Pneumonia și insuficiența respiratorie, printre complicațiile gripei

virusul gripal

Gripa face parte din categoria bolilor virale respiratorii. Este o boală infecto-contagioasă, produsă de virusurile gripale Influenza A, B și C și paragripale și are caracter sezonier.

Gripa se manifestă mai ales în anotimpul rece și este diferită de răceală. Poate îmbrăca forme ușoare, moderate, severe și poate duce chiar și la deces dacă nu este tratată la timp.

„Transmiterea virusului este aerogenă. Contagiozitatea este mare, dar de scurtă durată, 2-4 zile de la debutul bolii. Bolnavii pot infecta alte persoane înainte de debutul simptomelor. Manifestările clinice în gripă debutează brusc, cu o stare generală alterată. Aceasta se manifestă prin febră înaltă, frisoane, cefalee, mialgii, tuse neproductivă, dureri în gât și astenie. Există însă și simptome mai grave precum dificultate în respirație, amețeală bruscă, confuzie sau convulsii”, a spus dr. Monica Cialma, medic infecționist la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Majoritatea pacienților fac o formă care durează între două și 10 zile.

„Pacienții cu risc major, și vorbim de persoane în vârstă, cu boli cronice, gravide, copii mici, pot dezvolta complicații. Principalele complicații sunt pneumonia și bronhopneumonia și pot duce la insuficiență respiratorii acută, sindrom de detresă respiratorie, miocardită, miozită, dar poate exacerba și bolile cronice, precum astm-ul, bpoc-ul, sinuzita sau otita medie”, a mai explicat dr. Monica Cialma, medic infecționist la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Cea mai importantă metodă de protecție este profilaxia care se realizează prin vaccinare antigripală anuală. În anul 2021, aproape 25.000 de doze de vaccin antigripal de tip tetravalent au ajuns în județul Timiș.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/