Polițiştii ies în stradă din cauza Codului Galben! Prefectul Hurduzeu a convocat Comandamentul de Urgență!

Caraş-Severinul intră în această seară, la ora 20, sub avertizare cu Cod Galben de ninsori, viscol, precipitaţii mixte şi polei.

Avertizarea este valabilă aproape pentru toată ţara. În sudul Banatului, în a doua parte a zilei de astăzi, meteorologii se aşteaptă ca vântul să aibă intensificări cu viteze de 60 – 70 km/h, după care va slăbi treptat în intensitate. În aceste condiţii, poliţiştii rutieri vor ieşi în stradă, pentru a preîntâmpina eventuale evenimente nedorite. ,,Având în vedere atenţionările de viscol şi ninsori, dar mai ales faptul că în aceste zile mulţi români sunt în vacanţă, şi în judeţul Caraş-Severin principala prioritate a poliţiştilor este asigurarea unei circulaţii fluente şi evitarea blocajelor, pe principalele artere rutiere, drumuri naţionale şi drumuri judeţene. Poliţiştii rutieri vor fi în stradă în aceste zile, pentru a oferi sprijin conducătorilor auto şi pentru a lua măsurile necesare în cazul în care situaţia meteo impune închiderea unor secţiuni de drum afectate de zăpadă”, informează Ancuţa Cheţan, de la IPJ Caraş-Severin.

În această perioadă acţionează, în medie, 50 de poliţişti rutieri, dar şi poliţişti de la structurile de ordine publică. Oamenii legii le recomandă şoferilor să evite călătoriile pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă, totuşi, circulă pe drumuri cu probleme să respecte indicaţiile agenţilor de circulaţie. Pentru zonele care vor fi afectate de ninsoare, este obligatorie echiparea autovehiculelor pentru circulaţia în condiţii de iarnă. Totodată, autorităţile locale din zonele vizate de avertizările de viscol şi ninsoare se declară pregătite să intervină cu utilajele de deszăpezire şi materiale antiderapante pe toate drumurile, în special pe drumurile naţionale şi judeţene, pentru curăţarea drumurilor şi menţinerea unui trafic rutier fluent.

Direcţia Generală de Drumuri şi Poduri Timişoara roagă utilizatorii reţelei de drumuri naţionale să se informeze înainte de plecarea la drum asupra stării reţelei de drumuri naţionale la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/9360, TEL VERDE 0800.80.9360, sau de pe pagina de web a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA (www.cnadnr.ro/ Situaţia Drumurilor Naţionale).

Prefectul a sunat mobilizarea!

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin s-a întrunit în această dimineaţă ca urmare a avertizărilor meteo pentru a lua măsurile ce se impun, astfel încât judeţul să fie ferit de probleme deosebite. „Pe fondul acestei situaţii meteorologice există riscul ca, pe timp scurt, condiţiile de circulaţie rutieră să devină dificile pe drumurile secundare şi se pot produce perturbări ale transportului feroviar. Pe arii restrânse se pot produce întreruperi ale alimentării cu energie electrică şi, nu în ultimul rând, ninsorile abundente şi/sau viscolite pot provoca pagube în gospodării. În această perioadă este activat DISPECERATUL DE IARNĂ în cadrul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat Caraş-Severin cu rol în monitorizarea situaţiei pe drumurile judeţene (0255.213.212)”, informează Ancuţa Balint, purtător de cuvânt al CJSU.

Şedinţa extraordinară a CJSU

În această dimineaţă, la ora 10.00, cu ocazia videconferinţei naţionale, prefectul Silviu Hurduzeu a convocat în şedinţă extraordinară Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin. „Au fost stabilite măsuri privind modul de acţiune în cazul în care situaţia meterologică prognozată va produce situaţii de urgenţă. Zonele care necesită o atenţie deosebită sunt sudul judeţului şi staţiunile montane. Astfel, resposabilii locali de la nivelul primăriilor sunt rugaţi să informeze atât operatorii economici din domeniul turistic, cât şi turişii care le tranzitează teritoriul cu privire la riscul de înzăpezire. Totodată, la nivel de localităţi se impune mobilizarea operativă a tuturor mijloacelor avute la dispoziţie pentru a asigura o primă intervenţie în cazul în care situaţia o va impune, respectiv curăţarea drumurilor, adăpostirea persoanelor blocate în trafic şi a persoanelor fără adăpost. Cetăţenii sunt rugaţi să limiteze călătoriile în această perioadă, iar dacă pleacă la drum să fie echipaţi corespunzător (rezerve de hrană şi apă, medicamente în cazul bolnavilor cronici, îmbrăcăminte adecvată, iar autovehiculele să fie echipate potrivit anotimpului)”, a mai precizat Ancuţa Balint.

Drumuri închise

În conformitate cu Hotărârea Consiliului Judeţean Caraş-Severin nr. 114 din 18.07.2014, în perioada sezonului rece 15.11.2014-31.03.2015 următoarele drumuri/sectoare de drum sunt închise circulaţiei:

  • DJ 571 – intersecţia DJ 571A (Moldoviţa)-Cărbunari;
  • DJ 571C – Petrilova – Naidăş;
  • DJ 582 – Brebu Nou-Slatina Timiş;
  • DJ 582C – Reşiţa (DJ582)-Anina(DN58) – zona Mărghitaş;
  • DJ 587 – Ohabiţa – Delineşti;
  • DJ 608B – Ohaba Mâtnic-Zorlencior.