Pod peste timp la Caransebeș

Au trecut mai bine de 100 de ani de când au fost construite podurile de fier de peste Sebeș, respectiv cel de peste Timiș din municipiul Caransebeș. Deși niciunul nu mai este deschis circulației, ele încă stau mărturie istoriei. Ambele poduri metalice au fost montate pe actualele amplasamente în anul 1903, înlocuind podurile din lemn folosite înaintea lor. 

Construcția podului de lângă gară de către firma Maderspach a fost o premieră pentru Caransebeș. Podul a fost inaugurat la 1844 și era de mici dimensiuni, astfel că în 1902 a fost demolat și s-a construit un nou pod peste râul Timiș, care se poate observa și astăzi, ne-a menționat istoricul Liviu Groza.

DSC_4463

DSC_4465„În momentul demolării celui vechi, muncitorii de la Reșița au constatat că materialul din care s-a construit primul este foarte durabil și au folosit și la noul pod același material. În Banat, firma Karoly Maderspach a construit trei poduri: două în cadrul Regimentului de Graniță (la Caransebeș și Băile Herculane) și unul în afara lui. Cel de la Caransebeș dăinuiește și astăzi, constituind o emblemă a orașului, o valoare de patrimoniu. După mine, ar trebui vopsit acest pod și evidențiat turistic printr-o placă pe care să se scrie în câteva rânduri istoria lui”, ne-a declarat istoricul Liviu Groza.

Deși nu mai există decât circulație pietonală pe acest pod de peste Timiș, pentru cei care doresc să scurteze drumul spre gară, administrația publică locală a montat chiar deasupra lui un drapel impunător, care se înalță pe un catarg înalt de peste 20 de metri, pe care stă scris Caransebeș – Oraș Martir și simbolizează crucea și jertfa celor care au murit aici, pentru a saluta, într-un fel, trecătorii la intrarea în municipiu dinspre Timișoara și Reșița și a aminti de patriotismul autentic pe care fiecare dintre noi trebuie să-l aibă.

 


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/