Poliţiştii dădeau “verde” hoţilor de la Moldomin

Nu mai puţin de 23 de inculpaţi au fost trimişi în judecată după ce din patrimoniul fostei mine de cupru din Moldova Nouă s-a furat ca din codru. Poliţiştii au stat de şase.

În noiembrie 2010, lichidatorul judiciar al SC Moldomin a încheiat un contract cu firma de pază SC Nadine Serv SRL. Proastă alegere. În februarie 2011, lichidatorul a încheiat un contract cu SC Casito, privind vânzarea-cumpărarea de fier vechi. Această societate a angajat la rândul ei o a doua firmă de pază, concluzionând că agenţii Nadine Serv sunt precum lupii paznici la oi.

Chiar şi aşa, în perioada iunie-octombrie 2011, din incinta SC Moldomin au dispărut tone de fier. Au ajuns în centrele de colectare de pe raza oraşului, cărate chiar de agenţii de pază Nadine Serv, susţin procurorii. “Întreaga activitate infracţională era coordonată de către inculpatul Ilie Caraconcea, zis Cocoş, care în perioada respectivă îndeplinea funcţia de şef de obiectiv în cadrul SC Nadine Serv SRL. Acesta era cel care “dădea verde” şefilor de tură şi celorlalţi participanţi pentru a iniţia activitatea infracţională”, precizează procurorul Tiberiu Nuţu în rechizitoriu. Fenomenul a căpătat o amploare şi mai mare după ce oamenii legii şi-au dat şi ei mâna cu hoţii. “Doi poliţişti din cadrul Poliţiei Moldova Nouă, Dănilă Găină şi Florin Parasca, şi doi poliţişti din cadrul Poliţiei Locale, Alexandru Dănuţ Nistoran şi Gheorghe Cîrpean, toţi cu atribuţii de prevenire şi combatere a infracţiunilor de acest gen, colaborau cu infractorii preluând activitatea de asigurare a traseului. Poliţiştii implicaţi transmiteau către persoanele mai importante din grup, de regulă prin sms, informaţii cu privire la poziţia lor, dar şi a celorlalte patrule, efectiv “dând verde” trasporturilor”, se mai reţine în materialul de urmărire penală.