Nivelul râului Timiș a crescut îngrijorător de azi-dimineața, ajungând deja la cota de depășire de 2,4 metri, după ce la primele ore ale zilei se înregistra 2,1 metri.
Coroborat cu alertele de urgență care anunță risc de inundații, de astăzi de la ora 12.00 și până mâine, 19 iunie, ora 9.00, Comitetul pentru Situații de Urgență a decis închiderea traficului rutier pe Podul De Fier, până mâine la prânz, în funcție și de starea vremii.
La ambele capete ale podului au fost amplasate echipaje de poliție, care dirijează mașinile spre podul de beton.
Deocamdată, conform șefului Compartimentului Protecție Civilă, Aurelian Mustață, prezent la fața locului, măsura este una preventivă, fiind anunțată o creștere a nivelului râului Timiș.
Insula Cotu Mic și întreaga bază sportivă de-acolo este, din nou, în pericol de a fi inundată. Apa râului Timiș este atât de mare, că a ajuns aproape de înălțimea maximă a insulei. Pericolul cel mare vine pe partea din amonte, unde în trecut exista un mic dig, lângă așa-zisa fostă antenă eoliană. În timp, digul a fost luat de ape, iar acolo s-a creat o breșă prin care apa poate pătrunde pe Insula Cotu Mic.
„Pericolul de inundație este destul de mare, din cauză că acea bucată de lângă fosta eoliană nu mai există. Dacă râul pătrunde pe-acolo, insula s-ar afla sub nivelul apei. Se umple de peturi și copaci și mi-e teama de ce se va întâmpla”, ne-a spus Gigi Cernea, proprietarul bazei de tenis de pe Insula Cotu Mic.
Omul nu ar fi la prima experiență de acest fel. Cele mai grave probleme le-a trăit în anii 2000 și 2005, când Timișul i-a distrus întreaga muncă și investiție în frumoasa bază sportivă.
Până în acest moment râul Timiș nu a depășit nivelul Insulei Cotu Mic, probleme fiind în schimb la bazinul de retenție a canalizării, unde au intervenit ieri și echipajele de pompieri.
La această intervenție, pompierii au folosit pentru prima dată într-o situație reală, încărcătorul de saci cu nisip, utilaj unic în România.