Poezia și critica literară au dat startul Zilelor Culturii la Moldova Nouă

Orașul dunărean se pregătește, în această săptămână, să-și încarce bateriile, dar nu cu activități de rutină, ce deservesc nevoilor/necesităților materiale, ci, mai degrabă, cu acele momente de respiro, asemeni esențelor tari, păstrate în sticluțe mici, precum: literatură, pictură, cinematografie, umor și muzică. Elemente fără de care omul n-ar mai putea medita, iubi, spera, nu s-ar mai putea amuza și, ușor, ușor s-ar transforma în robot.

De livrarea hranei pentru suflet (încă din prima zi a săptămânii culturale la Moldova Nouă) s-a ocupat dr. Viviana Milivoievici. Prezentă la Casa de Cultură, scriitoarea a revenit în orașul care a propulsat-o în cariera profesională cu nenumărate cărți (atât poezii, cât și critică literară) menite să-i motiveze pe cei prezenți să-și urmeze scopurile și, la fel ca fiecare generație, să fie capabili să lase ceva constructiv în urma lor. Printre titlurile prezentate de poetă se pot aminti: „Năzdrăvăniile lui Toricel”, „Albastru infinit”(carte tradusă în franceză, germană și sârbă), „Bucăți de suflet, frânturi de gânduri…”, „Publicistica lui Mircea Eliade și opțiunile «Tinerei generații»”.

Moldova Nouă se poate mândri nu numai datorită originilor tinerei scriitoare, ci și prin faptul că poeta a fost remarcată de Philippe Loubière, traducătorul francez care, pe lângă versurile cărții „Albastru infinit”, s-a ocupat de operele lui Blaga și Arghezi.

În opinia Vivianei Milivoievici, poezia poate fi definită ca „frumusețea sufletească, ce se-ascunde într-o lacrimă de lumină”. Din acest motiv, ea a mers mai departe și a ținut să transmită publicului un mesaj, atingând coarda sensibilă a muncii și a perseverentei: „Să vă implicați alături de cei care vor ca Moldova Nouă să fie un reper pe harta culturii în România și să nu uitați că, prin cultură, vom supraviețui!”.

Prezent în cadrul evenimentului a fost și primarul Adrian Torma, care i-a mulțumit scriitoarei că nu a uitat de unde a plecat și, mai ales, că nu a scăpat din vedere un lucru esențial, anume că: orașul și profesorii de aici au investit cândva în ei, lucru pe care mulți l-au omis și au plecat unde au văzut cu ochii.

Edilul a atins și el o coardă sensibilă aici și le-a subliniat celor prezenți: de ce oamenii nu au știut să guste din ceea ce-nseamnă arta, la Moldova Nouă: „Și eu eram în sală, aici, acum 30 de ani și-i luam la mișto pe cei care veneau să ne chinuie să-nvățăm ce-nseamnă cultură și educație. De ce? Pentru că părinții noștri erau niște indivizi care spuneau: «Ce ne trebuie nouă așa ceva? Ne trebuie bani! Dați-ne locuri de muncă! Dați-ne să mâncăm! Dați-ne să bem!» Și astfel, timp de 30 de ani, generațiile au uitat să-i respecte pe cei care urcau pe scenă, fie că erau poeți, actori sau muzicieni”.

Primarul mai speră ca, împreună cu cadrele didactice, cu elevii, dar și cu sprijinul Vivianei să creeze un mic cerc de literatură, în jurul Casei de Cultură – un omagiu adus „acestei arte minunate, mai veche decât Facebook-ul și internetul”.

CITEȘTE ȘI: Pe aripile erudiției, cu ocazia Zilelor Culturii la Moldova Nouă!


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/