Polițist în România: riscuri, boli și surmenaj! Avantajele…?

Au cam apus vremurile când dascălul, preotul și polițistul satului se bucurau de respectul unei comunități întregi. În zilele noastre, meseria de apărător al legii este privită cu scepticism de cei mai mulți. Polițiștii sunt considerați oameni cu o pregătire intelectuală redusă, cu multe kilograme peste limită, fiind acuzați, în unele cazuri, că „țin cu hoțul”. Și totul, pe bani mulți. Care e realitatea?

Dotări minimale, aparatură și infrastructură învechite, ore suplimentare fără număr din cauza lipsei de personal din sistem. Sunt doar câteva dintre aspectele pe care prea puțini dintre noi le iau în seamă atunci când se face vorbire despre meseria de polițist. Însă nu totul este atât de superficial pe cât pare. „În primul rând, înseamnă multă dăruire, să fii polițist aduce câteva avantaje, un avantaj ar fi cel al stabilității locului de muncă. Un avantaj aşa cum îl percep cei din afară ar fi un salariu cât de cât decent. Eu vă spun că acel salariu nu este atât de mare şi nu totdeauna acel salariu compensează eforturile făcute de colegii mei, pentru că cei mai mulţi dintre ei, atunci când aleg profesia de poliţist, o fac din dăruire”, susține comisarul-șef Dinu Nicorici, cel care asigură comunicarea cu presa în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin.

Dăruirea se plătește însă scump. Drept dovadă, speranța de viață a unui angajat al MAI este mai mică decât media națională. „Bolile, efortul continuu și solicitările de lungă durată costă”, spune Nicorici.

Ce departament duce însă munca cea mai grea? Dificil de spus. Dinu Nicorici explică și de ce. „De exemplu, un polițist de la Rutieră va sta în stradă 8 ore în fiecare zi, indiferent de vreme, indiferent dacă afară sunt -12 grade sau +40, colegii mei sunt acolo. De multe ori nici maşina de poliţie nu face faţă. La peste 30 de grade, aerul condiţionat nu face faţă. Gândiți-vă ce înseamnă să stai atât timp în aceste condiţii”.

Viață ușoară nu par să aibă nici angajații de la ordine publică, a căror activitate se desfășoară în mare parte noaptea, dar nici cei de la Criminalistică. „La orice faptă, unde se impune cercetarea la faţa locului, trebuie să fie prezent, acel om este acasă, dar nu este niciodată disponibil familiei, nu ştii când sună telefonul. Gandiţi-vă că avem colegi la Investigaţii Criminale, care în cazurile deosebite, în cazurile de violenţă, pleacă pe teren şi stau 30 de ore, până se obţin toate datele şi informaţiile, până când se aplică măsurile legale, fiecare dintre aceste linii de muncă sunt adevărate provocări”, a dezvăluit Dinu Nicorici într-un interviu acordat pentru Express de Banat.

Dacă la toate astea adăugăm și violența verbală și fizică pe care le îndură polițiștii, unii plătind cu viața pentru că merg la muncă și își fac treaba, parcă cele câteva sute de lei în plus pe care polițiștii le câștigă în comparație cu noi, cei cu joburi „banale”, nu mai sunt la fel de tentante…

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/