Poliția face performanță! IPJ Timiș și-a prezentat bilanțul pe 2019

Criminalitatea este în scădere în Timiș. Inspectoratul Județean de Poliție a făcut bilanțul anului 2019. Indicatorii de performanță arată că județul devine tot mai sigur de cinci ani încoace.

Județul înregistrează cea mai scăzută rată a accidentelor mortale din țară, nicio crimă fără ucigaș neprins, mai puține tâlhării și furturi. În 2019 IPJ Timiș a desfășurat o serie de acțiuni pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional. Polițiștii au organizat 845 de acțiuni cu efective mărite, 22 de razii, 3.480 de controale directe, 25.873 intervenții la evenimentele sesizate, iar 2.166 stări conflictuale au fost aplanate ca urmare a intervenției organelor de ordine. Cu ocazia diferitelor adunări publice, au fost înregistrate 1073 de participări la măsuri de ordine. Pentru protecția elevilor, au fost desfășurate 5613 activități patrulare în zonă unităților de învățământ și 742 activități educative. Apelurile la 112 pe anul trecut au totalizat 22.545. Aproximativ 15.000 au venit din mediul urban și 7.000 – din rural.

Criminalitatea stradală înregistrează o scădere constantă încă din 2015, de 9,5%. De la 1.777 de infracțiuni înregistrate acum cinci ani s-a ajuns la 1.077 de sesizări anul trecut. Principala infracțiune este furtul, cu o pondere de 74%. Scăderi se înregistrează la capitolul tâlhării, cu 21%, furturi din societăți comerciale, cu 41%, din mașini, cu 8,5%, furtul de mașini, cu 34% și furtul din buzunare, cu 19%. Timișoara este ținta preferată a infractorilor, cu 65,5% din infracțiunile stradale comise în Capitala Banatului.

Timișul, județul cu cel mai scăzut număr de accidente mortale

La capitol rutier, în 2019 s-au desfășurat 2.587 de acțiuni care vizau principalele cauze generatoare de accidente. S-au înregistrat 205 accidente grave, în scădere cu 21 față de 2018, care au dus la decesul a 47 de persoane și rănirea gravă a 185. Și aici statistica arată o diminuare cu 30 a numărului de persoane decedate și cu 23 mai puține persoane rănite față de 2018. „Suntem printre județele care înregistrează cea mai mare scădere la persoane decedate la nivel național în urma accidentelor rutiere. Tot într-o statistică pe cinci ani, atât la numărul de accidente, cât și la numărul de persoane decedate și rănite este cea mai mică cifră.”, a precizat șeful IPJ, Aurelian Petecel.

Niciun criminal nu a scăpat nepedepsit!

Sunt mai multe tentative de omor, de la trei la șapte fapte pe anul trecut și opt omoruri înregistrate în 2019. Crimele intens mediatizate de-a lungul anului trecut au avut toți făptașii prinși și aduși în fața legii. „Putem să amintim câteva fapte de omor: omorul de la Recaș, unde victima a fost colegul nostru, dublul asasinat de la Făget, omorul din spatele Catedralei, omorul de la Sânandrei în care s-a folosit acea drujbă. Sunt fapte extrem de grave, complicate din punctul nostru de vedere cu foarte multă resursă logistică și umană folosită pentru identificarea și prinderea autorilor. Nu avem absolut nicio faptă cu autor necunoscut. Timișul nu înregistrează faptă comisă de mare violență rămasă cu autor necunoscut pe 2019.”, a declarat Aurelian Petecel.

Mai puține tâlhării!

Tâlhăria prezintă o scădere semnificativă de 19 fapte. Au fost sesizate 56 de fapte față de 75 în 2018. În prezent, sunt cu jumătate mai puține fapte față de 2015. IPJ informează că scăderea se datorează prinderii rapide a tâlharilor care nu au mai avut posibilitatea să comită alte fapte. „În general, la tâlhărie autorii nu sunt prinși la fața locului. Și la momentul acesta înregistrăm un nivel de identificare și prindere foarte mare. Reducerea este dată și de faptul că autorii au fost prinși foarte repede. În general, la tâlhărie autorii nu încetează activitatea infracțională foarte repede decât, în cele mai multe cazuri, dacă sunt prinși. Avem 64 de suspecți, 39 față de care s-au luat măsuri preventive.”, informează șeful IPJ.

Misiuni speciale și umanitare

Printre evenimentele publice la care a fost necesară participarea IPJ se enumeră alegerile prezidențiale și activitățile organizate cu prilejul asigurării Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România. Alte acțiuni la care au participat polițiștii au fost cele două campanii de donare de sânge și donarea bonurilor primite familiilor nevoiașe, sprijinirea Mitropoliei Banatului cu ghiozdane echipate pentru copiii din mediile defavorizate și participarea la activități sportive cu scopuri caritabile.

Obiectivele pe 2020

Siguranța cetățenilor și prevenirea accidentelor de circulație rămân prioritățile IPJ. Polițiștii vor preveni faptele de violență și vor monitoriza adunările publice în cadrul evenimentelor artistice sau alegerilor electorale desfășurate în județ. Sunt planificate campanii de prevenire a furturilor și a violenței în mediul rural, cu precădere în localurile unde în urma consumului de alcool s-au produs fapte grave de violență. Grupările de infractori, contrabandiștii, evazioniștii și cei care spală bani sunt țintele IPJ, care plănuiește intensificarea măsurilor de combatere a fenomenului infracțional.