Poate la anu’… Digurile lugojene, consolidate doar cu promisiuni!

inundatie

Consolidarea digurilor lugojene, între Piața agroalimentară Timișul și zona agricolă Pohalma, slăbite la inundațiile din 2020, a rămas un proiect bun doar pentru promisiunile și planificările autorităților care au venit (chiar și cu elicopterul, vezi vizita ministrului Vela), au constatat, au promis bani pentru refacerea fisurilor și cam asta a fost totul.

Din 19 iunie 2020 și până acum consolidarea digurilor Lugojului, care au rezistat cu stoicism și de această dată, a rămas doar o vorbă fără conținut a demnitarilor, prefecților, aleșilor locali și directorilor de toate felurile.

Rămâne să sperăm că digurile vor putea face față (fără reparații) mulți ani de-acum înainte acumulărilor mari de apă, care să nu depășească cotele istorice din 2020, 2005 și 2000. Promisiunea alocării de fonduri și a începerii lucrărilor necesare a fost transferată pentru anul viitor, plus asigurările de rigoare, aceleași care au fost date și până acum.

„Suntem în discuții cu autoritățile centrale de la București și sperăm că vom primi banii necesari, astfel încât să cuprindem și digurile de pe interiorul municipiului Lugoj, pentru că avem un proiect mai amplu de la Lugoj până la graniță pentru recalibrarea digurilor. Sunt încrezător că ne vor fi acceptate cererile, iar de la anul să putem începe lucrările”, a declarat Titu Bojin, director adjunct al ABA Banat.

Lugojul are probleme cu rezistența digurilor interioare mai ales în zona Ștrand – Baia Comunală, unde apa se infiltrează din ce în ce mai serios prin supraînălțările din beton, fisurate, dar și la Pohalma, unde digul a trebuit să fie refăcut anul trecut pe o porțiune de circa 200 de metri, unde au existat două breșe de 30 m, după ce apele au inundate aproximativ 100 de hectare. Cotele Timișului au depășit în 2020 cu 13 cm nivelul din 2005. Sistemul de apărare împotriva inundațiilor al Lugojului a fost construit la mijlocul anilor ’70.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/