că, imediat după anunţarea jurnaliştilor de către ISU, aceştia deja solicită informaţii suplimentare Poliţiei, care nu le deţine până la ajungerea şi cercetarea la faţa locului. Acest lucru conduce la ideea lipsei de intervenţie rapidă a poliţiei, a neprofesionalismului şi, mai grav, se reproșează polițiștilor lipsa de transparenţă prin faptul că ei nu anunţă despre producerea acestor evenimente aşa cum o fac cei de la ISU. E adevărat că purtătorii de cuvânt sunt sunaţi de reprezentanţi mass-media, de tot felul de prompteriste care nu au ieşit niciodată pe teren, şi le sunt solicitate intervenţii tv imediate, astfel că e posibil să fie puşi în situţia în care par nepregătiţi sau neinformaţi. Într-adevăr, aşa e, se întâmplă de multe ori ca ştiristele să le ceară purtătorilor de cuvânt mai mult decât e cazul într-un moment total inoportun. Nu-i obligă nimeni însă să amâne intervenţia pe micul ecran câteva minute.

Protest public

„Grupul pentru Securitate şi Democraţie PROTESTEAZĂ în mod public faţă de această încălcare flagrantă a drepturilor la informare ale opiniei publice, precum şi faţă de nerespectarea deontologiei profesionale şi a lipsei de solidaritate între lucrătorii Ministerului de interne. Grupul pentru Securitate şi Democraţie consideră că slaba pregătire profesională a purtătorilor de cuvînt ai Poliţiei Române, invidia profesională faţă de colegii din cadrul IGSU şi imaginea proastă a Poliţiei Române, în ansamblul său, au condus la un astfel de gest incalificabil. Este clar că Poliţia Română NU DOREŞTE să-şi asocieze imaginea cu cea a salvatorilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ale căror misiuni îndeplinite exemplar, de cele mai multe ori, eclipsează poliţiştii din România. Grupul pentru Securitate şi Democraţie face un apel public la Ministrul de Interne, Mircea Duşa, să nu dea curs aberaţiilor lansate de Poliţia Română prin intermediul celor desemnaţi să construiască o imagine bună acestei instituţii. De asemenea, GSD, cere Serviciului Intern de Protecţie a Informaţiilor să se autosesizeze şi să demareze o anchetă pe această linie”, se arată într-un comunicat de presă semnat de preşedintele GSD, Mario Balint.

Express de Banat a avut o colaborare bună, atât cu ISU Caraş-Severin, cât şi cu IPJ Caraş-Severin, şi îşi exprimă indignarea cu privire la poziţia reprezentanţilor poliţiei care a condus până la urmă la interzicerea SMS-urilor trimise de ISU jurnaliştilor.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/