Politica pumnului în Timiș, cu protagoniști de la USR și PSD

primarul din Timisoara dominic fritz, presedintele usr timis
banner publicitar

Se încing spiritele între USR și PSD, după scandalul pumnilor împărțiți între politicienii locali din comuna timișeană Nițchidorf. Președintele USR Timiș, primarul Dominic Fritz acuză un război politic. 

Acuzațiile vin ca urmare a scandalului care a avut loc marți, în 5 septembrie, la Nițchidorf, județul Timiș. Acolo, consilierul local USR Daniel Răducanu spune că a fost agresat cu brutalitate de familia și colegii primarului PSD al localității. Bărbatul a fost șicanat, scuipat și lovit cu pumnii, dus apoi cu ambulanța l-a dus la Spitalul Județean din Timișoara. Certificatul emis de autorități confirmă 30 de zile de îngrijiri medicale.

„Nu este primul conflict de acest fel. Am mai fost bătut de primar, dar atunci n-am apucat decât să filmez după ce am fost lovit cu capul în obraz. El e mai mic de statură. Eu m-am dus în curtea primăriei, în anul 2021, nu știu dacă e important să vă zic, curtea primăriei 212 are o suprafață mai mare de teren. Jumătate a ajuns în posesia socrului primarului. Și atunci l-am întrebat ce se întâmplă în curte, că nu era niciun proiect, se făceau construcții. Și atunci au zis că dacă calc acolo, el mă bagă în beton, amenințări. Este în instanță un proces pentru loviri și amenințări.”, a povestit Daniel Răducanu.

daniel raducanu, consilier local usr nitchidorf, agresat in comuna

Răducanu susține că amenințările au început din 2017, înainte să fie consilier local, moment la care urmărea activitatea primăriei în calitate de simplu cetățean. În plus, acestea ar viza toată familia acestuia, inclusiv copiii.

„În anul 1995 m-am mutat în comuna Nițchidorf, aveam trei copii și am solicitat un teren la marginea satului. Mie mi-a plăcut foarte mult să cresc animale. Și mi-am construit un grajd acolo. Am avut 10 cai, 20 de vaci și autoritățile de la timpul ăla mi-au închiriat terenul respectiv și am zis că trebuie să construiesc. Și mi-au dat acceptul. (…) De atunci, de 20 de ani, nimeni nu m-a deranjat. (…) Încă primarul actual a fost viceprimar, în continuare mi-a semnat contracte de închiriere pe teren (…) până am semnalat abuzurile pe care le face. (…) În 2004 ei au radiat construcțiile de pe acel teren. M-am conformat în totalitate, ceea ce a spus instanța, să eliberez terenul. Am eliberat terenul, terenul este la dispoziția primăriei.”, a explicat Răducanu.

„Un război politic purtat cu arme de bătaie și intimidare fizică”

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, președintele USR Timiș, acuză un război politic.

„E foarte evident că aici avem de a face cu un război politic care este purtat cu arme de bătaie, de intimidare fizică și de abuz în serviciu. Orice luptă politică, conflict politic în România, într-un stat de drept în anul 2023, trebuie purtat cu alte arme în consiliul local, verbal, chiar și prin instanțe, dar nu prin astfel de lucru. Și tocmai asta este motivul de ce eu cred că primarul trebuie să-și dea demisia ca să arate că și PSD respectă anumite principii de bază ale statului de drept. Cu siguranță vor fi unii care spun dar nu a fost primarul care a dat în el, a fost familia lui, nu este el responsabil politic pentru familia lui, însă vă amintesc că motivul acestei agresiuni tocmai este o problemă politică care a fost semnalată de Daniel Răducanu în calitate de consilier local. Nu este tocmai o altercație privată, personală între anumite persoane fizice, ci domnul Răducanu a fost agresat pentru că este consilier local, pentru că și-a făcut treaba pentru oamenii din Niţchidorf care l-au ales și pentru asta a fost pedepsit și intimidat și agresat fizic.”, a declarat Dominic Fritz.

PSD îl contrazice pe Dominic Fritz

În varianta PSD, scandalul a pornit în momentul în care consilierul USR a fost înștiințat de un executor judecătoresc că urmează să fie executat silit pentru că ocupă ilegal un teren al primăriei pe care ar desfășura ilegal o afacere de familie.

„Cinstitul și onestul USR-ist încălca flagrant legea, dar asta nu spune nici el, nici Dominic Fritz. Marți, în 5 septembrie, ar fi avut loc altercația în care a fost implicat consilierul local USR și un nepot al primarului din Nițchidorf, iar de aici totul a escaladat politic. Dominic Fritz, președinte al USR Timiș, a descins la Nițchidorf, a punctat la capitolul imagine printr-un clip postat pe Facebook, și a cerut, nici mai mult nici mai puțin, ministrului de Interne să nu mușamalizeze acest caz. Lucrurile sunt cât se poate de simple: dacă a existat o agresiune, este treaba organelor de anchetă să stabilească vinovații și să aplice măsurile care se impun, oricare ar fi acestea. Politizarea acestui incident este evidentă și scoate la iveală o disperare a liderului USR, Dominic Fritz, măcinat de scandalurile interne din partid. Dominic Fritz ar trebui să știe, însă, că un primar nu răspunde cu funcția pentru fapte comise de soția, copiii, verișorii sau bunicii săi.”, au transmis reprezentanții PSD Timiș printr-un comunicat de presă.

Primarul comunei Nițchidorf nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.