Mici, culoare închisă, aromate şi sănătoase, se găsesc pe munte vara, iar iarna în cămările noastre iau forma unei dulceţi numai bune pentru o porţie de clătite, dar şi a unei licori perfecte pentru răsfăţul papilelor gustative. Afinele cresc în flora spontană de deal și munte şi sunt culese de cărăşeni din iulie până în septembrie, consumate proaspete sau sub formă de dulceaţă ori afinată. Oricum le-am consuma, aceste mici capsule de sănătate ne oferă beneficii nenumărate. Afinele conțin glucoză, fructoză, zaharoză, diferiți acizi, proteine, vitamine, pigmenți, chinină, uleiuri și săruri minerale. Afine proaspete găsiţi în pieţele reşiţene pe toată perioada verii, acum fiind perioada cea mai propice achiziţionării lor la un preţ decent care se învârte în jurul a 12 lei pentru un kilogram. Nici frunzele acestui arbust nu sunt de ocolit, căci alături de fructe sunt cele mai utilizate părţi ale afinului în medicina naturistă. Dintre efectele benefice ale afinelor, care vă pot îmbunătăţi viaţa, amintim doar că îmbunătăţesc vederea, au acţiune anti-inflamatoare, combat stresul şi oboseala, regenerează ficatul, ajută inima şi sprijină dieta de slăbire. Trebuie, aşadar, să vă bucuraţi de efectele benefice pe care le au asupra organismului uman, acum, cât le găsiţi uşor pe piaţă.
Reţete pentru pofticioşi
Dulceaţă de afine – Spălăm afinele punându-le în strecurătoare şi scufundându-le în apă de câteva ori. Cantitatea e la alegerea fiecăruia. Punem cantităţi egale de zahăr şi afine şi pregătim câteva cuişoare,câteva frunze de mentă şi, pentru final, un pic de zeamă de lămâie. Punem la fiert fructele şi zahărul fără să mai aşteptăm să lase suc. Aproape de final adăugăm frunzele de mentă şi cuişoarele. Înainte să oprim focul, punem şi zeama de lămâie. Dulceaţa o punem la borcan fierbite, răsturnăm borcanul pentru 15 minute, apoi îl ducem la rece. Simplu şi gustos!
Afinată – Trebuie să avem la îndemână 1kg afine, 800 g zahăr, 1,5 l ţuica de ţară prefriptă, alcool alimentar sau vodcă, o păstaie de vanilie sau un plic de zahăr vanilat. Afinele alese de impurităţi şi clătite în apă rece se aşază în straturi cu zahăr într-un borcan încăpător. Adăugăm şi batonul de vanilie sau zahărul vanilat. Le ţinem la macerat şi le amestecăm zilnic până ce zahărul s-a topit şi formează un sirop gros. Turnăm alcoolul, astupăm bine şi lăsăm în cămară la macerat cel puţin 2 săptămâni. Strecurăm apoi lichidul printr-o pânză de tifon şi e gata de consumat, iar fructele rămase se pun într-un borcan şi se acoperă cu lichior de afine. Ele pot fi folosite la diverse prajituri. (Reţetă: bucatareselevesele.ro)
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157646370922393″]