„Poate că am deranjat persoane, inclusiv de la Parchet!” Judecătoarea Telbis își vede ruinată averea fabuloasă!

Soția doctorului Sebastian Telbis, cel mai mare șpăgar dovedit din Caraș-Severin, judecat acum pentru spălare de bani, consideră că procurorii care i-au pus sechestru pe o parte însemnată din averea uriașă și cer confiscarea ei sunt prea aspri și vor să ia și pielea de pe ea și familia ei!

Șeful Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraș-Severin a luat sute de șpăgi într-o singură lună și a fost condamnat definitiv la închisoare. Procurorii au descoperit însă că doctorul Telbis și soția sa, Luminița Telbis, fostă judecătoare la Tribunalul Caraș-Severin, au o avere impresionantă, case, garaje, conturi în țară și străinătate, pe care le-ar fi dobândit în mod ilicit, în urma unei activități infracționale a doctorului ce s-ar fi întins pe foarte mulți ani. Mai mult decât atât, chiar și fiica soților Telbis, studentă la acea dată și fără o zi de muncă, e proprietara mai multor imobile. Printre acestea și un apartament în Timișoara, achiziționat cu 50.000 de euro, bani pe care i-ar fi împrumutat de la un verișor cu mare dare de mână! Procurorii au alte convingeri și tocmai de aceea au întocmit un nou dosar, pentru comiterea infracțiunii de spălare de bani.

Andreea Telbis, fiica doctorului și a judecătoarei, a încercat să construiască o poveste pentru ca măcar bunurile aflate în proprietatea ei să fie salvate de la confiscare. Tânăra a povestit în sala de judecată că verișorul ei, Carol, a împrumutat-o cu mare lejeritate cu suma de 50.000 de euro pentru a-și cumpăra un apartament ce tatălui ei i se părea cam scump. Verișorul nici măcar nu era interesat să afle când îi va fi restituit împrumutul! Audiat și el în calitate de martor, Carol Telbis s-a încurcat serios în răspunsuri, ducând în ridicol apărarea fetei doctorului șpăgar.

„Am făcut un act de mână și apoi unul la calculator. A fost scris și de mine, și de ea. Fiind verișoară, de ce să nu o ajut?! Am muncit dincolo. Am lucrat circa șapte ani, câte două luni pe an, la o manechină care era paralizată. Împreună cu soția câștigam cam 4.000 de euro pe lună în Austria. Nu mi-a returnat încă banii”, s-a grăbit să explice Carol Telbis. Luat la întrebări de procuror și judecător, acesta căuta răspunsuri la judecătoarea Telbis și avocatul familiei. Nici măcar nu și-a mai amintit anul în care a împrumutat-o pe verișoara lui cu 50.000 de euro! „Nu am stabilit data restituirii împrumutului. A spus că o să mi-i dea. I-am dat banii pe loc, în ziua în care mi i-a cerut! Eram convins că Andreea va câștiga bani și mi-i va înapoia”, a mai spus martorul.

Ioan Balosin, prieten cu doctorul Telbis, a explicat la rândul său instanței că acesta din urmă a fost un veritabil bișnițar: „Știu că a primit moștenire 50.000 de mărci germane de la frate. După ‘90 a făcut embargoul. I-am spus să investească în ceva. S-a apucat de vândut mașini. Din micul trafic a făcut 10.000 de euro, iar de la nuntă au rămas cu 60.000 de lei”.

Luminița Telbis, care s-a pensionat imediat după ce soțul ei a fost luat în cătușe, și-ar fi dorit ca dosarul de spălare de bani să fie strămutat de la instanța din care a făcut parte. În primul rând, pentru că procurorii ar fi putut să o țină minte! „Ştiţi dumneavoastră din relaţiile noastre colegiale că eu am muncit în ultimii cinci ani, că nu am luat nicio floare de la cineva să fac ceva ilegal!”, i-a spus aceasta președintelui de ședință, care a atenționat-o însă să nu-și piardă vremea cu astfel de încercări. „De asta am şi încercat strămutarea cauzei, sincer. Pentru că eu ştiu, că am lucrat aici, poate că am deranjat persoane, inclusiv de la Parchet, şi sigur că orice om este subiectiv. Este vorba despre munca mea de-o viaţă, despre cariera mea. Nu pot să țin ochii închişi şi să las totul aşa, să văd cum averea mi se duce la vale. Numai eu ştiu ce sacrificii am făcut pentru fata mea!, a adăugat Luminița Telbis. Fără vreun rezultat însă!