Poliţiştii şi contrabandiştii achită împreună prejudiciul

Oamenii legii care au sprijinit activitatea infracţională la frontiera cu Serbia riscă să facă puşcărie, dar să fie obligaţi şi la plata unor importante sume de bani. În schimb, contrabandiştii de la care luau mită au scăpat de închisoare şi gaura făcută în bugetul statului o vor acoperi împreună cu poliţiştii de frontieră.

 

Membrii grupării infracţionale conduse de Florian Halăs au făcut adevărate averi din contrabanda cu ţigări. Au stat o vreme în arest preventiv, dar au hotărât să-i dea pe mâna procurorilor pe poliţiştii care îi ajutau să aducă ţigările în ţară. Au scăpat cu toţii cu pedepse cu suspendare. În schimb, Marcel Tiucă, Alin Munteanu, Sorin Brebu, Alexandru Creţa şi Nicolae Ciublea au fost condamnaţi de instanţa de fond de la Tribunalul Caraş-Severin la pedepse privative de libertate. Mai mult decât atât, sunt buni şi de plată, latura civilă a celor două dosare făcând obiectul unui dosar conexat, care se află în curs de soluţionare pe rolul instanţei cărăşene.

Numai în perioada monitorizată de procurorii de la Crimă Organizată, potrivit Direcţiei Naţionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara şi Ministerului Finanţelor Publice, poliţiştii corupţi şi membrii grupării Halăs au prejudiciat bugetul de stat cu sumele de 514.000 lei, 751.000 de lei şi 4.851.000 de lei. Instanţa pune în discuţie acum obligarea inculpaţilor la plata în solidar a prejudiciului.